Βικτώρια και Αμπντούλ

2

Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση. Αληθινά γεγονότα δίνουν την ευκαιρία στον διεκπεραιωτή πλέον Φρίαρς για μια χλιαρή βιογραφική δραμεντί και στην αριστοκρατική Ντεντς για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία.

Βικτώρια και Αμπντούλ - εικόνα 1

Γυρίζοντας 20 χρόνια πίσω­ και στον ρόλο που της χάρισε την πρώτη οσκαρική­ υποψηφιότητά της (ακολούθησαν άλλες έξι, ανάμεσά τους και μια νικηφόρα για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ»), η ντέιμ Τζούντι Ντεντς ενσαρκώνει ξανά τη βασίλισσα Βικτόρια, η οποία μάλιστα εμπλέκεται εκ νέου σε σκάνδαλο. Στη «Μεγαλειοτάτη κυρία Μπράουν» ήταν αυτό που αφορούσε την «άκομψη» σχέση της με τον υπηρέτη Τζον Μπράουν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1860, ενώ τώρα μεταφερόμαστε στο 1887, όταν εκείνη –στα 70 της πλέον– ζει μια μοναχική ρουτίνα, γεμάτη βαρετές τελετές κι εθιμοτυπικές συναντήσεις. Τότε θα γνωρίσει τον εξωστρεφή­ και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ, θα εντυπωσιαστεί από την παρουσία του και θα τον κρατήσει κοντά της ως προσωπικό βοηθό, γεγονός που θα δώσει καινούργιο νόημα στη ζωή της.

Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως, ακόμη και ο διάδοχος του θρόνου γιος της με τον Βρετανό πρωθυπουργό («καινούργιο Τζον Μπράουν βρήκαμε», ακούγεται κάποια στιγμή), θα κάνουν τα πάντα για να διαλύσουν αυτήν την «απρεπή», ενάντια σε κάθε πρωτόκολλο φιλική σχέση. Η «βασισμένη σε αληθινά γεγονότα... ως επί το πλείστον» ιστορία εμπεριέχει μερικές εύστοχες σκέψεις πάνω στη μοναξιά της εξουσίας, τις οποίες το σενάριο του Λι Χολ («Billy Elliot», «Το Άλογο του Πολέμου») θίγει ξώφαλτσα, εστιάζοντας στην αρτηριοσκληρωτική­, σνομπ και ρατσιστική νοοτροπία της British empire, στην οποία υποτίθεται πως αντιτίθεται σφόδρα η διασημότερη υποστηρίκτριά της! Όπως και στη «Βασίλισσα», ο διεκπεραιωτής ακαδημαϊκών βιογραφιών πλέον Στίβεν Φρίαρς («Φιλομένα», «Το Πρόγραμμα». «Florence: Φάλτσο Σοπράνο») αναζητά κι εδώ το αληθινό, ανθρώπινο πρόσωπο πίσω από το μύθο, αγιογραφώντας μια βασίλισσα της οποίας ο άκαμπτος συντηρητισμός χαρακτήρισε μιαν ολόκληρη εποχή.

Έτσι το άνισο αυτό δράμα, το οποίο ξεκινάει σαν διασκεδαστική σάτιρα και προοδευτικά σοβαρεύει αδικαιολόγητα, λειτουργεί αποτελεσματικά μόνο ως όχημα για άλλη μία αφοπλιστική ερμηνεία της αριστοκρατικής Τζούντι Ντεντς, ένα βλέμμα της οποίας κρύβει όσα δεν μπορούν να περιγράψουν ­χίλιες λέξεις.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

Βικτώρια και Αμπντούλ

Victoria and Abdul
2
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 112 '
  • Στίβεν Φρίαρς

Στα 70 της πλέον, η κουρασμένη βασίλισσα Βικτόρια ζει μια βαρετή ρουτίνα, ώσπου η γνωριμία της με τον εξωστρεφή και καλοσυνάτο Ινδό υπηρέτη Αμπντούλ δίνει καινούργιο νόημα στη ζωή της. Όλο το υπόλοιπο παλάτι όμως κάνει τα πάντα για να διαλύσει αυτήν τη σκανδαλώδη φιλική σχέση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Χρήστος που δε μένει πια εδώ παρουσιάζει το ασύγκριτο "Μαζί, Ποτέ!"

Το ανατρεπτικό φιλμ του Φατίχ Ακίν αφηγείται μια hardcore ερωτική ιστορία στα άκρα που συνδυάζει τρυφερότητα, ανθρωπιά, ασυμβίβαστη τρέλα και rock’n’roll ρομαντισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η σκηνοθέτρια Ιρίς Καλτενμπάκ γύρισε μία από τις εκπλήξεις της χρονιάς

Στην "Αρπαγή" η πρωτοεμφανιζόμενη δημιουργός υπογράφει ένα ψυχογράφημα που μένει αξέχαστο.

Οι ταινίες "Χάρι Πότερ" επιστρέφουν στους κινηματογράφους

Τα "Epic Movie Nights" φέρνουν ξανά στη μεγάλη οθόνη το franchise που λατρεύουν οι millennials.

"Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο": Η νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ στο φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Ο σκηνοθέτης της "Νορβηγίας" ετοιμάζεται για παγκόσμια πρεμιέρα στη σημαντική νεοϋορκέζικη διοργάνωση.

Οι Άλεξ Γκάρλαντ & Κίρστεν Ντανστ μιλούν στο "α" για τον "Εμφύλιο Πόλεμο"

Ο σκηνοθέτης και η πρωταγωνίστρια της πολιτικά φορτισμένης δυστοπικής περιπέτειας απαντούν στις ερωτήσεις του "α" γύρω από τη δημιουργία μιας αγωνιώδους ταινίας, η οποία απεικονίζει έναν ανησυχητικό μελλοντικό κόσμο.

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.