Sideway

2

Ακραία στιλιζαρισμένη και σοβαροφανής φιλοσοφική αλληγορία, η οποία μιμείται άκομψα τις «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» του Μπέλα Ταρ.

Sideway

Ακραία στιλιζαρισμένη και σοβαροφανής φιλοσοφική αλληγορία, η οποία μιμείται άκομψα τις «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» του Μπέλα Ταρ.

Sideway - εικόνα 1

Ευαίσθητος σκηνοθέτης μικρών ανθρώπινων δραμάτων («Η Περούκα», «Δεν Είμαι Εγώ»), ο Ταϊφούν Πιρσελίμογλου μεγαλοπιάνεται τώρα σε μια εξαιρετικά φιλόδοξη φιλοσοφική αλληγορία, η οποία τον βγάζει έξω από τα νερά του. Ασπρόμαυρο, στιλιζαρισμένο και με αργή, τελετουργική αφήγηση, το «Sideway» μας οδηγεί σε ένα παραθαλάσσιο χωριό, όπου μια σειρά παράξενων γεγονότων πείθει τους κατοίκους πως φτάνει το τέλος του κόσμου. Έτσι, όταν μια νοσοκόμα ανακαλύπτει ένα σημάδι στην πλάτη ενός νεαρού, όλοι πιστεύουν πως αυτός είναι ο Μεσσίας που περιμένουν.

Η σοβαροφανής παραβολή πάνω στην ηθική ακαμψία των καιρών και στο τέλος ενός ολόκληρου πολιτισμού μιμείται άκομψα τις «Αρμονίες του Βερκμάιστερ» του Μπέλα Ταρ. Χωρίς να διαθέτει το υπαρξιακό βάθος και τον οντολογικό στοχασμό τους, διασώζει μόνο ελάχιστα ψήγματα της κινηματογραφικής ευφυΐας τους.

Α/Μ. Τουρκία, Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 119΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Sideway

Yol Kenari
2
  • Σινεφίλ
  • 2017
  • Διάρκεια: 119 '
  • Ταϊφούν Πιρσελίμογλου

Μια σειρά από παράξενα γεγονότα πείθει τους κατοίκους ενός απομακρυσμένου, παραθαλάσσιου χωριού πως φτάνει το τέλος του κόσμου. Έτσι, όταν μια νοσοκόμα ανακαλύπτει ένα σημάδι στην πλάτη του νεαρού άντρα που δουλεύει στο καφενείο, όλοι πιστεύουν πως αυτός είναι ο Μεσσίας που περιμένουν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το Kino Athens 2025 τιμά τη Ντομίνγκα Σοτομαγιόρ

Η νέα ταινία της Χιλιανής σκηνοθέτιδας "Limpia" είναι πλέον διαθέσιμη για το κοινό στο Netflix.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/10/2025

Ελληνικό box office: Πόσοι θεατές σήκωσαν το "Νεκρό Τηλέφωνο 2";

Ο Ίθαν Χοκ επέστρεψε ως τρομακτικός "Αρπαχτής" και κέρδισε εύκολα τις εντυπώσεις, σε αντίθεση με τη συνεργασία Τζούλια Ρόμπερτς - Λούκα Γκουαντανίνο, η οποία απογοήτευσε.

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν, το ντεμπούτο του Χάρις Ντίκινσον και ένα αινιγματικό horror προσεχώς (από 23/10) στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.