Οδηγός Cinema

Σκιές και Σιωπή
3,5

Ένα ρεσιτάλ από τον Γκρέγκορι Πεκ, που κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Σκιές και Σιωπή

Οι ενήλικοι και ανήλικοι πρωταγωνιστές του δράματος είναι αυτοί που σηκώνουν στους ώμους τους το βαρύ κινηματογραφικό φορτίο. Ο Γκρέγκορι Πεκ κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Σκιές και Σιωπή - εικόνα 1

Δεν είναι τυχαίο ότι το μυθιστόρημα «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» κέρδισε Πούλιτζερ το 1960 και αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα της μοντέρνας αμερικανικής λογοτεχνίας. Πέρα από την περίτεχνη αφηγηματική δυναμική του, το βιβλίο της Χάρπερ Λι είναι ένα από τα περιεκτικότερα γραπτά πάνω στον αμερικανικό συλλογικό ψυχισμό και στις πληγές του. Το μυθιστόρημα, το οποίο μας μεταφέρει στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ’30, αποτελεί έναν ανεκτίμητο πολιτισμικό θησαυρό­ που αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά­ των ΗΠΑ – και κατ’ επέκτασιν του δυτικού πολιτισμού. Η ευφυής έμπνευση της Λι να συνδυάσει τη βίαιη διαδικασία ενηλικίωσης με τη βαθύτερη έννοια του ρατσισμού (φυλετικός, κοινωνικός κ.λπ.), χαρτογραφώντας παράλληλα με ακρίβεια τον υπερσυντηρητισμό του Νότου, πρόσφερε ένα σπάνιο λογοτεχνικό υλικό. ειδικά γι’ αυτούς που ψάχνουν τις αιτίες του «φαινομένου Τραμπ».

Η μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος στην οθόνη έγινε μόλις δύο χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου, με τη συγγραφέα να εγκρίνει προσωπικά το σενάριο του Χόρτον Φουτ. Σε αυτό ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Φιντς, η αφηγήτρια Σκάουτ και ο Τζεμ, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια. Ο (κυρίως τηλεοπτικός) σκηνοθέτης Ρόμπερτ Μάλιγκαν παρέδωσε μια ξεκάθαρα ακαδημαϊκή μεταφορά του βιβλίου-θρύλος που σίγουρα δεν ενθουσιάζει, αλλά ούτε και προβληματίζει.

Πέρα όμως από τις όποιες σκηνοθετικές αδυναμίες (απουσία κορύφωσης, διαχείριση σκιών) αλλά και κάποια στοιχεία που μοιάζουν ξεπερασμένα (γραφική τυποποίηση καλών και κακών χαρακτήρων), ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κερδίζει τελικά τον θεατή. Και αυτό διότι οι ενήλικοι και οι ανήλικοι πρωταγωνιστές του δράματος είναι αυτοί που σηκώνουν στους ώμους τους το βαρύ κινηματογραφικό φορτίο. Ο Γκρέγκορι Πεκ κέρδισε δικαίως το μοναδικό Όσκαρ της καριέρας του για την πολυεπίπεδη (γεμάτη ημιτόνια κι εκφραστικές παύσεις) ερμηνεία του.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1962. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: DANAOS FILMS

Περισσότερες πληροφορίες

Σκιές και Σιωπή

To Kill a Mockingbird
3,5
  • Δραματική
  • 1962
  • Διάρκεια: 129 '

Ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα σε μια επαρχιακή πόλη της Αλαμπάμα τη δεκαετία του '30. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Φιντς, η αφηγήτρια Σκάουτ και ο Τζεμ, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σκηνές Από Ένα Γάμο

Χρυσή Σφαίρα ξενόγλωσσης ταινίας για την κινηματογραφική εκδοχή μιας τηλεοπτικής μίνι σειράς, στην οποία ο Μπέργκμαν αποδομεί επώδυνα την κοινωνική αυταπάτη του "ευτυχισμένου γάμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
20/01/2022

Έρημη Χώρα

Ελεγειακό τέμπο, στεγνή, λιτή αφήγηση, αίσθηση υπαρξιακού θρίλερ: με το μελαγχολικά μεγαλόπρεπο στιλ ενός Μπέλα Ταρ, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μπαχραμί αποχαιρετά πικρά έναν ολόκληρο τρόπο ζωής που συμπαρασύρει ανθρώπους, ελπίδες και αξίες.

Latin Noir

Τηλεοπτικής λογικής, διεξοδική και εμπεριστατωμένη (ιστορικά και πολιτικοκοινωνικά) λογοτεχνική ανάλυση του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος της Νότιας Αμερικής.

Scream

Τα γνώριμα από παλιά κόλπα είναι και πάλι εδώ, εκτελεσμένα μάλιστα με σαρδόνια ευστοχία και αυτοσαρκαστικό meta χιούμορ, δίνουν όμως στην ταινία ύφος βαριεστημένης 90s νεκρανάστασης και όχι μοντέρνου ανατριχιαστικού horror μύθου.

Πράκτορες 355

Κατασκοπική περιπέτεια της σειράς, η οποία αναβαθμίζεται ως (κοσμοπολίτικη) παραγωγή λόγω του θηλυκού all-star cast της.

Για Πάντα Κοντά σου

Η κοινωνική, οικογενειακή και ψυχολογική καθημερινότητα της βρετανικής εργατικής τάξης αποκαλύπτεται μέσα από μια ζυγισμένη συναισθηματικά ιστορία ενηλικίωσης και αποχαιρετισμού.

Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Αδέξια προσπάθεια αποτύπωσης των ιδιαιτεροτήτων μιας καλλιτεχνικής περσόνας με τους δικούς της όρους (με "φασμπιντερικό" δηλαδή τρόπο).