Τα Μυστικά της Τεχεράνης

2,5

Ενήλικο animation (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) με τολμηρή θεματική και ιδιαίτερα σκληρή κοινωνική κριτική, το οποίο δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιολογική ματιά και τη μελοδραματική σεναριακή απλοποίηση.

Τα Μυστικά της Τεχεράνης

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στη σύγχρονη Τεχεράνη. Ενήλικο animation (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) με τολμηρή θεματική και ιδιαίτερα σκληρή κοινωνική κριτική, το οποίο δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιολογική ματιά και τη μελοδραματική σεναριακή απλοποίηση.

Τα Μυστικά της Τεχεράνης - εικόνα 1

Γεννημένος το 1970 στο Ιράν, αλλά­ σπουδασμένος στη Γερμανία­, όπου εργάζεται πλέον μόνιμα ως animator και σκηνοθέτης βιντεοκλίπ, ο Αλί Σουζαντέχ αποφάσισε η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του να αφορά την απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο πατρίδα του και τα ταμπού τα οποία κυριαρχούν σιω­πηρά στη θρησκευτικά απολυταρχική καθημερινότητά της. Μια πόρνη με ένα παιδί, μια έγκυος, ένας νεαρός μουσικός και μια αρραβωνιασμένη κοπέλα την οποία γνωρίζει σε ένα κλαμπ αποτελούν τους βασικούς χαρακτήρες-αντιπροσωπευτικά δείγματα της κοινωνίας της Τεχεράνης, η οποία αστυνομεύεται­ αυστηρά σε κάθε πεδίο, δημιουργώντας έτσι στα μέλη της –ειδικά­ στις γυναίκες– έναν ασφυκτικό, αναπόδραστο κλοιό κομφορμισμού και υποκρισίας.

Μακριά από τη μελαγχολικά χαρωπή ματιά του «Περσέπολις», το ενήλικο animation του Σουζαντέχ (γυρισμένο με ηθοποιούς και «ζωγραφισμένο» κατόπιν σε υπολογιστή) αποδεικνύεται τολμηρό στη θεματική και σκληρό στην κριτική του. Δεν αποφεύγει τη γραφική κοινωνιο­λογική ματιά και τη μελοδραματική­ σεναριακή απλοποίηση, όμως η αντίθεση της απαισιόδοξης, πικρής οπτικής του και της «αποδραματοποίησης» που δημιουργεί το κινούμενο σκίτσο είναι λειτουργική και προσθέτει στην πρωτοτυπία αυτού του άνισου μεν, ενδιαφέροντος δε κινηματογραφικού πειράματος.

Γερμανία, Αυστρία. 2017. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Μυστικά της Τεχεράνης

Tehran Taboo
2,5
  • Animation
  • 2017
  • Διάρκεια: 90 '
  • Αλί Σούζαντεχ

Τρεις γυναίκες κι ένας άντρας κυνηγούν το όνειρο για μια καλύτερη ζωή στη σύγχρονη Τεχεράνη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/04/2024

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.