American Made

3

Αμοραλισμός, δολάρια και αμερικανική εξωτερική πολιτική συνδυάζονται σε ένα διασκεδαστικά καταγγελτικό χρονικό, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

American Made

Αμοραλισμός, δολάρια και αμερικανική εξωτερική πολιτική συνδυάζονται σε ένα διασκεδαστικά καταγγελτικό χρονικό, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

American Made - εικόνα 1

Ποιος είναι ο Μπάρι Σιλ; Ένας από τους αναλώσιμους κυνηγούς του αμερικανικού ονείρου, οι οποίοι μετά τα 15 λεπτά διασημότητας που τους αντιστοιχούν γίνονται άλλο ένα λήμμα στη Wikipedia, μετατρέπεται τώρα σε πρωτοκλασάτο κινηματογραφικό ήρωα με τα χαρακτηριστικά του Τομ Κρουζ και, από μια κρυψώνα του 1986, μας αφηγείται την απίστευτα περιπετειώδη και διαπλεκόμενη τελευταία επταετία της ζωής του. Πώς δηλαδή από έμπειρος πιλότος της TWA βρέθηκε να δουλεύει ως ιπτάμενος πληροφοριοδότης της CIA στην Κεντρική Αμερική και ταυτόχρονα ως λαθρέμπορος ναρκωτικών για το καρτέλ του Μεντεγίν.

Ο Μπάρι Σιλ είναι ο κλασικός τύπος του σκορσεζικού χαρακτήρα που βιώνει την ιλιγγιώδη άνοδο και την κατακόρυφη πτώση, παρασυρμένος από ένα άπληστο success story που έχει ως κινητήριο δύναμη τα δολάρια κι εδώ ως φόντο την αμερικανική εξωτερική πολιτική της ρεϊγκανικής εποχής. Τότε που η CIA προμήθευε μυστικά­ με όπλα τους Νικαραγουανούς αντεπαναστάτες Κόντρας κι έκανε τα στραβά μάτια στις δραστηριότητες του Πάμπλο Εσκομπάρ (το αφήγημα ήταν πως οι Σαντινίστας διακινούν τα ναρκωτικά), με τον υπερβολικά φιλόδοξο όσο και απερίσκεπτα ριψοκίνδυνο Σιλ να κρατάει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του την τύχη αυτής της περίπλοκα βρόμικης επιχείρησης.

American Made - εικόνα 2

Στιβαρός director που ξεκίνησε ανεξάρτητος («Swingers») και κατόπιν υπέγραψε μερικές ενδιαφέρουσες ταινίες δράσης –από τον πρώτο Τζέισον Μπορν και το «Ο Κύριος και Κυρία Σμιθ» μέχρι το sci-fi «Στα Όρια του Αύριο»–, ο Νταγκ Λίμαν απομακρύνεται από τη σκορσεζική/υπαρξιακή προτεσταντική αλληγορία και υιοθετεί ένα πιο σατιρικό και παιχνιδιάρικα κωμικό στιλ που φέρνει στο νου τα πρόσφατα «Σκυλιά του Πολέμου». Πάνω σε ένα καλογραμμένο σενάριο του Γκάρι Σπινέλι, το οποίο αξιοποιεί «δημιουργικά» τα αληθινά γεγονότα, το φιλμ ειρωνεύεται χαριτωμένα τα απανωτά ψέματα της αμερικανικής κυβέρνησης, διασκεδάζει με τον ρόλο των μυστικών υπηρεσιών, κλείνει το μάτι στον απόλυτο αμοραλισμό που κυριαρχεί στις κάθε λογής εθνικές πολιτικές επιλογές και πασάρει στον Τομ Κρουζ έναν αβανταδόρικο ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 115΄. Διανομή: UIP.

Περισσότερες πληροφορίες

American Made

3
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 115 '
  • Νταγκ Λίμαν

Το 1986 ο Μπάρι Σιλ αφηγείται την απίστευτα περιπετειώδη και διαπλεκόμενη τελευταία επταετία της ζωής του, όταν από πιλότος της TWA βρέθηκε να δουλεύει ως ιπτάμενος πληροφοριοδότης της CIA και ταυτόχρονα λαθρέμπορος ναρκωτικών για το καρτέλ του Μεντεγίν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Συναισθηματική Αξία" και "Sirat" σάρωσαν στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Το "α" ταξίδεψε στο Βερολίνο και παρακολούθησε από κοντά την γιορτή του ευρωπαϊκού σινεμά.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
19/01/2026

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Βραβευμένη Τζέσι Μπάκλεϊ και αγαπημένος Πολ Μέσκαλ, ένα θρίλερ με τον Κρις Πρατ και την Ρεμπέκα Φέργκιουσον και όλες οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες.

Οι ταινίες που έρχονται στους κινηματογράφους την Πέμπτη 22/01

Ένα βραβευμένο δράμα από την Κλόι Ζάο, ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας με τον Κρις Πρατ και όλα όσα έρχονται στις μαρκίζες των σινεμά αυτή την εβδομάδα.

Το "α" βρίσκεται στα 38α Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Βερολίνο

Στην τελετή, που λαμβάνει χώρα σήμερα, θα βραβευτούν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές παραγωγές της περσινής χρονιάς.

Ταινίες των 80s και 90s που βλέπουμε στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα

Ντέιβιντ Λιντς, Γκλεν Κλόουζ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και άλλοι stars σε επιλογές από τις αγαπημένες μας δεκαετίες βλέπουμε στους κινηματογράφους από 15-22/1.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Τζος Σάφντι, Ράντου Ζούντε και όλες οι καινούριες κυκλοφορίες που παίζουν στις αίθουσες από Πέμπτη 15/1.

Η "Uchronia" του Φιλ Ιερόπουλου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην Berlinale

Πρόκειται για τη μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στον θεσμό, ενώ αντλεί την έμπνευση από το βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ "Μια εποχή στην κόλαση".