Ξα μου

1,5

Προσχηματικό δράμα που ξεκινά σαν κοινωνική καταγγελία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Ξα μου

Προσχηματικό δράμα που ξεκινά σαν κοινωνική καταγγελία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Ξα μου - εικόνα 1

Σκηνοθέτις μικρού μήκους, θεατρολόγος και ηθοποιός («Το νησί»), η Ηρακλειώτισσα Κλειώ Φανουράκη εμπνέεται από την οικονομική κρίση και προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα από το πορτρέτο ενός σύγχρονου Έλληνα αλλά και τις ομορφιές της Κρήτης. Κάποιες­ από αυτές βρίσκονται στον επαναπροσδιορισμό του εαυτού μας –«Ξα μου», «εξουσία μου» δηλαδή, σημαίνει «κάνω το δικό μου»– σε σχέση με το περιβάλλον και τις παραδόσεις μας, όπως αυτόν που δοκιμάζει ο Τζόνι, επιτυχημένος διευθυντής ξενοδοχείου και πατέρας τριών παιδιών. Αντιμέτωπος με την ξαφνική απόλυσή του, επιχειρεί αρχικά να αποσυρθεί στον μικρόκοσμό του. Με παρότρυνση των φίλων και της οικογένειάς του όμως δοκιμάζει να έρθει κοντά στην κρητική γη, σε ένα προσχηματικό δράμα που ξεκινάει σαν κοινωνική καταγγε­λία και ολοκληρώνεται σαν διαφημιστικό του ΕΟΤ για τις ομορφιές της λεβεντογέννας μεγαλονήσου.

Η Φανουράκη αφηγείται με ρυθμό και σωστές ανάσες, ο Γιώργος Χωραφάς έχει τον ρόλο, αλλά όλα γύρω τους δεν είναι παρά ένα ατελείωτο φολκλόρ, όπου τα πιο γραφικά στερεότυπα ενός ελληνικού παραδείσου αναπαράγονται λουσμένα στο φως, ποτισμένα στην αρμύρα και βαφτισμένα στη λεβεντιά. Μόνο οι Βροντάκηδες με τους Φορτουνάκηδες λείπουν...

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 87΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Ξα μου

1,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 87 '
  • Κλειώ Φανουράκη

Αντιμέτωπος με την ξαφνική απόλυσή του από τη θέση του διευθυντή ξενοδοχείου, ο Τζόνι αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τρόπο ζωής. Σκοπεύοντας να αποσυρθεί στον μικρόκοσμό του, με την παρότρυνση των φίλων και της οικογένειάς του, δοκιμάζει να έρθει κοντά στην κρητική γη και φύση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Το International Micro μ Festival επιστρέφει με ταυτόχρονη προβολή σε Ελλάδα και εξωτερικό

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ ταξιδεύει για τη δωδέκατη έκδοσή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Κοπεγχάγη και Παρίσι.

03/10/2022

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022

Η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προσκαλεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην κριτική επιτροπή που θα επιλέξει την τιμωμένη ταινία.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 6/10

Τα κλασικά "Σαγόνια του Καρχαρία" και επτά ακόμα ταινίες προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Planet G(reece) #5: Ο κόσμος του ήχου στον κινηματογράφο

Η Χριστίνα Πιτούλη και ο Γιάννης Αντύπας εξερευνούν στο εργαστήριο του Exile Room πώς ο ήχος μπορεί να βοηθήσει στην αφήγηση μιας ιστορίας.

Οι νικητές και τα βραβεία του 2ου New Generation Film Festival

H ανταπόκριση του νεανικού - σινεφίλ κοινού της Αθήνας, για τις 32 ταινίες μικρού μήκους, που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο " Μικρόκοσμος", στο πλαίσιο του 2ου New Generation Film Festival, ήταν μεγάλη.

Το 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο ρίχνει τα φώτα στο "Airhostess-737" του Θανάση Νεοφώτιστου

Σημαντική διάκριση για την ταινία μικρού μήκους από την επιτροπή του καναδέζικου φεστιβάλ.

"And": Έμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς στη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου

Το επόμενο πρότζεκτ του διακεκριμένου σκηνοθέτη συγκεντρώνει ένα πρωτοκλασάτο καστ και ένα σενάριο που συνυπογράφει ο Ευθύμης Φιλίππου.