Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο

5

 Εθιστικά στιλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με εκθαμβωτική ατμόσφαιρα, ένας μελαγχολικός ύμνος στους τραγικούς αντιήρωες και μια υποβλητική ερμηνεία από τον Αλέν Ντελόν στην καλύτερη ταινία του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ.

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο

Εθιστικά στιλιζαρισμένο φιλμ νουάρ με εκθαμβωτική ατμόσφαιρα, ένας μελαγχολικός ύμνος στους τραγικούς αντιήρωες και μια υποβλητική ερμηνεία από τον Αλέν Ντελόν στην καλύτερη ταινία του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ.

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο - εικόνα 1

Μπορεί ο ελληνικός τίτλος αυτής της αριστουργηματικής επανέκδοσης να περιγράφει εύστοχα τον πρωταγωνιστή Αλέν Ντελόν, ο πρωτότυπος όμως («Le Samouraï») συμπυκνώνει την ουσία της καλύτερης ταινίας­ του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ. Ο Γάλλος auteur σπουδαίων φιλμ νουάρ («Bob le Flambeur», «Ο Κόκκινος Κύκλος») εμπνέεται από τους Ιάπωνες πληρωμένους πολεμιστές, οι οποίοι δεν εκτελούσαν απλώς το συμβόλαιό τους, αλλά ζούσαν με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος κι έναν αυστηρό κώδικα τιμής. Την απόλυτη μοναξιά που συνοδεύει αυτόν τον τρόπο ζωής εκφράζει ο Ντελόν με την υποβλητική ερμηνεία και το καθηλωτικό βλέμμα του.

Ο Γάλλος σταρ είναι έναν εκτελεστής επί πληρωμή, τον οποίο προδίδουν οι εργοδότες του και καταστρώνει ένα σχέδιο εκδίκησης υπό αστυνομικό κλοιό. Ο απόμακρος αντιήρωας του Μελβίλ ολοκληρώνει κάθε του κίνηση με στυγερό επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Το εθιστικό στιλιζάρισμα και η ευφυώς αμφιταλαντευόμενη ατμόσφαιρα μεταξύ ονείρου και ρεαλισμού κορυφώνονται στη σοκαριστική τελική σεκάνς, όταν ο Ντελόν ολοκληρώνει με επιτυχία το μοναδικό ερμηνευτικό του ρεσιτάλ. Είναι η στιγμή που ένας ασυμβίβαστος κινηματογραφικός χαρακτήρας –με τη βοήθεια του αξεπέραστου Μελβίλ– μετατρέπεται σε διαχρονική ρομαντική φιγούρα του σινεμά.

Γαλλία, Ιταλία. 1967. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Δολοφόνος με το Αγγελικό Πρόσωπο

LE SAMOURAI
5
  • Φιλμ Νουάρ
  • 1967
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ζαν Πιέρ Μελβίλ

Ένας δολοφόνος επί πληρωμή προδίδεται από τους εργοδότες του και αναζητά τρόπο να τους εκδικηθεί ενώ βρίσκεται υπό αστυνομικό κλοιό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.