Η Μάχη των Φύλων

2

Πιστό στην αναπαράσταση της εποχής και θερμό στην υποστήριξη των μηνυμάτων του αθλητικό δράμα, το οποίο διστάζει να προχωρήσει σε κάτι βαθύτερο από μια «στρογγυλή» κι εύπεπτη περιγραφή των γεγονότων.

Η Μάχη των Φύλων

Πιστό στην αναπαράσταση της εποχής και θερμό στην υποστήριξη των μηνυμάτων του αθλητικό δράμα, το οποίο διστάζει να προχωρήσει σε κάτι βαθύτερο από μια «στρογγυλή» κι εύπεπτη περιγραφή των γεγονότων.

Η Μάχη των Φύλων - εικόνα 1

Τα μισά κινηματογραφικά αθλητικά δράματα στηρίζονται στη (συνήθως αληθινή) ιστορία ενός πεισματάρικου αουτσάιντερ, ο ηρωικός αγώνας του οποίου συνοδεύεται από την προάσπιση διαχρονικών –κυρίως κοινωνικών και ουμανιστικών– μηνυμάτων. Τυπικό δείγμα του είδους, η «Μάχη των Φύλων» αναβιώνει στην οθόνη έναν από τους διασημότερους και πλέον αντισυμβατικούς αγώνες τένις στην ιστορία, ο οποίος διεξήχθη στις 20/9/1973 στο Χιούστον.

Από τη μία πλευρά του φιλέ στεκόταν η 29χρονη τότε Μπίλι Τζιν Κινγκ, κάτοχος εννέα τίτλων (από τους συνολικά 12) σε τουρνουά Grand Slam και κορυφαία τενίστρια στον κόσμο την τελευταία οκταετία. Από την άλλη ο 55άρης Μπόμπι Ριγκς, πρώην πρωταθλητής, νυν τζογαδόρος κι εξαιρετικός αβανταδόρος του εαυτού του, καθώς απασχολούσε την επικαιρότητα με προκλητικές δηλώσεις περί ανισότητας αντρών και γυναικών, με γελοία συνοδευτικά σόου (παίζοντας τένις με βατραχοπέδιλα ή κρατώντας ένα τηγάνι) και χαρούμενη αποδοχή του χαρακτηρισμού «σοβινιστικό γουρούνι».

Η Μάχη των Φύλων - εικόνα 2

Βιογραφία που ρίχνει το βάρος της στη φωτογραφικά και σκηνογραφικά πιστή αναπαράσταση της εποχής, η ταινία των μετρ του βιντεοκλίπ και δημιουργών του «Little Miss Sunshine» Βάλερι Φάρις και Τζόναθαν Ντέιτον εστιάζει στην πολλαπλή μάχη της Μπίλι Τζιν Κινγκ: συναισθηματικά μπερδεμένη ως προς τη σεξουαλική της ταυτότητα και σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών σε σχέση με τους άντρες συναθλητές τους, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια δέχεται την αγωνιστική πρόκληση του Ριγκς γνωρίζοντας πως αυτό που πρόκειται στην πραγματικότητα να υπερασπιστεί μέσα στο γήπεδο είναι η γυναικεία αξιοπρέπεια κι έξω από αυτό (στην ιδιωτική της ζωή) το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.

Με ατού τις οσκαρικού διαμετρήματος ερμηνείες των Έμα Στόουν - Στιβ Καρέλ, χιούμορ και δράμα εναλλάσσονται με προβλέψιμη τάξη, τα μηνύματα ακούγονται ηχηρά μα ευτυχώς όχι κραυγαλέα, ενώ τα γεγονότα εξιστορούνται –διά χειρός Σάιμον Μπιούφοϊ στο σενάριο («Άντρες με τα Όλα τους», «Slumdog Millionaire», «127 Ώρες»)– «στρογγυλά» κι εύπεπτα, αποφεύγοντας οτιδήποτε μπορεί να λοξοδρομήσει το φιλμ σε βαθιά και σκοτεινά νερά.

ΗΠΑ, Μ. Βρετανία. 2017. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μάχη των Φύλων

The Battle of the Sexes
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 121 '
  • Τζόναθαν Ντέιτον

Συναισθηματικά μπερδεμένη ως προς τη σεξουαλική της ταυτότητα και σε σύγκρουση με τους ισχυρούς του αμερικανικού τένις για τα οικονομικά δικαιώματα των αθλητριών, η 29χρονη Μπίλι Τζιν Κινγκ δέχεται το 1973 την πρόκληση του 55άρη πρώην πρωταθλητή Μπόμπι Ριγκς για ένα ματς πέντε σετ, το οποίο θα εξελιχτεί σε μια ιστορική «Μάχη των φύλων».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ελληνικό box office: "Wicked" εναντίον "Βουγονίας"

Το δεύτερο μέρος του μιούζικαλ "Wicked" έριξε από την κορυφή του εισπρακτικού top-10 τη λανθιμική "Βουγονία", την ώρα που η "Νυρεμβέργη" αποδεικνύεται μια ευχάριστη εμπορική έκπληξη για το ενήλικο σινεφίλ κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/11/2025

Τι νέο θα δούμε στους κινηματογράφους από αυτή την Πέμπτη

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 27/11

Η επιστροφή του Οικονομίδη, Λόρενς - Πάτινσον σε ρήξη και όλα όσα έρχονται προσεχώς στις μαρκίζες.

Αυτά είναι τα highlights του 16ου Ethnofest

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει και η ομάδα του με τον διευθυντή του Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη επιλέγουν τις καλύτερες στιγμές.

Οι "ψαγμένες" ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Οι σινεφίλ και arthouse παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 26/11.

Το Ethnofest είναι και πάλι εδώ!

Η 16η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει με αφιέρωμα στην εκτός σχεδίου Ελλάδα και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τις νέες ταινίες της εβδομάδας στους κινηματογράφους της Αθήνας.