Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

2,5

Ένα εξομολογητικό χρονικό όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο μειλίχιος, γοητευτικά απλός λόγος της σοφής λογοτέχνιδας.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

Ένα εξομολογητικό χρονικό όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο μειλίχιος, γοητευτικά απλός λόγος της σοφής λογοτέχνιδας.

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης - εικόνα 1

Στα 92 της χρόνια η συγγραφέας του «Μεγάλου περίπατου του Πέτρου» και άλλων ευπώλητων βιβλίων κυρίως παιδικής λογοτεχνίας, με έντονες ιστορικές αναφορές («Το καπλάνι της βιτρίνας», «Ο θείος Πλάτων»), αποφασίζει να διηγηθεί στο φακό της Μαργαρίτας Μαντά («Χρυσόσκονη», «Για Πάντα») την πολυτάραχη ζωή της. Μια ζωή συνδεδεμένη άμεσα με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας, από την παιδική της ηλικία στη Σάμο, τα χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, τη γνωριμία της με τη Διδώ Σωτηρίου και με τον άντρα της, τον θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, τη συμμετοχή της στην ΕΠΟΝ και την εξορία της στη Χίο μέχρι τη δεκαετή παραμονή της στην ΕΣΣΔ, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη χούντα του 1967 και την αυτοεξορία της στο Παρίσι, όπως φυσικά και τη σχέση της με τη λογοτεχνία.

Η Μαντά, λιτή και διακριτική, αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο μειλίχιο, γοητευτικά απλό λόγο της σοφής συγγραφέως, μιας γυναίκας που υπερασπίζεται χωρίς στόμφο τις αρχές της, σημείο αναφοράς για ένα θολό όσο και κραυγαλέο σήμερα. Την απολαυστική διήγησή της συμπληρώνουν αρχειακό υλικό κι εξομολογήσεις συγγενών και φίλων (Μάνος Ζαχαρίας, Τίτος Πατρίκιος), με κορυφαία αυτή της αδερφής της –μια ανεπανάληπτη φιγούρα– Ελένης Κόκκου.

Ελλάδα. 2017. Διάρκεια: 88΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Μεγάλος Περίπατος της Άλκης

2,5
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μαργαρίτα Μαντά

Η συγγραφέας Άλκη Ζέη εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της, συνυφασμένη με τα μεγάλα γεγονότα της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.