Mimosas

3

Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Κανών για ένα μυστικιστικό road movie που συνδυάζει το γουέστερν, το Σουφισμό τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Mimosas

Βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής των Κανών για ένα μυστικιστικό road movie που συνδυάζει το γουέστερν, το Σουφισμό τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Ντέιβιντ Λιντς.

Mimosas - εικόνα 1

Όλα ξεκινούν ως ένα ρεαλιστικό, φεστιβαλικής κοπής εξωτικό δράμα όπου ένα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο σεΐχη μέσα από τα δύσβατα βουνά του Μαρόκου. Εκείνος θέλει να ταφεί δίπλα στους αγαπημένους του, αλλά όταν η διαδρομή αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη κι εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν. Ο Αχμέντ και ο Σαΐντ, δύο κλέφτες που ταξιδεύουν μαζί τους, ισχυρίζονται πως ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν αυτοί τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία. Παράλληλα με την ιστορία τους, ωστόσο, παρακολουθούμε κι εκείνη του Σακίμπ, ενός άντρα που αφηγείται ιστορίες για την αρχή του κόσμου και τον Διάβολο, ξεκινώντας κατόπιν μια μυστηριώδη πορεία προς τα βουνά, διότι «έχει επιλεγεί» να βοηθήσει έναν άντρα με το όνομα «Αχμέντ».

Mimosas - εικόνα 2

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο παράξενα όταν αυτές οι δύο πλοκές συναντηθούν σε ένα (κινηματογραφικό) σύμπαν, που πατάει με το ένα πόδι στον ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό και με το άλλο στη μυστικιστική φαντασία. Ο γεννημένος στη Γαλλία Ισπανός Όλιβερ Λαξ, ο οποίος κέρδισε με το «Mimosas» το βραβείο καλύτερης ταινίας στην Εβδομάδα Κριτικής των Κανών, ακολουθεί μια εντελώς «τεθλασμένη» διηγηματική γραμμή, όπου οι νυχτερινές εικόνες του μαροκινού τοπίου, οι ανθρώπινες σκιές, οι απόκοσμοι ήχοι και μια αδιόρατα απειλητική αίσθηση έχουν μεγαλύτερη δραματική σημασία από οποιαδήποτε ορθολογική κι εξηγήσιμη πλοκή. Λες και ο Αμπάς Κιαροστάμι συνάντησε τον Ντέιβιντ Λιντς σε ένα θρησκευτικό γουέστερν κι ένα ταξίδι διπλής «κατεύθυνσης» στη βορειοαφρικανική έρημο: εξωτερικό, όπου η φυσική προσπάθεια των ηρώων θα τους οδηγήσει στο τέλος μιας συναρπαστικής διαδρομής, κι εσωτερικό, όπου η μεταφυσική αναζήτησή τους θα περάσει μέσα από υπαρξιακά ερωτήματα και πολιτισμικούς μύθους.

Μαρόκο, Ισπανία. 2016. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Mimosas

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 96 '
  • Όλιβερ Λάσε

Ένα καραβάνι συνοδεύει έναν ετοιμοθάνατο σεΐχη διασχίζοντας τα βουνά του Μαρόκου. Όταν η διαδρομή γίνεται επικίνδυνη κι εκείνος πεθαίνει, οι άντρες του αρνούνται να συνεχίσουν, αλλά δύο κλέφτες που ταξιδεύουν μαζί τους ισχυρίζονται πως ξέρουν το δρόμο και αναλαμβάνουν να οδηγήσουν τον νεκρό στην τελευταία του κατοικία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.