Ανθρώπινη Ροή

3

Ο Κινέζος εικαστικός Άι Γουεϊγουέι καταγράφει με απλό, όχι όμως απλοϊκό ή μελοδραματικό τρόπο τη σύγχρονη προσφυγική κρίση από την Κεντρική Αφρική και τη Νότια Ευρώπη μέχρι το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή.

Ανθρώπινη Ροή

Ο Κινέζος εικαστικός Άι Γουεϊγουέι καταγράφει με απλό, όχι όμως απλοϊκό ή μελοδραματικό τρόπο τη σύγχρονη προσφυγική κρίση από την Κεντρική Αφρική και τη Νότια Ευρώπη μέχρι το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή.

Ανθρώπινη Ροή - εικόνα 1

Από τους διασημότερους εκπροσώπους της conceptual art, ο Κινέζος εικαστικός Άι Γουεϊγουέι είναι εξίσου γνωστός και για την ακτιβιστική δράση του, ενώ έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με το αυταρχικό καθεστώς του Πεκίνου. Πολλά από τα έργα του χρησιμοποιούν multimedia υλικό και ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει μια σειρά από ντοκιμαντέρ, όπως το δεκάωρο «Chang’an Boulevard» (2004), συνήθως ανθρωπολογικού και κοινωνικοπολιτικού χαρακτήρα. Η «Ανθρώπινη Ροή», η οποία έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό Τμήμα του περσινού Φεστιβάλ Βενετίας, είναι η πλέον φιλόδοξη μέχρι τώρα ταινία του, για την οποία ταξίδεψε σε 23 χώρες και χρησιμοποίησε συνεργεία συνολικά 200 τεχνικών, με 12 διαφορετικούς καμεραμάν. Οι «σκηνοθετημένες» εικόνες, οι οποίες περιλαμβάνουν από συνεντεύξεις μέχρι εικαστικής αρτιότητας πλάνα που παραπέμπουν σε installations, συνδυάζονται με αυτοσχέδια γυρίσματα από κινητό τηλέφωνο που απαθανατίζουν την ατμόσφαιρα της στιγμής.

Ανθρώπινη Ροή - εικόνα 2

Το μοντάζ δημιουργεί μια αφήγηση η οποία περιγράφει, καταγράφει και αποκαλύπτει. Στατιστικά και ιστορικά στοιχεία μαζί με τηλεγραφικά αποσπάσματα του διεθνούς Τύπου συνοδεύουν το οπτικό υλικό, συνθέτοντας έτσι ένα κινηματογραφικά απλό, όχι όμως και απλοϊκό ή μελοδραματικό ντοκουμέντο ύψιστης ανθρωπιστικής αξίας. Οι σκηνές από την Ειδομένη (μεγάλο μέρος της ταινίας είναι γυρισμένο στη Λέσβο και στα σύνορά μας με τη FYROM), το Μπανγκλαντές, δίπλα από τον ουγγρικό φράκτη, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Συρία και την Κένυα σοκάρουν, ενισχυμένες από λίγο πολύ γνωστές –μα δύσκολο να τις καταπιείς– πληροφορίες: «Το 2016 πάνω από 22 εκατ. άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, καταγράφηκαν ως πρόσφυγες». Πολιτικοί, ακτιβιστές και οι ίδιοι οι «ήρωες» σχολιάζουν την κατάσταση, αλλά η «Ανθρώπινη Ροή» γνωρίζει πως δεν μπορεί να δώσει εύκολες απαντήσεις. Η κάμερά της είναι εκεί για να συντηρήσει τη μνήμη, να ευαισθητοποιήσει συνειδήσεις και να επαναπροσδιορίσει προτεραιότητες.

Γερμανία, ΗΠΑ, Κίνα. 2017. Διάρκεια: 140΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Ανθρώπινη Ροή

Human Flow
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 140 '
  • Άι Γουεϊγουέι

Η σύγχρονη προσφυγική κρίση από την Κεντρική Αφρική και τη Νότια Ευρώπη μέχρι το Μεξικό και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
26/04/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.