Καλπάζοντας με το Όνειρο

4

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων στα όρια του ντοκιμαντέρ πάνω στο αμερικανικό όνειρο, στα πολιτισμικά στερεότυπα, στις έννοιες της μοίρας και της αρρενωπότητας.

Καλπάζοντας με το Όνειρο

Ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, ο νεαρός Μπράντι τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από τα άλογα και αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά. Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων στα όρια του ντοκιμαντέρ πάνω στο αμερικανικό όνειρο, στα πολιτισμικά στερεότυπα, στις έννοιες της μοίρας και της αρρενωπότητας.

Καλπάζοντας με το Όνειρο - εικόνα 1

Tο Πάιν Ριντζ είναι μια εν πολλοίς βραχώδης έκταση της Νότιας Ντακότα­, ­μέρος ενός τεράστιου καταυλισμού των ινδιάνων Σιου, στην οποία το 2015 η γεννημένη στο Πεκίνο­ και σπουδαγμένη σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη Κλόι Ζάο γύρισε την πρώτη της ταινία. Το «Songs My Brothers Taught Me», πάνω στη σχέση­ δύο νεαρών ινδιάνων αδερφών, διακρίθηκε τόσο στο Φεστιβάλ Σάντανς όσο και σε εκείνο των Κανών (προβλήθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας), ακριβώς όπως και η γυρισμένη στην ίδια περιοχή δεύτερη ταινία της, η οποία απέσπασε το βραβείο του τμήματος Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών και τη δική μας Χρυσή Αθηνά.

Το «Καλπάζοντας με το Όνειρο» είναι στην πραγματικότητα ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, καθώς αφηγείται με διακριτικά δημιουργικό τρόπο την αληθινή ιστορία του Μπράντι Ζαντρό, της οικογένειας και της παρέας του. Μόνο το οικογενειακό όνομα των τριών πρωταγωνιστών έχει αλλάξει από Ζαντρό σε Μπλάκμπερν (η αδερφή του ήρωα Λίλι έχει πράγματι σύνδρομο Άσπεργκερ), με τον νεαρό Μπράντι, ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, να τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά.

Καλπάζοντας με το Όνειρο - εικόνα 2

Με αργό, τρυφερά τελετουργικό και συνάμα σκληρά ειλικρινή τρόπο η Ζάο περιγράφει μια Αμερική στην οποία ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εκεί ο μύθος και οι αξίες της Άγριας Δύσης παραμένουν ζωντανές, αντικαθιστώντας τις έννοιες του αμερικανικού ονείρου­ και του success story που κυριαρχούν στην καθημερινότητα των δύο ακτών. Τι θέση­ έχει σε αυτόν τον κόσμο ένας άντρας χωρίς άλογο, χωρίς όπλο, χωρίς τελικά κάποια αρσενική σημειολογία; Μετατρέποντας τα πολιτισμικά στερεότυπα της Americana και το γραφικό όσο και άγονο τοπίο σε (συμ)πρωταγωνιστές, η Ζάο απαντά σοφά μέσα από ένα ανθρώπινο δράμα ημιτονίων πως παντού και πάντα «άντρας» –με την έννοια του κυρίαρχου της μοίρας του– θα είναι αυτός που παίρνει τις σωστές, διαφορετικές για τον καθέναν αποφάσεις.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: AMA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Καλπάζοντας με το Όνειρο

The Rider
4
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 104 '
  • Κλόι Ζάο

Ανερχόμενο αστέρι του ροντέο, ο νεαρός Μπράντι τραυματίζεται σοβαρά, γεγονός που τον αναγκάζει να σταματήσει την ιππασία και να αναζητήσει νέο νόημα στη ζωή του. Όσο κι αν προσπαθεί όμως, δεν μπορεί να μείνει μακριά από τα άλογα και αυτό που τόσο έμαθε να αγαπά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αγγελική Παπούλια μέλος σε κριτική επιτροπή της Μπερλινάλε

Η διακεκριμένη ηθοποιός πρόκειται να συναποφασίσει τους νικητές του διαγωνιστικού τμήματος Encounters στο 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/02/2023

Ο σύγχρονος ιαπωνικός κινηματογράφος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα με τέσσερις ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος συνομιλεί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο για το σινεμά αποκλειστικά στο "α"

Προ-δημοσίευση ενός αποσπάσματος του ντοκιμαντέρ και βιβλίου γύρω από μια μέχρι πρότινος άγνωστη συζήτηση ανάμεσα στους δύο σπουδαίους σκηνοθέτες.

Αναζητούνται θεατές: Πώς θα γεμίσουν ξανά τα σινεμά; Η New Star απαντά

Ο υπεύθυνος της εταιρίας Βελισσάριος Κοσσυβάκης, απαντά στις ερωτήσεις του "α" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ όπου αναζητούνται χειροπιαστές λύσεις για το μέλλον του κινηματογράφου.

Ελληνικό box office: Με οδηγό τον Μπρένταν Φρέιζερ

Η "Φάλαινα" συνεχίζει να συγκινεί, το σίκουελ του "Avatar" να εντυπωσιάζει και τα πρώτα σημάδια επιστροφής των θεατών στις αίθουσες να αχνοφαίνονται στον ορίζοντα.

Εκδήλωση αφιερωμένη στα φιλμ του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην εκδήλωση θα προβληθούν σκηνές από ταινίες του Χίτσκοκ και πάνω σε αυτές θα γίνει συζήτηση για τον σκηνοθέτη και το έργο του.

Μια αποκλειστική ματιά στην υποψήφια για Όσκαρ "Αυτοκρατορία του Φωτός" (βίντεο)

Το "α" εξασφάλισε για τους αναγνώστες του ένα featurette της νέας ταινίας του Σαμ Μέντες ("Skyfall", "1917") που διεκδικεί Όσκαρ διεύθυνσης φωτογραφίας.