Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

3

Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια αξιομνημόνευτη ιστορία.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

Η ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα και λυρισμό σε μια αξιομνημόνευτη ιστορία.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - εικόνα 1

H ανείπωτη ερωτική επιθυμία, οι ενοχές της συναισθηματικής προδοσίας και μια γλώσσα που πεθαίνει μαζί με τις αναμνήσεις που κουβαλούν οι λέξεις της ξεδιπλώνονται με ιδιαίτερη τρυφερότητα­ στην ταινία του Μεξικανού Ερνέστο Κοντρέρας. Σε αυτήν ένας νεαρός γλωσσολόγος επισκέπτεται τους τρεις εναπομείναντες ηλικιωμένους που μιλούν μια φανταστική γλώσσα ιθαγενών, τα Ζικρίλ, για να την καταγράψει προτού εκλείψει.

Οι δύο εξ αυτών ήταν κάποτε φίλοι, όμως ένα οδυνηρό γεγονός που κρατούν μυστικό τούς έφερε σε σύγκρουση κι έχουν πενήντα χρόνια να μιλήσουν. Ο αιφνίδιος θάνατος της τρίτης ηλικιωμένης υποχρεώνει τον γλωσσολόγο να συμφιλιώσει τους δυο τους για να διασωθεί η γλώσσα. Με τη βοήθεια του εύστοχου καστ, τη λιτότητα του Κοντρέρας και την ανά στιγμές ονειρική ατμόσφαιρα, η αφήγηση παρασύρει αμέσως τον θεατή, παρότι εξελίσσεται συμβατικά μέχρι τη στιγμή της αποκάλυψης του μυστικού. Ο Κοντρέρας αναδεικνύει τις αντιφάσεις της γλώσσας, η οποία όσο πλούσια κι αν είναι αδυνατεί να βρει τις λέξεις που θα δώσουν υπόσταση στα βάσανα της καρδιάς.

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - εικόνα 2

Οι ποιητικές δια­στάσεις του φιλμ ενώνονται με την ερωτική συντριβή των ηρώων, που αποτυπώνεται μοναδικά στα γεμάτα ένταση βλέμματά τους, καθώς βιώνουν μια πληθώρα συναισθημάτων τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν την ώρα που μιλούν ξανά τη γλώσσα της νεότητάς τους. Ο Κοντρέρας μιλάει με τρόπο βαθιά ειλικρινή και στοχαστικό για ένα διαχρονικό θέμα, το οποίο εντάσσεται σε έναν κόσμο ακατέργαστο, κοντά στην «πηγή» των πραγμάτων. Η εκφραστική δύναμη της σκηνοθεσίας χάνεται προς στιγμήν, όταν ο Κοντρέρας επιδιώκει περισσότερες εξηγήσεις από όσες χρειάζονται ή όταν επαναλαμβάνει αφηγηματικά τα όσα έχει ήδη αποσαφηνίσει, όμως στο τέλος μένει ατόφιος ο λυρισμός αυτής της αξιομνημόνευτης ιστορίας.

Μεξικό, Ολλανδία. 2017. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα

Sueno en Otro Idioma / I Dream in Another Language
3
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 100 '
  • Ερνέστο Κοντρέρας

Ένας γλωσσολόγος επισκέπτεται τους τρεις εναπομείναντες ηλικιωμένους που μιλούν τη γλώσσα Ζικρίλ, μία γυναίκα και δύο άντρες, οι οποίοι έχουν 50 χρόνια να μιλήσουν. Όταν η γυναίκα πεθάνει, ο γλωσσολόγος αναλαμβάνει να τους συμφιλιώσει και να ανακαλύψει το λόγο που τους χώρισε τόσο καιρό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.