Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς

2

Ακαδημαϊκή και φλύαρη προσέγγιση της γέννησης της μαρξιστικής σκέψης. Προσεγμένη ως παραγωγή, αλλά με ελάχιστο κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς

Εξόριστος στο Παρίσι του 1844 μαζί με τη σύζυγό του Τζένι, ο 26χρονος Καρλ Μαρξ συναντά τον γιο εργοστασιάρχη Φρίντριχ Ένγκελς. Είναι η αρχή μιας επαναστατικής φιλίας που θα οδηγήσει, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Ακαδημαϊκή και φλύαρη προσέγγιση της γέννησης της μαρξιστικής σκέψης. Προσεγμένη ως παραγωγή, αλλά με ελάχιστο κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς - εικόνα 1

Σκηνοθέτης με έντονο πολιτικό προσανατολισμό («Lumuba», το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου»), ο Αϊτινός Ραούλ Πεκ, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του, αναζητά τις απαρχές της μαρξιστικής σκέψης μέσα από τη βιογραφική περιγραφή της συνάντησης και της φιλίας δύο σπουδαίων Γερμανών διανοητών του 19ου αιώνα. Του Καρλ Μαρξ φυσικά, ο οποίος το 1843 εγκατέλειψε την πατρίδα του Πρωσία, όπου διωκόταν για τα πύρινα επαναστατικά γραπτά του, και κατέφυγε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Τζένι. Και του Φρίντριχ Ένγκελς, γιου εύπορου και αυταρχικού εργοστασιάρχη, ο οποίος συνάντησε τον Μαρξ το 1844 στη γαλλική πρωτεύουσα και ξεκίνησαν μαζί μια πολιτική διαδρομή κατά την οποία χωρίστηκαν –ο πρώτος στις Βρυξέλες και ο δεύτερος στο Λονδίνο–, ξανάσμιξαν στην Αγγλία και τελικά, αφού μετέτρεψαν τη διεθνή επαναστατική οργάνωση Λίγκα των Δικαίων σε Κομμουνιστική Λίγκα, συνέγραψαν το 1848 το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς - εικόνα 2

Πολύ συνειδητά ο Ραούλ Πεκ κατασκευάζει μια κινηματογραφική βιογραφία με μήνυμα, θέλοντας να υπογραμμίσει τη διαχρονική, απόλυτα επίκαιρη αναλυτική σκέψη των δύο τολμηρών διανοητών. Γι’ αυτό, αν και κατασκευάζει μια δραματουργία που δίνει χρόνο και στο προσωπικό στοιχείο, στα συναισθήματα και στο ψυχολογικό προφίλ των τριών πρωταγωνιστών (η παρουσία της Τζένι είναι καταλυτική), η πραγματική έγνοια του είναι, μέσω της πιστής αναπαράστασης της εποχής και της επιμονής του στις λεπτομερείς φιλοσοφικο-πολιτικές αντιπαραθέσεις, να αναδείξει την περίπλοκη κι επώδυνη σύλληψη της κομμουνιστικής ιδέας (από την έννοια της αλλοτρίωσης και της πάλης των τάξεων μέχρι το διαλεκτικό υλισμό), η οποία γεννήθηκε μέσα από αντιφάσεις, συγκρούσεις και, φυσικά, πολύ συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Η όλη προσέγγισή του, ωστόσο, είναι ξερά ακαδημαϊκή και ιδιαίτερα φλύαρη, προσκολλημένη σε μια ξεπερασμένη «φιλολογική» πιστότητα των γεγονότων. Έτσι, προσεγμένη ως παραγωγή, η ταινία παραμένει από την αρχή μέχρι το τέλος δραματικά ισχνή, με ελάχιστες εξάρσεις και πενιχρό κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Γερμανία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 118΄. Διανομή: ROSEBUD.21.

Περισσότερες πληροφορίες

Όταν ο Μαρξ Συνάντησε τον Ένγκελς

Le Jeune Karl Marx / The Young Karl Marx
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 118 '
  • Ραούλ Πεκ

Εξόριστος στο Παρίσι του 1844 μαζί με τη σύζυγό του Τζένι, ο 26χρονος Καρλ Μαρξ συναντά τον γιο εργοστασιάρχη Φρίντριχ Ένγκελς. Είναι η αρχή μιας επαναστατικής φιλίας που θα οδηγήσει, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο γιος του Μπρους Λι ενσαρκώνει τον πατέρα του στην ταινία του Ανγκ Λι

Η βιογραφία φέρει την υπογραφή του οσκαρικού σκηνοθέτη ο οποίος μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του θρυλικού ηθοποιού και αρτίστα των πολεμικών τεχνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
01/12/2022

Η Κατρίν Κορσινί και το στοίχημα της κοινωνικής κωμωδίας

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα της "Μεγάλης Ρήξης", η οποία έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των περσινών Καννών, μιλάει για την προσπάθειά της να συνδυάσει πολιτικές αναφορές και κωμωδία καταστάσεων.

Zoe Kravitz, a Catwoman we love

Υπέροχη ηθοποιός, υπέροχο πλάσμα.

Οι ταινίες που μίλησαν ανοιχτά για το Aids

Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV σήμερα κι αυτά είναι τα φιλμ που "νίκησαν" τη μάστιγα του αιώνα.

Ο νέος Τζέιμς Μποντ ίσως είναι ηθοποιός της Marvel

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 32χρονος ηθοποιός έχει ήδη περάσει από δοκιμαστικό.

Η Νύχτα της 12ης

Κινηματογραφικά ορθογραφημένο και σεναριακά στιβαρό αστυνομικό θρίλερ. Ένα "Zodiac" αλά γαλλικά, το οποίο περιγράφει διεισδυτικά τις απωθημένα βίαιες, πατριαρχικές δομές της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

Κάποια Μίλησε

Δημοσιογραφικό δράμα οσκαρικής κοπής που, στην παράδοση των "Spotlight" και "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου", υπηρετεί με διηγηματική απλότητα τα γεγονότα μιας αληθινής ιστορίας.