Το Στέμμα των Ινδιών

1

Φανταχτερό, φιλοαποικιακό ιστορικό δράμα, το οποίο συμπλέκει πραγματικά ιστορικά γεγονότα με ένα «ιθαγενές» love story αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Το Στέμμα των Ινδιών

Ο λόρδος Λούις Μαουντμπάντεν, τον οποίο δολοφόνησε ο IRA το 1979, διετέλεσε τελευταίος αντιβασιλέας των Ινδιών, υπεύθυνος για την ομαλή μετάβαση της ασιατικής χώρας από βρετανική αποικία σε ανεξάρτητο κράτος.

Το Στέμμα των Ινδιών - εικόνα 1

Η μετάβαση, που έγινε τον Αύγουστο του 1947, μόνο ομαλή δεν ήταν φυσικά, με τη δημιουργία του μουσουλμανικού Πακιστάν να προκαλεί μια σειρά εμφύλιων συρράξεων, ενώ αμφιλεγόμενος παραμένει μέχρι τώρα και ο ρόλος του Μαουντμπάντεν, τον οποίο το «Στέμμα των Ινδιών» αγιοποιεί, καθώς τον παρουσιάζει ως διορατικό πολιτικό και ηρωικό φιλάνθρωπο. Τη σύζυγό του δε, τη λαίδη Εντουίνα, ως μιαν άλλη –πιο σικάτη– Μητέρα Τερέζα.
Η φιλοαποικιακή στάση του βιογραφικού δράματος της Γκούριντερ Τσάντα («Κάν’ το Όπως ο Μπέκαμ», «Bride and Prejudice»), το οποίο έκανε πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου, είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματά του, καθώς τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα συμπλέκονται εδώ με ένα «ιθαγενές» love story αλά Ρωμαίος και Ιουλιέτα, πνιγμένο στην αφέλεια, στο μελοδραματισμό και στο ουμανιστικό φολκλόρ. Ο συνδυασμός είναι επώδυνα παλιομοδίτικος και διδακτικός, τυλιγμένος σε μια γυαλιστερή εικονογραφία τηλεοπτικού ιστορικού έπους που τον κάνει σχεδόν ανυπόφορο.

Μ. Βρετανία, Ινδία. 2017. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Στέμμα των Ινδιών

Viceroy's House
1
  • Δραματική
  • 2017
  • Διάρκεια: 105 '
  • Γκούριντερ Τσάντα

Το 1947 ο Βρετανός λόρδος Μαουντμπάντεν εκτελεί χρέη αντιβασιλέα των Ινδιών, όντας υπεύθυνος για την ομαλή μετάβαση της ασιατικής χώρας από βρετανική αποικία σε ανεξάρτητο κράτος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 19/02

Το Pillio, το Άρκο κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (19/02 - 25/02)

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/02/2026

Μεγάλοι κινηματογραφικοί έρωτες που βλέπουμε στους κινηματογράφους

Εμπνευσμένοι από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου,συγκεντρώσαμε τις πιο δυνατές ιστορίες αγάπης που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα στα σινεμά της Αθήνας. Ταινίες που αξίζει να απολαύσετε αγκαλιά με το ταίρι σας μπροστά στη μεγάλη οθόνη.

Ταινίες, φτιαγμένες για singles, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Ελεύθεροι αυτού του κόσμου ενωθείτε! Τι καλύτερο από μια μεγάλη πίτσα και μια κινηματογραφική βραδιά με ταινίες, φτιαγμένες για solo καταστάσεις;

Ο Σάιμον Πεγκ και η αθόρυβη πορεία του στην κορυφή του coolness

Ένας από τους πιο επιδραστικούς Βρετανούς του Χόλιγουντ αποτελεί μία κατηγορία μόνος του. Ανατρέχουμε στην πορεία του, με αφορμή τα σημερινά του γενέθλια.

"Παρασκευή και 13": Οι cult ταινίες τρόμου στη σωστή σειρά

Άσε την χρονολογική σειρά και κάνε back to back για να γιορτάσεις την ημέρα, με μαραθώνιο στο σπίτι με εναλλακτική σειρά, από την καλύτερη ταινία προς την χειρότερη.

Μετά τον "Καποδίστρια", (φαίνεται ότι) έρχεται ο "Κολοκοτρώνης" δια χειρός Γιάννη Σμαραγδή

Το budget της νέας παραγωγής αναμένεται να φτάσει τα 5 εκατ. ευρώ. Ποιος ήταν ο "Γέρος του Μοριά", που εμπνέει τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο στο επόμενο έργο του.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε το ΠΣΚ στους κινηματογράφους

Όλες οι νέες ταινίες που παίζονται στους κινηματογράφους από τις 12 Φεβρουαρίου.