Οδηγός Cinema

Σημαδεμένες Καρδιές

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές

Ένα σαρκαστικό ρουμάνικο «Μαγικό βουνό», βασισμένο στη ζωή και στο έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 1

Από τη Βλαχία του 1835 στη Μαύρη Θάλασσα του 1937. Ο Ράντου Ζούντε, ο οποίος μας είχε εντυπωσιάσει πέρυσι με το ασπρόμαυρο «Aferim!», αλλάζει ριζικά κινηματογραφικό ύφος, χωρίς όμως να εγκαταλείπει πλήρως το αφηγηματικό στιλιζάρισμα. Με παλιομοδίτικο, τετράγωνο κάδρο και ακίνητα πλάνα που συχνά παραπέμπουν σε ζωγραφικούς πίνακες, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη Μαξ Μπλέτσερ (1909-1938), μεταφέροντάς μας σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας το καλοκαίρι του 1937. Εκεί νοσηλεύεται ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, από τη μία νιώθει αποκομμένος από μια πραγματικότητα που συνεχίζει να εξελίσσεται ερήμην του, από την άλλη όμως κάνει φιλίες, ερωτεύεται, συμμετέχει σε γλέντια και βιώνει απογοητεύσεις, ανακαλύπτοντας έτσι μια καινούργια ζωή την οποία προσπαθεί να ζήσει στο έπακρο.

Σημαδεμένες Καρδιές - εικόνα 2

Μέσα από έναν οριζοντιωμένο ήρωα, έναν μικρόκοσμο ασθενών, γιατρών, επισκεπτών και νοσοκόμων αλλά και τα κείμενα του Μπλέτσερ, ενός Βαλκάνιου Κάφκα που στέκεται κυνικός απέναντι στα ανθρώπινα πάθη, ο Ζούντε ζωντανεύει την πολυτάραχη Ευρώπη της δεκαετίας του ’30, έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο απέναντι στον εαυτό της. Έχοντας στο νου τους το εμβληματικό «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν, οι «Σημαδεμένες Καρδιές» ανοίγουν διάλογο με τα φαντάσματα ενός νοσταλγικού και την ίδια στιγμή εφιαλτικού παρελθόντος.

Προσπαθούν να καταλάβουν πότε οι άνθρωποι φτάνουν, χωρίς να το αντιληφθούν, στο «παραπέντε» της Ιστορίας και πώς καταφέρνουν να στέκονται τυφλοί μπροστά σε μια ολοφάνερη επικείμενη καταστροφή. Έτσι οι συζητήσεις του Εμάνουελ και των υπόλοιπων τροφίμων περί φιλοσοφίας, ερωτικής επιθυμίας και πολιτικής παίρνουν μπροστά στον αποστασιοποιημένο φακό τού (λιγάκι αυτάρεσκα σνομπ) Ζούντε, ο οποίος κρατά σταθερή «απόσταση ασφαλείας» από τα τεκταινόμενα, μια ειρωνικά μελαγχολική, υπαρξιακά πικρή διάσταση. Αυτή την οποία έχουν όλα όσα κάνουν εκείνοι που, πάσχοντες από μια αρρώστια που τους τρώει εσωτερικά, προσπαθούν μάταια να αλλάξουν το προδιαγεγραμμένο μέλλον τους.

Ρουμανία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 141΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Σημαδεμένες Καρδιές

Inimi Cicatrizate / Scarred Hearts
3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 141 '

Το καλοκαίρι του 1937 ο νεαρός συγγραφέας Εμάνουελ, ο οποίος πάσχει από φυματίωση των οστών, μεταφέρεται σε ένα νοσοκομείο στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, κάνει φιλίες, ερωτεύεται, διασκεδάζει αλλά και υποφέρει, καθώς η Ευρώπη ετοιμάζεται για άλλον έναν πόλεμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
13/01/2022

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).

Τι Βλέπουμε Όταν Κοιτάμε τον Ουρανό;

Οι λεπτομέρειες της καθημερινότητας γίνονται ποιητικοί πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο ρομαντικό παραμύθι.

Σχέδιο Διάσωσης

Μια πολλά υποσχόμενη ιδέα αναπτύσσεται με φρεσκάδα, χάνει όμως σταδιακά τη δυναμική και το χιούμορ της, για να καταλήξει σε μια προκάτ διδακτική περιπέτεια για το προεφηβικό κοινό.

Ο "Spider-man" συνεχίζει να καταρρίπτει τα εισπρακτικά ρεκόρ

Αδέξιο ξεκίνημα για τις "Πράκτορες 355" στα αμερικανικά σινεμά, την ώρα που ο "Spider-man" σπάει τα κοντέρ.

Εισιτήρια του τετραημέρου των Φώτων: Το "Σμύρνη μου Αγαπημένη" αντεπιτίθεται

Για πρώτη φορά από την πρεμιέρα τους, η ελληνική υπερπαραγωγή έβαλε περισσότερους θεατές στις αίθουσες από το υπερηρωικό "Spider-man: No Way Home".

Οι ταινίες του Πολ Τόμας Άντερσον στη σωστή σειρά

Με αφορμή την καινούρια ταινία τού οκτώ φορές υποψήφιου για Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη "Πίτσα Γλυκόριζα", ανατρέχουμε στη φιλμογραφία του με αυστηρά αξιολογική σειρά.