Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

2

Διαυγής, χαμηλότονη μα συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση σε ένα δραματουργικά ενδιαφέρον σενάριο, που καταλήγει σε απλοϊκά και ξεπερασμένα ηθικοπλαστικά συμπεράσματα που μένουν ανολοκλήρωτα.

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

Διαυγής, χαμηλότονη μα συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση σε ένα δραματουργικά ενδιαφέρον σενάριο, που καταλήγει σε απλοϊκά και ξεπερασμένα ηθικοπλαστικά συμπεράσματα που μένουν ανολοκλήρωτα.

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου - εικόνα 1

Το όνομα του Ζάζα Ουρουσάντζε έγινε ευρύτερα γνωστό το 2015, όταν έφτασε με το φιλμ «Μανταρίνια» μέχρι τις υποψηφιότητες για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Στην έβδομη κινηματογραφική του δουλειά ο Γεωργιανός σκηνοθέτης θέτει και πάλι ηθικά διλήμματα στον ήρωά του, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση παίρνει τη μορφή ενός ιερέα που ενσαρκώνει υποδειγματικά ο Ντιμίτρι Τατισβίλι. Ο ιερωμένος αναλαμβάνει πόστο σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό, όπου με ευφυείς πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Ανάμεσά τους και η θελκτική δασκάλα πιάνου με την οποία θα έρθουν κοντά, μέχρι που θα ανακαλύψει το αποτρόπαιο μυστικό της.

Η καθαρότητα στην χαμηλότονη, ­αλλά συμβατική σκηνοθετική προσέγγιση του Ουρουσάντζε αντανακλά την άσκηση αγιοσύνης του ήρωα, η οποία λεκιάζεται από τα πάθη που γεννά η επαφή του με τη δασκάλα. Η ασυγχώρητη πράξη της επιτρέπει στον Ουρουσάντζε να κάνει απλοϊκούς και ξεπερασμένους ηθικοπλαστικούς υπαινιγμούς, που οδηγούν τον θεατή σε εύκολα συμπεράσματα. Τα οποία, μάλιστα, μένουν μετέωρα μετά το άγαρμπο­ τέλος της ταινίας, καθώς αφήνει ανολοκλήρωτα τα όσα ήθελε να πει.

Γεωργία, Εσθονία. 2018. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: FILMTRADE.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Εξομολόγηση της Δασκάλας του Πιάνου

The Confession
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Ζάζα Ουρουσάντζε

Ένας ιερέας αναλαμβάνει την εκκλησία ενός απομακρυσμένου χωριού. Γρήγορα θα κερδίσει την εμπιστοσύνη τον ντόπιων και της θελκτικής δασκάλας πιάνου, με την οποία θα έρθουν κοντά έως ότου ανακαλύψει το αποτρόπαιο μυστικό της.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/05/2024

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.

Χωρίς "Αντιπάλους" - 5 καυτά ερωτικά τρίγωνα του σινεμά

Μια λίστα ταινιών που πρέπει να δείτε αν ακόμα δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το throuple των Ζεντάγια - Μάικ Φάιστ - Τζος Ο’Κόνορ.

Αθηναϊκή πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ "Εμπρός: ένα ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο"

Ένα ντοκιμαντέρ της Άλκηστις Καφετζή για την αυτοδιαχείριση, τη πολυφωνία και την αντίσταση.

Τα ευρωπαϊκά βραβεία animation Emile Awards στο Animasyros 2024

Η μεγάλη γιορτή των ευρωπαϊκών βραβείων κινουμένων σχεδίων έρχεται ξανά για να βραβεύσει τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το ντοκιμαντέρ "Εκείνη τη μέρα" των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Ελληνικό box office: Οι θεατές "άνοιξαν την πόρτα"

Το θρίλερ των Unboxholics "Μην Ανοίγεις την Πόρτα" γέμισε τις αίθουσες και έκανε ρεκόρ ανοίγματος τετραημέρου, ξεπερνώντας κι αυτό της "Φόνισσας", με 81.666 θεατές.