Μίμης ο Σιδεράς

3

Η Βερτμίλερ απεικονίζει υποδειγματικά τις αγκυλώσεις της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και ένα σύστημα που γνωρίζει πώς να αφομοιώνει όλες τις πάστες ανθρώπων.

Μίμης ο Σιδεράς

Ο Μίμι, ένας Σικελός εργάτης, αναγκάζεται να μετακομίσει από το χωριό του στο Τορίνο λόγω μιας «λάθους» ψήφου στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Όταν αφήσει έγκυο μια γυναίκα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει μυστικό από τη γυναίκα του.

Μίμης ο Σιδεράς - εικόνα 1

Πολιτική, εργατική τάξη, μαφία, γυναίκες. Αυτά είναι τα ετερόκλητα συστατικά της καυστικής κωμωδίας της Λίνα Βερτμίλερ, στην οποία πρωταγωνιστεί ο απολαυστικός Τζιανκάρλο Τζιανίνι ως Μίμι, ένας Σικελός εργάτης που έπειτα από μια «λάθος» ψήφο στο Κομμουνιστικό Κόμμα αναγκάζεται να μετακομίσει στο Τορίνο. Η μοναδική ιδιοκτησία του Μίμι είναι το κορμί του, άλλωστε αυτό χρησιμοποιεί για να βρει δουλειά αλλά και για να ενδώσει στις ασίγαστες ορέξεις του για σεξ που τον βάζουν σε μπελάδες.

Ξεχνά εύκολα την ιδεολογία του όταν βρεθεί μόνος με μια γυναίκα, είτε σύζυγο είτε ερωμένη, εκδηλώνοντας ένα μάτσο επαρχιωτισμό που βάζει την –αντρική– τιμή υπεράνω όλων. Η Βερτμίλερ απεικονίζει υποδειγματικά τις αγκυλώσεις της ιταλικής κοινωνίας, αλλά και ένα σύστημα που γνωρίζει πώς να αφομοιώνει όλες τις πάστες ανθρώπων.

Ιταλία. 1972. Διάρκεια: 121΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Μίμης Ο Σιδεράς

Mimi Metallurgico Ferito Nell' Onore
3
  • Κωμωδία
  • 1972
  • Διάρκεια: 108 '
  • Λίνα Βερτμίλερ

Ο Μίμι, ένας Σικελός εργάτης, αναγκάζεται να μετακομίσει από το χωριό του στο Τορίνο λόγω μιας «λάθους» ψήφου στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Όταν αφήσει έγκυο μια γυναίκα, θα κάνει ό,τι μπορεί για να το κρατήσει μυστικό από τη γυναίκα του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.