Βικτώρια και Αμπντούλ

2

Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση. Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ - εικόνα 1

Γυρίζοντας 20 χρόνια πίσω­ και στον ρόλο που της χάρισε την πρώτη οσκαρική­ υποψηφιότητά της (ακολούθησαν άλλες έξι, ανάμεσά τους και μια νικηφόρα για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ»), η ντέιμ Τζούντι Ντεντς ενσαρκώνει ξανά τη βασίλισσα Βικτόρια, η οποία μάλιστα εμπλέκεται εκ νέου σε σκάνδαλο. Στη «Μεγαλειοτάτη κυρία Μπράουν» ήταν αυτό που αφορούσε την «άκομψη» σχέση της με τον υπηρέτη Τζον Μπράουν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, ενώ τώρα μεταφερόμαστε στο 1887, όταν εκείνη –στα 70 της πλέον– ζει μια μοναχική ρουτίνα, γεμάτη βαρετές τελετές κι εθιμοτυπικές συναντήσεις. Τότε θα γνωρίσει τον εξωστρεφή­ και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ, θα εντυπωσιαστεί από την παρουσία του και θα τον κρατήσει κοντά της ως προσωπικό βοηθό, γεγονός που θα δώσει καινούργιο νόημα στη ζωή της.

Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως, ακόμη και ο διάδοχος του θρόνου γιος της με τον Βρετανό πρωθυπουργό («καινούργιο Τζον Μπράουν βρήκαμε», ακούγεται κάποια στιγμή), θα κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν αυτήν την «απρεπή», ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο φιλική σχέση. Η «βασισμένη σε αληθινά γεγονότα... ως επί το πλείστον» ιστορία εμπεριέχει μερικές εύστοχες σκέψεις πάνω στη μοναξιά της εξουσίας, τις οποίες το σενάριο του Λι Χολ («Billy Elliot», «Το Άλογο του Πολέμου») θίγει ξώφαλτσα, εστιάζοντας στην αρτηριοσκληρωτική­, σνομπ και ρατσιστική νοοτροπία της British empire, στην οποία υποτίθεται πως αντιτίθεται σφόδρα η διασημότερη υποστηρίκτριά της! Όπως και στη «Βασίλισσα», ο διεκπεραιωτής ακαδημαϊκών βιογραφιών πλέον Στίβεν Φρίαρς («Φιλομένα», «Το Πρόγραμμα». «Florence: Φάλτσο Σοπράνο») αναζητά κι εδώ το αληθινό, ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από το μύθο, αγιογραφώντας μια βασίλισσα της οποίας ο άκαμπτος συντηρητισμός χαρακτήρισε μιαν ολόκληρη εποχή.

Έτσι το άνισο αυτό δράμα, το οποίο ξεκινάει σαν διασκεδαστική σάτιρα και προοδευτικά σοβαρεύει αδικαιολόγητα, λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο ως όχημα για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία της αριστοκρατικής Τζούντι Ντεντς, ένα βλέμμα της οποίας κρύβει όσα δεν μπορούν να περιγράψουν ­χίλιες λέξεις.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Βικτώρια και Αμπντούλ

Victoria and Abdul
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 112 '
  • Στίβεν Φρίαρς

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-σύμπαν

Πρώτο μέρος ενός σίκουελ στο οποίο η σεναριακή και σκηνοθετική ευρηματικότητα του οσκαρικού πρώτου animation εμπλουτίζεται με σχεδιαστική φαντασία, αλλά ταυτόχρονα υπερφορτώνεται με έναν ανοικονόμητο αφηγηματικό παροξυσμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
01/06/2023

Αγάπη και Μίσος

Δυσκίνητο οικογενειακό (μελό)δραμα με προβλέψιμη εξέλιξη, παγιδευμένο σε μια στείρα και σοβαροφανή κινηματογραφική φλυαρία.

Ο Μεγαλόδοντας

Κακοφτιαγμένο και αταίριαστα σοβαροφανές b-movie, το οποίο χάνεται στο κενό μεταξύ "Sharknado" και "Σαγονιών του Καρχαρία".

Πρόσκληση σε Φόνο

Μια ερασιτεχνικού επιπέδου κόπια του "Στα Μαχαίρια", τόσο κωμικοτραγικά προχειροφτιαγμένη που την ξεχνάς την ώρα που τη βλέπεις.

Ο Μπαμπούλας

Εφηβικό δράμα με horror περιτύλιγμα, αρκετά σκοτεινό για να ανατριχιάσει, αλλά όχι για να κρύψει τα δομικά ψεγάδια του.

Το Έγκλημά μου

Μυστήριο επιθεωρησιακού χαρακτήρα με επίκεντρο τη μάχη των φύλων που ωστόσο προφυλάσσεται από το ανάλαφρο και λαϊκής απεύθυνσης στιλιζάρισμά του.

Επίδοξοι Κληρονόμοι

Κωμωδία καταστάσεων που πείθει ως τέτοια μόνο στα χαρτιά, εξαιτίας του χιούμορ που αναζητείται με amber alert.