Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

1

Μια χιλιοϊδωμένη ιστορία φυλετικού μίσους δίνει στην οσκαρική σκηνοθέτιδα του «The Hurt Locker» πάσα για ένα αγωνιώδες όσο και εκβιαστικά διδακτικό –αλά Όλιβερ Στόουν– θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

Μια χιλιοϊδωμένη ιστορία φυλετικού μίσους δίνει στην οσκαρική σκηνοθέτιδα του «The Hurt Locker» πάσα για ένα αγωνιώδες όσο και εκβιαστικά διδακτικό –αλά Όλιβερ Στόουν– θρίλερ, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη - εικόνα 1

Ξεχωριστή θέση στη γεμάτη βίαιες διαμάχες που αφορούσαν τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών δεκαετία του ’60 κατέχει η εξέγερση του Ντιτρόιτ. Οι αιματηρές και καταστροφικές για τη βιομηχανική πόλη του Μίσιγκαν ταραχές που ξέσπασαν στις 23/7/1967 κράτησαν πέντε ολόκληρα μερόνυχτα και τελικά κατεστάλησαν έπειτα από επέμβαση του στρατού και της εθνοφρουράς.

Πολλοί και σαφείς οι πολιτικοί λόγοι που τα συγκεκριμένα γεγονότα μυθοποιούνται τώρα από το Χόλιγουντ, το οποίο μέσα από μια σειρά ταινιών, με πιο πρόσφατες το «Τρέξε!» και την «Αποπλάνηση», αντανακλά το διχαστικό κλίμα του «εμφυλίου πολέμου» που κυριαρχεί όλο και πιο έντονα στην αμερικανική κοινωνία. Η βραβευμένη με 2 Όσκαρ Κάθριν Μπίγκελοου­, μάλιστα, ειδικεύεται σε πολεμικές ταινίες που προσπαθούν να αποτυπώσουν αυτό το κοινωνικό τραύμα, το οποίο –ως φόβος, οργή ή ψυχολογικό στρες– μεταφέρεται από την πρώτη γραμμή στο «σπίτι», την προσωπική και οικογενειακή καθημερινότητα («The Hurt Locker», «Zero Dark Thirty»).

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη - εικόνα 2

Απαράμιλλη δεξιοτέχνις, η Μπίγκελοου υιοθετεί κι εδώ ένα ψευδο­-ντοκιμαντερίστικο στιλ, που με κοφτά, νευρικά πλάνα, πυρετικό μοντάζ και καταιγιστικό αφηγηματικό ρυθμό συμπλέκει, αλά Όλιβερ Στόουν, μυθοπλαστικές και πραγματικές («σκηνοθετημένες» κι αυτές φυσικά) εικόνες, οι οποίες τοποθετούν την κάμερά της στην –πλαστή– θέση του αντικειμενικού παρατηρητή. Έτσι, αφού περιγράψει γλαφυρά την αστική κόλαση που γέννησε η καθεστωτική λευκή καταπίεση, μας περνάει αθόρυβα από το «αντικειμενικό» στο «υποκειμενικό».

Η αφήγησή της αποκτά, λοιπόν, καλούς και κακούς ήρωες – τους Αφροαμερικανούς ενοίκους ενός ξενοδοχείου και μια ομάδα λευκών αστυνομικών που εισβάλλουν σε αυτό ύστερα από ψεύτικους πυροβολισμούς που ακούν αντίστοιχα δραματικές αντιπαραθέσεις, ηθικά διλήμματα και μια αγωνιώδη ένταση που χτίζεται μεθοδικά και περίτεχνα. Πρόκειται για ένα κλειστοφοβικό, συναρπαστικά ενορχηστρωμένο θέαμα που ξεχειλίζει κατασκευαστική μαεστρία και πολιτικό διδακτισμό σε ίσες δόσεις, χρησιμοποιώντας μελοδραματικά σεναριακά κλισέ, απλοϊκές κοινωνιολογικές παρατηρήσεις και άψυχους, σχηματικούς χαρακτήρες για να εκβιάσει το εύκολο και προκατασκευασμένο συναίσθημα. Αυτό που γεννά η αποϊδεολογικοποιημένη αίσθηση της αδικίας, την οποία το «σύστημα» (με Αφροαμερικανό πρόεδρο-σταρ) έχει πλέον διορθώσει.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 143΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Detroit: Μία Οργισμένη Πόλη

Detroit
1
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 143 '
  • Κάθριν Μπίγκελοου

Το καλοκαίρι του 1967 εκτεταμένες φυλετικές ταραχές ξεσπούν στην πόλη του Ντιτρόιτ, στην οποία κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος. Ένα βράδυ, μια αναφορά για πυροβολισμούς οδηγεί αστυνομικούς και εθνοφρουρούς σε ένα ξενοδοχείο γεμάτο Αφροαμερικανούς, με την ένταση να κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
25/04/2024

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.