Under the Sun

3

Σπάνιο οπτικό υλικό, μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα, αποκαλύπτει μιαν αόρατη μεν, πασίγνωστη δε πραγματικότητα.

Under the Sun

Ένα ρώσικο κινηματογραφικό συνεργείο παίρνει άδεια κι έτοιμο σενάριο από τις βορειοκορεατικές αρχές για να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα στη χώρα του Κιμ Τζονγκ-ουν. Αλλά η κάμερα γράφει και ανάμεσα στα διαλείμματα… Σπάνιο οπτικό υλικό, μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα, αποκαλύπτει μιαν αόρατη μεν, πασίγνωστη δε πραγματικότητα.

Under the Sun - εικόνα 1

Πριν από δύο χρόνια ο Ρώσος Βιτάλι Μάνσκι βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ για να γυρίσει ένα προπαγανδιστικό φιλμ πάνω στην καθημερινότητα της απρόσιτης στον υπόλοιπο κόσμο χώρας του Κιμ Τζονγκ-ουν. Το σενάριο ήταν γραμμένο από τους ίδιους τους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι επιτηρούσαν το συνεργείο κι έλεγχαν το οπτικό υλικό. Έτσι η ζωή της οικογένειας της οκτάχρονης Ζιν-Μι, η οποία σε μια φαντασμαγορική τελετή γίνεται μέλος της Εθνικής Νεολαίας, θα παρουσιαζόταν σαν ένα πρώτης τάξεως διαφημιστικό για τον κορεάτικο σοσιαλιστικό παράδεισο και την ευτυχισμένη κοινωνική πραγματικότητά του.

Κρατώντας την κάμερα ανοιχτή και στα διαλείμματα των επίσημων γυρισμάτων, ο Μάνσκι φυγαδεύει από τη χώρα εικόνες που αποδεικνύουν όλη την προπαγανδιστική απάτη, η οποία δύσκολα κρύβεται ακόμη και στο εγκεκριμένο, εθνοπατριωτικό υλικό. Βλέπουμε λοιπόν αυτά που ήδη γνωρίζαμε και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ρητορικής κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος. Το σπάνιο οπτικό υλικό, άλλοτε αστείο και άλλοτε συγκινητικό, είναι μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα. Αποκλειστικά στοχευμένο στο να… παραβιάσει ανοιχτές θύρες, εντυπωσιάζει με την πονηριά και το θάρρος του, χάνει όμως την ευκαιρία για κάτι πολιτικά βαθύτερο και κινηματογραφικά πολυδιάστατο.

Ρωσία, Τσεχία. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Under the Sun

V Paprscích Slunce
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Βιτάλι Μάνσκι

Ένα ρώσικο κινηματογραφικό συνεργείο παίρνει άδεια κι έτοιμο σενάριο από τις βορειοκορεατικές αρχές για να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα στη χώρα του Κιμ Τζονγκ-ουν. Αλλά η κάμερα γράφει και ανάμεσα στα διαλείμματα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.

"Ίχνη αιωνιότητας: Θόδωρος Αγγελόπουλος": Μια ημερίδα για το έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη

Στην ημερίδα θα παρουσιάσουν κεντρικές εισηγήσεις των Βρασίδα Καραλή και Sylvie Rollet που έχουν μελετήσει σε βάθος το καλλιτεχνικό έργο και τη γλώσσα του διεθνώς καταξιωμένου σκηνοθέτη.