Το Δέντρο που Πληγώναμε

3

Ο Αβδελιώδης δεν κατορθώνει να αναπαραστήσει υποδειγματικά μόνο τη μαγεία μιας χαμένης αθωότητας αλλά και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας της εποχής, που μαστιζόταν από τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, με αισθητή πάντα την παρουσία του χωροφύλακα και των θρησκευτικών τελετουργικών.

Το Δέντρο που Πληγώναμε

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, με τον Φίλιππο Κουτσαφτή στη διεύθυνση φωτογραφίας, είναι ένα λυρικό ταξίδι στην παιδική ηλικία με φόντο την κάψα του καλοκαιριού στη Χίο της δεκαετίας του ’60, όπου γεννήθηκε ο σκηνοθέτης.

Το Δέντρο που Πληγώναμε - εικόνα 1

Η ανεμελιά, τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς, το αμάρτημα ενός τσιγάρου, οι εμπειρίες μακριά από τα βλέμματα των ενηλίκων – η αφήγηση έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. Κυρίαρχη σε κάθε πλάνο η φύση, σε συνδυασμό με τις εξορμήσεις των μικρών ηρώων, απεικονίζεται εκτυφλωτική χάρη στην αριστοτεχνική φωτογραφία του Κουτσαφτή.

Ο Αβδελιώδης δεν κατορθώνει να αναπαραστήσει υποδειγματικά μόνο τη μαγεία μιας χαμένης αθωότητας αλλά και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής επαρχίας της εποχής, που μαστιζόταν από τη φτώχεια και τον αναλφαβητισμό, με αισθητή πάντα την παρουσία του χωροφύλακα και των θρησκευτικών τελετουργικών. Όλα αυτά, βέβαια, μέχρι να σβήσει το θέρος και να ξαναρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το επόμενο… Η ταινία βραβεύτηκε από την ΠΕΚΚ, το Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ συμμετείχε και στην Εβδομάδα της Κριτικής στο Φεστιβάλ Κανών.

Ελλάδα. 1986. Διάρκεια: 75΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Δέντρο που Πληγώναμε

3
  • Σινεφίλ
  • 1986
  • Διάρκεια: 75 '
  • Δήμος Αβδελιώδης

Η φιλία δύο αγοριών κατά τις καλοκαιρινές διακοπές τους στη Χίο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλα όσα θα δούμε στο Athens Short Film Festival

Το φεστιβάλ έρχεται με επτά διαφορετικές θεματικές και 45 μικρού μήκους απ' όλο τον κόσμο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
06/12/2025

Οι δραματικές ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα

Οι παραγωγές που παίζονται στις μεγάλες οθόνες της πόλης έως και την Τετάρτη 10/12.

Τι νέο βλέπουμε στα σινεμά αυτό το ΠΣΚ

Οι καινούριες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 4/12, οι κριτικές, τα τρέιλερ και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις γι' αυτές.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (4-10/12)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Κάουτερ Μπεν Χανία: "Όσα συμβαίνουν στη Γάζα μάς κάνουν όλους Παλαιστίνιους"

Η βραβευμένη στη Βενετία σκηνοθέτρια της "Φωνής της Χιντ Ρατζάμπ" μιλάει για την κινηματογραφική διαχείριση ενός σοκαριστικού αληθινού ντοκουμέντου, το οποίο μετέτρεψε σε πολιτικό θρίλερ και σε μια ηχηρή αντιπολεμική κραυγή.

Μαρία Κομνηνού, ποια είναι τα must του 14ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας;

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια μας παρουσιάζει τις προβολές και τις δράσεις που δεν πρέπει να χάσουμε τις πρώτες μέρες του φεστιβάλ.

Λώρη Λοϊζίδη, πώς είναι να φτιάχνεις ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι;

Με αφορμή την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Χρήστου Κανάκη, "Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων", το "α" συζήτησε με τον πρωταγωνιστή και σεναριογράφο Λώρη Λοϊζιδη.