Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη

3

Mια χαριτωμένα γραμμένη ιστορία ενηλικίωσης με indie ανεμελιά, λογοτεχνική στιβαρότητα και φόντο μια αιωνίως γουντιαλενική Νέα Υόρκη.

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη

Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο κι αναζητώντας πυξίδα στη ζωή του, ο Τόμας ανακαλύπτει πως ο πατέρας του έχει κρυφή σχέση με μια όμορφη, μυστηριώδη γυναίκα. Η συνάντησή του μαζί της θα εξελιχθεί εντελώς απρόβλεπτα, σε μια χαριτωμένα γραμμένη ιστορία ενηλικίωσης με indie ανεμελιά, λογοτεχνική στιβαρότητα και φόντο μια αιωνίως γουντιαλενική Νέα Υόρκη.

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη - εικόνα 1

Ο νεαρός Τόμας θα μπορούσε να ήταν η έμπνευση για το «The only living boy in New York» των Σάιμον και Γκαρφάνκελ, ένα τραγούδι του 1970 (από το LP «Bridge over troubled water») που μιλά για τη μοναξιά της μεγαλούπολης και δανείζει τον τίτλο του στην ταινία: Εκείνος έχει μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο και, αναζητώντας κατεύθυνση και νόημα στη ζωή του, έχει φύγει από το σπίτι των γονιών του στο Μανχάταν κι έχει εγκατασταθεί σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Lower East Side. Είναι ερωτευμένος με την όμορφη Μίμι, η οποία τον βλέπει απλώς ως καλό φίλο, γράφει ιστορίες που ο σύμβουλος εκδόσεων πατέρας του τις βρίσκει απλώς «ικανοποιητικές» και μόλις έχει πιάσει φιλίες με έναν εκκεντρικό, βγαλμένο θαρρείς από μπιτ μυθιστόρημα γείτονα με τη δική του, cool φιλοσοφία ζωής. Ο Τόμας είναι έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα, δεν ξέρει όμως προς ποια κατεύθυνση.

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη - εικόνα 2

Άνισος χολιγουντιανός σεναριογράφος, ο Άλαν Λεμπ («21», «Rock of Ages», «Σύζυγος για Ενοικίαση», «Κρυφή Ομορφιά») έχει έμπνευση σε μια δραμεντί ενηλικίωσης με άρωμα ανεξάρτητου σινεμά και μερικές νόστιμες αφηγηματικές ελευθερίες. Μια απ’ αυτές είναι πως την ιστορία μάς την αφηγείται ο εκκεντρικός γείτονας W.F., ο οποίος με πνευματώδη σοφία σχολιάζει κάθε τόσο τα γεγονότα, τονίζοντας έτσι το μυθοπλαστικό χαρακτήρα τους. Είναι μήπως όλα τους βγαλμένα από τη φαντασία κάποιου παραμυθά λογοτέχνη; Το «Μόνο Αγόρι…» δεν είναι όμως μια ανατρεπτική μοντερνιά ούτε υπονομεύει τον ίδιο του τον εαυτό. Προσπαθεί πολύ απλά να αντιμετωπίσει με ευφάνταστο και ανάλαφρο τρόπο ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα ηθικά διλήμματα που γεννούν οι ερωτικές (και όχι μόνο) επιλογές, με τον έλεγχο που (αδυνατούμε να) έχουμε πάνω στα συναισθήματά μας και με τις ευθύνες οι οποίες μας αναλογούν ως μέλη μιας κοινότητας (από την οικογένειά μας μέχρι ολόκληρη την κοινωνία).

Καθώς στην ιστορία του Τόμας εισβάλλουν όλο και περισσότεροι χαρακτήρες, με πλέον καταλυτικό την κρυφή ερωμένη του πατέρα του Τζοάνα, η ταινία του παντός καιρού –από το «(500) Μέρες με τη Σάμερ» μέχρι το «The Amazing Spider-man»– Μαρκ Γουέμπ διασταυρώνει τις πορείες τους δεξιοτεχνικά, δημιουργεί απολαυστικές εκκρεμότητες και αποκαλύπτει ότι όλο το ανθρώπινο δράμα βρίσκεται στην αδυναμία, αλλά και την άρνηση του καθενός να δει την κοινή ιστορία με τα μάτια του άλλου. Κι όλα αυτά με φόντο μια γουντιαλενική Νέα Υόρκη, που αντανακλά τα συναισθήματα του νεαρού ήρωα, παλεύοντας κι αυτή με το παρελθόν και το μέλλον της, την τάξη και την αταξία, τη γλυκιά νοσταλγία και τη σκληρή πραγματικότητα.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Μόνο Αγόρι στη Νέα Υόρκη

The Only Living Boy in New York
3
  • Δραματική κομεντί
  • 2017
  • Διάρκεια: 88 '
  • Μαρκ Γουέμπ

Έχοντας μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο κι αναζητώντας πυξίδα στη ζωή του, ο Τόμας ανακαλύπτει πως ο πατέρας του έχει κρυφή σχέση με μια όμορφη, μυστηριώδη γυναίκα. Φοβούμενος την ασταθή ψυχολογική κατάσταση της μητέρας του, τη συναντά και της ζητά να διακόψει το δεσμό, αρχίζει όμως να την ερωτεύεται κι εκείνος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.