Happy Birthday

1,5

Δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός, σε ένα δράμα χαμηλότονα ρεαλιστικό όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, αλλά σχηματικό, πομπώδες και διδακτικό όταν σχολιάζει την κοινωνική πραγματικότητα.

Happy Birthday - εικόνα 1

Δράμα χαρακτήρων και ταυτόχρονα κοινωνικό σχόλιο πάνω στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, η τρίτη ταινία του Χρίστου Γεωργίου («Κάτω­ Από τ’ Άστρα», «Μικρό Έγκλημα») εκκινεί από ένα σχηματικότατο συμβολισμό: η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ με τον οποίο έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο στα... οδοφράγματα, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά­ και τις αξίες του καθενός, χωρίς ο θεατής να έχει την παραμικρή αμφιβολία για την πιθανή κατάληξη αυτού του «εμφυλίου».

Διότι το σεναριακά παντελώς προβλέψιμο «Happy Birthday» αφήνει ελάχιστο χώρο στο φιλότιμο πρωταγωνιστικό δίδυμο (υποψήφιο στα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) να αναδείξει μια αληθινή σχέση και οικεία συναισθήματα. Θυμίζοντας στο στήσιμό του ελληνικό κινηματογράφο της δεκαετίας του ’80, είναι μια χαμηλότονα ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης όταν επικεντρώνεται στους χαρακτήρες, γίνεται όμως μια σχηματική, πομπώδης και διδακτική αλληγορία όταν σχολιάζει τις εθνικές κοινωνικές αντιθέσεις, στις οποίες έχουμε εγκλωβιστεί όχι για ταξικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς, αλλά για... ψυχολογικούς λόγους.

Ελλάδα, Κύπρος. 2017. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Happy Birthday

1,5
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 87 '
  • Χρίστος Γεωργίου

Η Μαργαρίτα, μια νεαρή που νιώθει άβολα και συμπεριφέρεται επιθετικά στον πατέρα της, αστυνομικό των ΜΑΤ, αναγκάζεται να περάσει μαζί του λίγες ημέρες στο εξοχικό τους. Η «εκρηκτική» συμβίωσή τους θα δοκιμάσει τις αντοχές αλλά και τις αξίες του καθενός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Θα φτάσει η "Οδύσσεια" το ένα εκατομμύριο θεατές;

Με ελάχιστη πτώση το δεύτερο τετραήμερό του, παρά την κακοκαιρία της Παρασκευής, το ομηρικό έπος του Κρίστοφερ Νόλαν έχει ήδη ξεπεράσει τους 400.000 θεατές και τρέχει με σπασμένα φρένα για επιδόσεις ρεκόρ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
28/07/2026

Πέντε σπουδαίες αφορμές για θερινό σινεμά αυτή την εβδομάδα

Μερικές από τις καλύτερες ταινίες που προβάλλονται αυτές τις ημέρες στους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας.

Η Οδύσσεια του Christopher Nolan "σπάει" ρεκορ προβολών στα Village Cinemas

Η Οδύσσεια έχει γίνει το "must" του καλοκαιριού, με ρεκορ προβολών να ξεπερναεί τα 153.000 εισιτήρια στα Village Cinemas και extra προβολές.

"Κελλάρι 10": Πόσα ξέρεις για την ιστορία του ελληνικού κρασιού;

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Γεωργίας Κοτρέτσος που αποκαλύπτει τα μυστικά του κελλαριού της Achaia Clauss, κάνει ελληνική πρεμιέρα στην Ιεράπετρα.

60 χρόνια "Μαουτχάουζεν": τιμητική προβολή στο θερινό "ΛΑΪΣ" της Ταινιοθήκης

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το πολυβραβευμένο Mauthausen, τιμώντας τα 60 χρόνια από το μεβληματικό έργο των Ιάκωβου Καμπανέλλη και του Μίκη Θεοδωράκη.

Γιατί το 2027 προβλέπεται μία πολύ δυνατή κινηματογραφική χρονιά

Από το Star Wars και τον Spider-Man μέχρι τους Avengers και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, το 2027 υπόσχεται μια ασταμάτητη παρέλαση blockbuster που μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη κινηματογραφική χρονιά της σύγχρονης εποχής.

Τι νέο θα δούμε στα θερινά σινεμά από αυτή την Πέμπτη

Νέος Spider-Man, παλιός Νόλαν, ένα γιαπωνέζικο δράμα κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (30/07-05/08)