Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος

3

Μια ορμητική ταινία που αποδίδει παθιασμένα τον πολυσχιδή χαρακτήρα ενός ανθρώπου γεμάτου αντιφάσεις, του οποίου το έργο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές συγγραφέων.

Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του σημαντικού συγγραφέα Κωστή Παπαγιώργη. Μια ορμητική ταινία που αποδίδει παθιασμένα τον πολυσχιδή χαρακτήρα ενός ανθρώπου γεμάτου αντιφάσεις, του οποίου το έργο αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές συγγραφέων.

Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος - εικόνα 1

«Oι επιθυμίες μοιάζουν μολοσσοί δεμένοι με κλωστή»: αυτή­ η φράση από το «Περί μέθης» (1990, εκδ. Καστανιώτη) του αντισυμβατικού Κωστή Παπαγιώργη συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα που τον έριξαν στη συγγραφή, μέχρι το θάνατό του το 2014. Τότε έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για τα ελληνικά γράμματα, καθώς τα έργα του κυμάνθηκαν ανάμεσα στο υψηλό (φιλοσοφία) και το λαϊκό με μοναδική ευκολία, χαρακτηριστική των αντιθέσεων που «κατοικούσαν» στον ψυχισμό του Παπαγιώργη. Δίπλα στον Χέγκελ και τον Σωκράτη βρίσκουμε κείμενα για το αλκοόλ και τον ερωτισμό, σαφώς επηρεασμένα από τις συχνές εξόδους του σε νυχτερινά κέντρα. Τις άγνωστες πτυχές αυτού του λαϊκού ­δια­νοούμενου ξετυλίγει η μακροχρόνια φίλη του και συγγραφέας Ελένη Αλεξανδράκη με το εν λόγω ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε να αντιμετωπίσει εξαρχής έναν μεγάλο σκόπελο – την παντελή απουσία οπτικοακουστικού υλικού του ίδιου του ήρωά του, ως απόρροια της διαχρονικής άρνησής του για οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση­.

Κωστής Παπαγιώργης, ο Πιο Γλυκός Μισάνθρωπος - εικόνα 2

Βιβλία και άρθρα του αποτελούν, λοιπόν, την πρώτη ύλη της ταινίας­, η οποία κατασκευάζει την αφήγησή της μέσα από μια προσεγμένη­ μείξη γραπτών και προφορικών λέξεων. Τις τελευταίες μοιράζονται για τον Παπαγιώργη άνθρωποι που τον έζησαν στενά: από τη γυναίκα του Ράνια Σταθοπούλου μέχρι σπουδαία πρόσωπα της λογοτεχνίας, όπως η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη. Διακριτική­ η σκηνοθεσία της Αλεξανδράκη­, φτάνει προοδευτικά σε έναν ορμητικό ρυθμό, πιάνοντας τον παλμό του Παπαγιώργη, εντάσσοντας εμβόλιμα τις ευρηματικά στημένες απαγγελίες των ηθοποιών Ακύλλα Καραζήση και Αργύρη Πανταζάρα, συνθέτοντας κομμάτι κομμάτι ένα παθιασμένο­ πορτρέτο του ανθρώπου πίσω από τα βιβλία. Η ταινία απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ελλάδα. 2018. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο Γλυκός Μισάνθρωπος

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2018
  • Διάρκεια: 92 '
  • Ελένη Αλεξανδράκη

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του σημαντικού συγγραφέα Κωστή Παπαγιώργη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: Έσπασε το φράγμα των 700.000 εισιτηρίων ο "Καποδίστριας"

Για ακόμα μια εβδομάδα το βιογραφικό δράμα του Γιάννη Σμαραγδή παρέμεινε στην εισπρακτική κορυφή, υψηλότερα από το δυναμικό άνοιγμα του υποψήφιου για οκτώ Όσκαρ "Άμνετ".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
27/01/2026

Πώς θα σας φαινόταν ο Τζέικομπ Ελόρντι στον ρόλο του Τζέιμς Μποντ;

Οι υποψήφιοι για τον ρόλο πολλοί, αφού μετά τον Κάλουμ Τέρνερ (και) ο Αυστραλός ηθοποιός ακούγεται ότι είναι ο εκλεκτός για τον ρόλο. Τελικά, ποιος θα είναι ο 007;

Τι νέο βλέπουμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά

Ο Τζέισον Στέιθαμ, η υποψηφιότητας της Ισπανίας για τα Όσκαρ, ο Άγιος Παΐσιος κ.α.: Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα αυτή την Πέμπτη, 29/01, στις ελληνικές αίθουσες.

Ποιοι είναι οι "Αμαρτωλοί" που διεκδικούν τα περισσότερα Όσκαρ

Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την ταινία που έσπασε τα ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα Όσκαρ.

Ο He-Man γίνεται ξανά ταινία στο 'Οι Κυρίαρχοι του Σύμπαντος'

Το πρώτο trailer της νέας κινηματογραφικής μεταφοράς του κλασικού ήρωα μόλις κυκλοφόρησε, με Τζάρεντ Λέτο, Ίντρις Έλμπα, έντονη δράση και ξεκάθαρη διάθεση να απευθυνθεί σε παλιούς και νέους θεατές.

Πολ Μεσκάλ, ποιος ήταν ο καλύτερος ρόλος σου μέχρι σήμερα;

Ένας Ιρλανδός χωρίς social media είναι το ανερχόμενο αστέρι της μεγάλης οθόνης. Ποιες ήταν όμως οι κινηματογραφικές στιγμές που τον ανέδειξαν;

Χρύσα Βατόμουρα 2026: Οι υποψηφιότητες για τις "καλύτερες" χειρότερες ταινίες της χρονιάς

Η "Χιονάτη" και το "War of the Worlds" ανταγωνίζονται για την πρωτιά στα αντι-Όσκαρ του Χόλιγουντ.