Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

2,5

Το οικείο, νοσταλγικό θέαμα είναι και πάλι εδώ, σε ένα καλοστημένο σίκουελ το οποίο, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, υπηρετεί υποδειγματικά την πλέον αλάνθαστη συνταγή στα χολιγουντιανά χρονικά.

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

Το οικείο, νοσταλγικό θέαμα είναι και πάλι εδώ, σε ένα καλοστημένο σίκουελ το οποίο, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια, υπηρετεί υποδειγματικά την πλέον αλάνθαστη συνταγή στα χολιγουντιανά χρονικά.

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi - εικόνα 1

Γνωρίζοντας τις ανεξάντλητες εμπορικές δυνατότητες της αθάνατης saga του «Star Wars», η Disney επένδυσε πολλά στη φιλόδοξη αναγέννησή της, τόσο σε δολάρια όσο και σε ανθρώπους. Έτσι η –υπεύθυνη για όλα τα projects της Lucasfilm– παραγωγός Κάθλιν Κένεντι και ο σκηνοθέτης-σεναριογράφος Τζέι Τζέι Έιμπραμς συνεργάστηκαν ιδανικά στο προ διετίας «Η Δύναμη Ξυπνάει» κι επέλεξαν τον Ρίαν Τζόνσον («Έγκλημα στο Κολέγιο», «Looper») για να συνεχίσει τις περιπέτειες των «Τελευταίων Jedi», τηρώντας υπό την αυστηρή καθοδήγησή τους τον επιτυχημένο συνδυασμό νοσταλγίας και καινοτομίας που άφησε τα fanboys κάθε ηλικίας, από 8 έως 88 ετών, απόλυτα ικανοποιημένα. Αφού η «Δύναμη…» έδειξε το δρόμο, λοιπόν, ο Τζόνσον δεν είχε παρά να μείνει στη σωστή (θεματική) λωρίδα και να πιάσει την απαιτούμενη (αφηγηματική) ταχύτητα, πράγμα που καταφέρνει με σχετική άνεση παρά τις αμέτρητες αυθαιρεσίες τού σχεδόν προσχηματικού σεναρίου του.

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi - εικόνα 2

Οι «Τελευταίοι Jedi» όμως γνωρίζουν καλά πως οι φανατικοί του franchise δεν φοβούνται τα κλισέ, τα οποία ο Τζόνσον χειρίζεται με νοσταλγική ευαισθησία τόσο ως προς τους χαρακτήρες όσο και προς την πλοκή. Οι πρώτοι είναι όλοι τους γνωστοί, ενώ η τελευταία θέλει τη Ρέι να προσπαθεί να πείσει τον αποσυρμένο Λουκ Σκάιγουοκερ να επιστρέψει στη μάχη και να ενωθεί με τους επαναστάτες, τη στιγμή που οι λιγοστοί εναπομείναντες από αυτούς βρίσκονται σε δεινή θέση, πολιορκημένοι από τον έτοιμο για την τελική επίθεση στόλο του Πρώτου Τάγματος. Πρόκειται στην ουσία για δύο ιστορίες οι οποίες θα ενωθούν στο συγκινητικό και, φυσικά, πάλι εκκρεμές φινάλε: στην πρώτη κυριαρχούν αερομαχίες, κωμικές περιπέτειες σε εξωτικούς πλανήτες και θεαματικές σκηνές μάχης, ενώ στη δεύτερη το μοτίβο είναι το (ψυχολογικό) δράμα πάνω στην επιλογή της φωτεινής ή της σκοτεινής πλευράς της Δύναμης. Όλα γνώριμα και ξαναϊδωμένα, αλλά την ίδια στιγμή και όλα τους καινούργια με έναν αφελώς χαριτωμένο τρόπο, σε μια υποδειγματική για άλλη μία φορά εκτέλεση της πλέον αλάνθαστης συνταγής στα χολιγουντιανά χρονικά.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 152΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Star Wars: Οι Τελευταίοι Jedi

Star Wars: The Last Jedi
2,5
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 152 '
  • Ράιαν Τζόνσον

Ενώ η Ρέι προσπαθεί να πείσει τον αποσυρμένο Λουκ Σκάιγουοκερ να επιστρέψει στη μάχη και να ενωθεί με τους επαναστάτες, οι τελευταίοι από αυτούς βρίσκονται σε δεινή θέση, πολιορκημένοι από το στόλο του Πρώτου Τάγματος, που είναι έτοιμος για την τελική επίθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ησυχία 6-9

Καφκική δυστοπία και αγωνιώδες ρομαντικό δράμα το οποίο, παρά το εγκεφαλικό ύφος, διατηρεί ακλόνητο σε όλη τη διάρκειά του ένα μελαγχολικό σφίξιμο στην καρδιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
08/12/2022

Λευκός Θόρυβος

Άνιση και αναποτελεσματικά πιστή μεταφορά ενός επιθετικά σατιρικού μυθιστορήματος του Ντον ΝτεΛίλο, από το οποίο επιβιώνουν μόνο θραύσματα των φιλοσοφικών ιδεών και σπίθες της βιτριολικής ευφυίας του.

R.M.N.

Υποδειγματικό σινεμά ρεαλισμού ιδωμένο με όρους θρίλερ, όχι όμως με την αιχμηρότητα που μας έχει συνηθίσει ο Κριστιάν Μουντζίου.

Καραγκιόζης the Movie

Μια καλοπροαίρετη μεταφορά του θεάτρου σκιών, η οποία εγκλωβίζεται στην προσπάθειά της να αποδειχθεί ταυτόχρονα μοντέρνα και πιστή στο πρωτότυπο έργο.

Πιο Πολύ Από Ποτέ

Προσωπικές επιλογές και ευθύνες συγκρούονται υπόκωφα στο εσωτερικό μιας βραδύκαυστης, χαμηλόφωνης ταινίας που, μέσα από το θάνατο και τα μάτια της υπέροχης Βίκι Κριπς, κοιτάει τη ζωή κατάματα.

Η Ιστορία της Γυναίκας μου

Μυθιστορηματικών διαστάσεων ερωτικό δράμα, η αυστηρή, καλλιγραφική αισθητική του οποίου αγωνίζεται να του προσδώσει φρεσκάδα, χυμούς και συναίσθημα.

Οι Πέντε Διάβολοι

Καθώς ένας απαγορευμένος έρωτας συναντά μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα οικογενειακό δράμα μετατρέπεται ευρηματικά σε μια τόσο επώδυνη όσο και τρυφερή ονειρική φαντασία.