Ο Κόκκινος Κύκλος

5

Η προτελευταία ταινία του βιρτουόζου Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, θέτοντας καίρια ηθικά ζητήματα και προσφέροντας γεωμετρικά πλάνα υψηλής αισθητικής ακρίβειας, παραμένει στην ελίτ της γαλλικής κινηματογραφίας.

Ο Κόκκινος Κύκλος

Η προτελευταία ταινία του βιρτουόζου Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, θέτοντας καίρια ηθικά ζητήματα και προσφέροντας γεωμετρικά πλάνα υψηλής αισθητικής ακρίβειας, παραμένει στην ελίτ της γαλλικής κινηματογραφίας.

Ο Κόκκινος Κύκλος - εικόνα 1

«Οι άνθρωποι γεννιούνται αθώοι, αλλά χάνουν την αθωότητά τους. Είναι ένοχοι οι άνθρωποι», λέει ο διοι­κητής της αστυνομίας στον επιθεωρητή Ματέι. Ακριβώς σε αυτό το σημείο οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ καλού και κακού, θύτη και θύματος, αστυνομικού και κακοποιού ξεθωριάζουν και τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα αρχίζουν να τρυπώνουν σε κάθε περίτεχνη σεκάνς του Μελβίλ. Το εισαγωγικό απόφθεγμα­ του Βούδα μιλά για το αναπόφευκτο της μοίρας, το οποίο οδηγεί τους ανθρώπους σε κοινούς τόπους. Όπως, για παράδειγμα, η τυχαία συνάντηση του πρόσφατα αποφυλακισμένου διαρρήκτη Κόρι και του δραπέτη Βοζέλ, οι οποίοι ετοιμάζουν ένα νέο, μεγάλο χτύπημα.

Ο Μελβίλ παρουσιάζει ένα απόκοσμο Παρίσι, σκιαγραφώντας το σε σκοτεινούς τόνους και τοποθετώντας τους αντιήρωές του σε άρτια γεωμετρικά πλάνα. Επιπλέον, ο Γάλλος βιρτουόζος δίνει στο έργο του πινελιές υψηλής αισθητικής ακρίβειας: από το μοναδικό ζουμ άουτ στο τρένο, την απαράμιλλη σιω­πηλή –αλά «Ριφιφί»– σεκάνς της ληστείας και την ευρηματική κάθοδο του Ντελόν με το ασανσέρ μέχρι τον κόκκινο κύκλο που σχηματίζεται με τεμπεσίρι στο κεφάλι της στέκας, το γαλλικό νουάρ βρίσκεται έπειτα από 48 χρόνια στην ελίτ της γαλλικής κινηματογραφίας.

Γαλλία, Ιταλία. 1970. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Κόκκινος Κύκλος

Le Cercle Rouge
5
  • Αστυνομική
  • 1970
  • Διάρκεια: 140 '
  • Ζαν Πιέρ Μελβίλ

Ο πρόσφατα αποφυλακισμένος διαρρήκτης Κόρι και ο δραπέτης Βοζέλ ετοιμάζουν ένα νέο, μεγάλο χτύπημα με τη βοήθεια ενός πρώην αστυνομικού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Σάιμον Πεγκ και η αθόρυβη πορεία του στην κορυφή του coolness

Ένας από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς του Χόλιγουντ αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Ανατρέχουμε στην πορεία του, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
14/02/2026

"Παρασκευή και 13": Οι cult ταινίες τρόμου στη σωστή σειρά

Άσε την χρονολογική σειρά και κάνε back to back για να γιορτάσεις την ημέρα, με μαραθώνιο στο σπίτι με εναλλακτική σειρά, από την καλύτερη ταινία προς την χειρότερη.

Μετά τον "Καποδίστρια", (φαίνεται ότι) έρχεται ο "Κολοκοτρώνης" δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή

Το budget της νέας παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ποιος ήταν ο "Γέρος του Μοριά", που εμπνέει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο στο επόμενο έργο του.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 12 Φεβρουαρίου.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (12-18/02)

Όλες οι κορυφαίες ταινίες που δεν θέλετε να χάσετε στη μεγάλη οθόνη αυτή την εβδομάδα.

"Ανεμοδαρμένα Ύψη": Η πρόκληση της κινηματογραφικής μεταφοράς για την Έμεραλντ Φένελ

Το κλασικό μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ έχει μεταφερθεί πολλές φορές στη μεγάλη οθόνη αλλά πάντα αποδεικνύεται δύσκολο εγχείρημα.

Νέος κύκλος εργαστηρίων κινηματογράφου και φωτογραφίας από τη Cinemathesis

Τα εργαστήρια, που είναι σχεδιασμένα για εφήβους και ενήλικες, έχουν σχεδιαστεί για δημιουργούς και λάτρεις του οπτικοακουστικού μέσου.