Σκιές και Σιωπή

3,5

Ένα ρεσιτάλ από τον Γκρέγκορι Πεκ, που κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Σκιές και Σιωπή

Οι ενήλικοι και ανήλικοι πρωταγωνιστές του δράματος είναι αυτοί που σηκώνουν στους ώμους τους το βαρύ κινηματογραφικό φορτίο. Ο Γκρέγκορι Πεκ κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Σκιές και Σιωπή - εικόνα 1

Δεν είναι τυχαίο ότι το μυθιστόρημα «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» κέρδισε Πούλιτζερ το 1960 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της μοντέρνας αμερικανικής λογοτεχνίας. Πέρα από την περίτεχνη αφηγηματική δυναμική του, το βιβλίο της Χάρπερ Λι είναι ένα από τα περιεκτικότερα γραπτά πάνω στον αμερικανικό συλλογικό ψυχισμό και στις πληγές του. Το μυθιστόρημα, το οποίο μας μεταφέρει στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ’30, αποτελεί έναν ανεκτίμητο πολιτισμικό θησαυρό­ που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά­ των ΗΠΑ – και κατ’ επέκτασιν του δυτικού πολιτισμού. Η ευφυής έμπνευση της Λι να συνδυάσει τη βίαιη διαδικασία ενηλικίωσης με τη βαθύτερη έννοια του ρατσισμού (φυλετικός, κοινωνικός κ.λπ.), χαρτογραφώντας παράλληλα με ακρίβεια τον υπερσυντηρητισμό του Νότου, πρόσφερε ένα σπάνιο λογοτεχνικό υλικό. ειδικά γι’ αυτούς που ψάχνουν τις αιτίες του «φαινομένου Τραμπ».

Η μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος στην οθόνη έγινε μόλις δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, με τη συγγραφέα να εγκρίνει προσωπικά το σενάριο του Χόρτον Φουτ. Σε αυτό ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Φιντς, η αφηγήτρια Σκάουτ και ο Τζεμ, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια. Ο (κυρίως τηλεοπτικός) σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μάλιγκαν παρέδωσε μια ξεκάθαρα ακαδημαϊκή μεταφορά του βιβλίου-θρύλος που σίγουρα δεν ενθουσιάζει, αλλά ούτε και προβληματίζει.

Πέρα όμως από τις όποιες σκηνοθετικές αδυναμίες (απουσία κορύφωσης, διαχείριση σκιών) αλλά και κάποια στοιχεία που μοιάζουν ξεπερασμένα (γραφική τυποποίηση καλών και κακών χαρακτήρων), ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κερδίζει τελικά τον θεατή. Και αυτό διότι οι ενήλικοι και οι ανήλικοι πρωταγωνιστές του δράματος είναι αυτοί που σηκώνουν στους ώμους τους το βαρύ κινηματογραφικό φορτίο. Ο Γκρέγκορι Πεκ κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1962. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: DANAOS FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Σκιές και Σιωπή

To Kill a Mockingbird
3,5
  • Δραματική
  • 1962
  • Διάρκεια: 129 '
  • Ρόμπερτ Μάλιγκαν

Ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα σε μια επαρχιακή πόλη της Αλαμπάμα τη δεκαετία του '30. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Φιντς, η αφηγήτρια Σκάουτ και ο Τζεμ, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.