Under the Sun

3

Σπάνιο οπτικό υλικό, μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα, αποκαλύπτει μιαν αόρατη μεν, πασίγνωστη δε πραγματικότητα.

Under the Sun

Ένα ρώσικο κινηματογραφικό συνεργείο παίρνει άδεια κι έτοιμο σενάριο από τις βορειοκορεατικές αρχές για να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα στη χώρα του Κιμ Τζονγκ-ουν. Αλλά η κάμερα γράφει και ανάμεσα στα διαλείμματα… Σπάνιο οπτικό υλικό, μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα, αποκαλύπτει μιαν αόρατη μεν, πασίγνωστη δε πραγματικότητα.

Under the Sun - εικόνα 1

Πριν από δύο χρόνια ο Ρώσος Βιτάλι Μάνσκι βρέθηκε στην Πιονγιάνγκ για να γυρίσει ένα προπαγανδιστικό φιλμ πάνω στην καθημερινότητα της απρόσιτης στον υπόλοιπο κόσμο χώρας του Κιμ Τζονγκ-ουν. Το σενάριο ήταν γραμμένο από τους ίδιους τους Βορειοκορεάτες, οι οποίοι επιτηρούσαν το συνεργείο κι έλεγχαν το οπτικό υλικό. Έτσι η ζωή της οικογένειας της οκτάχρονης Ζιν-Μι, η οποία σε μια φαντασμαγορική τελετή γίνεται μέλος της Εθνικής Νεολαίας, θα παρουσιαζόταν σαν ένα πρώτης τάξεως διαφημιστικό για τον κορεάτικο σοσιαλιστικό παράδεισο και την ευτυχισμένη κοινωνική πραγματικότητά του.

Κρατώντας την κάμερα ανοιχτή και στα διαλείμματα των επίσημων γυρισμάτων, ο Μάνσκι φυγαδεύει από τη χώρα εικόνες που αποδεικνύουν όλη την προπαγανδιστική απάτη, η οποία δύσκολα κρύβεται ακόμη και στο εγκεκριμένο, εθνοπατριωτικό υλικό. Βλέπουμε λοιπόν αυτά που ήδη γνωρίζαμε και τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ρητορικής κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος. Το σπάνιο οπτικό υλικό, άλλοτε αστείο και άλλοτε συγκινητικό, είναι μονταρισμένο έξυπνα αλλά και μονοδιάστατα. Αποκλειστικά στοχευμένο στο να… παραβιάσει ανοιχτές θύρες, εντυπωσιάζει με την πονηριά και το θάρρος του, χάνει όμως την ευκαιρία για κάτι πολιτικά βαθύτερο και κινηματογραφικά πολυδιάστατο.

Ρωσία, Τσεχία. 2015. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Under the Sun

V Paprscích Slunce
3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 106 '
  • Βιτάλι Μάνσκι

Ένα ρώσικο κινηματογραφικό συνεργείο παίρνει άδεια κι έτοιμο σενάριο από τις βορειοκορεατικές αρχές για να κινηματογραφήσει την καθημερινότητα στη χώρα του Κιμ Τζονγκ-ουν. Αλλά η κάμερα γράφει και ανάμεσα στα διαλείμματα…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Φλεγόμενη Θάλασσα

Μετά το "Κύμα" (2015) και το "Σεισμό" (2018"), μια ακόμα σκανδιναβική περιπέτεια καταστροφής η οποία προσπαθεί να προσγειώσει στο ρεαλισμό ένα απόλυτα συνταγογραφημένο κινηματογραφικό είδος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
29/09/2022

Ο Έρωτας τα Αλλάζει Όλα

Χωρίς να ξεφεύγει από τα στάνταρντ, το πορτραίτο μιας σύγχρονης Αμερικάνας πάνω από τα 60 σκιαγραφείται με χιούμορ και μερικές πικάντικες αφηγηματικές ιδέες.

Bad Guy

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, ο έρωτας ως θυσία, η βία των ανθρώπινων ενστίκτων. Ο Κιμ Κι-ντουκ παραλλάσσει την προβληματική του με ακόμα ένα τολμηρό και μη ορθό πολιτικά δράμα.

Τα ντοκιμαντέρ που θα μας "ταρακουνήσουν" στο Gimme Shelter Film Festival

Το Gagarin μας συστήνει στη ζωή και το έργο τριών εμβληματικών μορφών της μουσικής σκηνής.

Οι 10 πιο ακραίες ταινίες των 28ων "Νυχτών Πρεμιέρας"

Αυτά είναι τα φιλμ του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (28/9-9/10), που σερβίρουν ανελέητη ένταση και δεν συνιστώνται σε όσους έχουν ευαίσθητα στομάχια…

Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα 95α Όσκαρ

Το ρομαντικό road movie του Γιώργου Γούση επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Προβολες ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, σε παρουσιάσεις νέων καινοτόμων οπτικοακουστικών έργων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση.