Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

3

Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια αξιομνημόνευτη ιστορία.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια αξιομνημόνευτη ιστορία.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - εικόνα 1

H ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα­ στην ταινία του Μεξικανού Ερνέστο Κοντρέρας. Σε αυτήν ένας νεαρός γλωσσολόγος επισκέπτεται τους τρεις εναπομείναντες ηλικιωμένους που μιλούν μια φανταστική γλώσσα ιθαγενών, τα Ζικρίλ, για να την καταγράψει προτού εκλείψει.

Οι δύο εξ αυτών ήταν κάποτε φίλοι, όμως ένα οδυνηρό γεγονός που κρατούν μυστικό τούς έφερε σε σύγκρουση κι έχουν πενήντα χρόνια να μιλήσουν. Ο αιφνίδιος θάνατος της τρίτης ηλικιωμένης υποχρεώνει τον γλωσσολόγο να συμφιλιώσει τους δυο τους για να διασωθεί η γλώσσα. Με τη βοήθεια του εύστοχου καστ, τη λιτότητα του Κοντρέρας και την ανά στιγμές ονειρική ατμόσφαιρα, η αφήγηση παρασύρει αμέσως τον θεατή, παρότι εξελίσσεται συμβατικά μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης του μυστικού. Ο Κοντρέρας αναδεικνύει τις αντιφάσεις της γλώσσας, η οποία όσο πλούσια κι αν είναι αδυνατεί να βρει τις λέξεις που θα δώσουν υπόσταση στα βάσανα της καρδιάς.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - εικόνα 2

Οι ποιητικές δια­στάσεις του φιλμ ενώνονται με την ερωτική συντριβή των ηρώων, που αποτυπώνεται μοναδικά στα γεμάτα ένταση βλέμματά τους, καθώς βιώνουν μια πληθώρα συναισθημάτων τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν την ώρα που μιλούν ξανά τη γλώσσα της νεότητάς τους. Ο Κοντρέρας μιλάει με τρόπο βαθιά ειλικρινή και στοχαστικό για ένα διαχρονικό θέμα, το οποίο εντάσσεται σε έναν κόσμο ακατέργαστο, κοντά στην «πηγή» των πραγμάτων. Η εκφραστική δύναμη της σκηνοθεσίας χάνεται προς στιγμήν, όταν ο Κοντρέρας επιδιώκει περισσότερες εξηγήσεις από όσες χρειάζονται ή όταν επαναλαμβάνει αφηγηματικά τα όσα έχει ήδη αποσαφηνίσει, όμως στο τέλος μένει ατόφιος ο λυρισμός αυτής της αξιομνημόνευτης ιστορίας.

Μεξικό, Ολλανδία. 2017. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

Sueno en Otro Idioma / I Dream in Another Language
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ερνέστο Κοντρέρας

Ένας γλωσσολόγος επισκέπτεται τους τρεις εναπομείναντες ηλικιωμένους που μιλούν τη γλώσσα Ζικρίλ, μία γυναίκα και δύο άντρες, οι οποίοι έχουν 50 χρόνια να μιλήσουν. Όταν η γυναίκα πεθάνει, ο γλωσσολόγος αναλαμβάνει να τους συμφιλιώσει και να ανακαλύψει το λόγο που τους χώρισε τόσο καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Χώρα του Θεού

Αιώνιο και εφήμερο συγκρούονται σε ένα μυστικιστικής ατμόσφαιρας, σιωπηλό και εικαστικά εντυπωσιακό χερτζογκικό έπος πάνω στην αυτοκαταστροφική ανθρώπινη ματαιοδοξία και το ακατάλυτο φυσικό μεγαλείο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
26/01/2023

Joyland

Ξεπερνώντας τα μελοδραματικά προσκόμματα, η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα ακτινογραφεί διεισδυτικά την πατριαρχική ασιατική/ μουσουλμανική πραγματικότητα και τα ανίκητα κοινωνικά ταμπού της.

Νοσταλγία

Γκανγκστερικό δράμα με στιβαρή ματιά και παλιομοδίτικη κοψιά, το οποίο διαχειρίζεται με αφηγηματική σιγουριά μια προβλέψιμη ιστορία αναπόδραστου παρελθόντος και επώδυνης νοσταλγίας.

Εκτός Ελέγχου

Καθαρόαιμη περιπέτεια στον αυτόματο πιλότο, η οποία αποφεύγει τις υπερβολικές αναταράξεις, ακολουθώντας ένα συνετά προβλέψιμο μέχρι κεραίας σχέδιο πτήσης.

Μπελ: Ο Δράκος και η Πριγκίπισσα

Η πραγματικότητα των social media κριτικάρεται εύστοχα μέσα από μια μοντέρνα, anime διασκευή της "Πεντάμορφης και του Τέρατος" που δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε ανήλικους θεατές.

Πού μπορείτε να δείτε τις ταινίες που είναι υποψήφιες για Όσκαρ

Ένας αναλυτικός οδηγός για να προλάβετε να δείτε όλα τα φιλμ μέχρι την απονομή των 95ων βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

To φεστιβάλ ντοκιμαντέρ "Πέρα από τα Σύνορα" έρχεται στην Αθήνα

Η διοργάνωση με έδρα το Καστελλόριζο φέρνει μαζί τις βραβευμένες ταινίες τεκμηρίωσης.