Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου

2,5

Ο Πασκάλ Λοζιέ («Martyrs») δεν αντιστέκεται στις ευκολίες του torture porn και των τρομο-κλισέ, έχει όμως να πει ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στο ταλαιπωρημένο σινεμά τρόμου.

Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου

Μια μητέρα με δύο έφηβες κόρες μετακομίζουν σε μια απομονωμένη οικογενειακή έπαυλη. Το ίδιο βράδυ δέχονται τη βίαιη επίθεση δύο αγνώστων, σε ένα γραφικής λεπτομέρειας exploitation παιχνίδι ανάμεσα στη (λυτρωτική) φαντασία και την (αβάσταχτα φρικτή) πραγματικότητα. Ο Λοζιέ («Martyrs») δεν αντιστέκεται στις ευκολίες του torture porn και των τρομο-κλισέ, έχει όμως να πει ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στο ταλαιπωρημένο σινεμά τρόμου.

Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου - εικόνα 1

Χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του New French Extremity, δηλαδή ταινιών –από το «Trouble Every Day» (2001) της Κλερ Ντενί και το «Υπερένταση» (2003) του Αλεξάντρ Αζά μέχρι το «Raw» (2016) της Ζουλιά Ντικουρνό– που έβαλαν νέα όρια στην κινηματογραφική αναπαράσταση της βίας και αμφισβήτησαν κάθε πολιτικά ορθή άποψη, ο Πασκάλ Λοζιέ άφησε το στίγμα­ του στο σύγχρονο σινεμά τρόμου με το «Martyrs» (2008). Μια αριστουργηματική όσο και προκλητική, βασανιστικά ωμή μελέτη του ανθρώπινου πόνου (και του κόστους της γνώσης), θεματική η οποία επιστρέφει και στην τελευταία αγγλόφωνη ταινία του, γυρισμένη κυρίως στον Καναδά. Απομονωμένη σε μια επαρχία του, μια παλιά έπαυλη γεμάτη κούκλες κληροδοτείται στη γαλλικής καταγωγής Πολίν, η οποία μετακομίζει εκεί με τις δύο έφηβες κόρες της Μπεθ και Βέρα. Ήδη από το ίδιο βράδυ οι γυναίκες δέχονται τη βίαιη επίθεση δύο αγνώστων, τους οποίους τελικά κατορθώνουν να εξουδετερώσουν έπειτα από πολύ κόπο.

Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου - εικόνα 2

Όταν η δράση της ταινίας μεταφέρεται ύστερα από 16 χρόνια, με την Μπεθ να ζει στο Σικάγο ως διάσημη συγγραφέας ιστοριών τρόμου, καταλαβαίνουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Ένα τηλεφώνημα που λαμβάνει από την τρομαγμένη Βέρα την οδηγεί πίσω στο «κουκλόσπιτο», με τον Λοζιέ να στήνει ένα γραφικής λεπτομέρειας exploitation παιχνίδι ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, στη (λυτρωτική) φαντασία και την (αβάσταχτα φρικτή) πραγματικότητα. Η υποκειμενική προοπτική της αλήθειας, η επώδυνη ενηλικίωση και η έννοια του (υπαρξιακού) μαρτυρίου δίνουν σε αυτό το home invasion thriller διαστάσεις που ο Γάλλος σκηνοθέτης αναδεικνύει άλλοτε­ με πιασάρικο και άλλοτε με πραγματικά κομψό τρόπο. Δανείζεται από τον Λάβκραφτ (ο οποίος «μας επισκέπτεται»), αξιοποιεί έξοχα τους δαιδαλώδεις εσωτερικούς χώρους και κάνει ένα έξυπνο σχόλιο για τη –βγαλμένη απ’ τη ζωή– καλλιτεχνική δημιουργία. Δεν αντιστέκεται βέβαια στις ευκολίες του torture porn και των τρομο-κλισέ, έχει όμως να πει κάποια ενδιαφέροντα πράγματα πάνω στο ταλαιπωρημένο σύγχρονο σινεμά τρόμου.

Γαλλία, Καναδάς. 2018. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: SEVEN FILMS / AUDIOVISUAL

Περισσότερες πληροφορίες

Το Κουκλόσπιτο του Τρόμου

Incident in the Ghostland
2,5
  • Τρόμου
  • 2018
  • Διάρκεια: 91 '
  • Πασκάλ Λοζιέ

Μια μητέρα με δύο έφηβες κόρες μετακομίζουν σε μια απομονωμένη οικογενειακή έπαυλη. Το ίδιο βράδυ δέχονται τη βίαιη επίθεση δύο αγνώστων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φιλοσοφικού Κινηματογράφου επιστρέφει για 2η χρονιά στο Ηράκλειο

Cinema that makes you think: Το CINEphil_101 ανακοινώνει την έναρξη υποβολών και προσκαλεί κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Η Άννα Ρεζάν μας μιλά για το ιστορικό ντοκιμαντέρ της "Οι Δικοί μου Άνθρωποι"

Η εβραϊκής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτιδα περιγράφει την προσπάθειά της να γυρίσει ένα κινηματογραφικό χρονικό που ξεκινάει ως οικογενειακό πορτρέτο και καταλήγει σε μια κατάθεση ιστορικής μνήμης.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (22-28/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάποια πράγματα που ίσως δε γνώριζες για το "Άμνετ"

Όπου και να οφείλεται το hype γύρω από την ταινία, που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες, εμείς συγκεντρώσαμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες γι' αυτήν.

Οι ελληνικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά μετά τον "Καποδίστρια"

Αυτές είναι οι ταινίες Ελλήνων δημιουργών που μπορείτε να δείτε τώρα ή σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες, οργανώνοντας τη διαδρομή σας με την υπηρεσία Multiple Stops του Uber Taxi.

Οι "Αμαρτωλοί" συνέτριψαν το ρεκόρ οσκαρικών υποψηφιοτήτων

Οι υποψηφιότητες για τα 98α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου επεφύλαξαν λιγοστές, αλλά ηχηρότατες εκπλήξεις, με το αλληγορικό θρίλερ φαντασίας του Ράιαν Κούγκλερ να καταρρίπτει κάθε προηγούμενη επίδοση, διεκδικώντας 16 Όσκαρ.

"Η Εσχάτη των Ποινών": Ο Κρις Πρατ μας μιλάει για την δικαστή τεχνητής νοημοσύνης Μέρσι

Το "α" εξασφάλισε ένα αποκλειστικό κλιπ από το νέο θρίλερ του Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ που κυκλοφορεί στους κινηματογράφους σήμερα, 22/1.