Tanna

3

Στοιχεία εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και μια αληθινή ιστορία συναντιούνται σε ένα εικαστικά εντυπωσιακό ερωτικό δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Tanna

Στοιχεία εθνογραφικού ντοκιμαντέρ, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και μια αληθινή ιστορία συναντιούνται σε ένα εικαστικά εντυπωσιακό ερωτικό δράμα, υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Tanna - εικόνα 1

Το Βανουάτου, πρώην Νέες Εβρίδες, είναι ένα σύμπλεγμα 82 νησιών του Νοτίου Ειρηνικού που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τους Βρετανούς μόλις το 1980. Ένα από αυτά είναι η Τάνα, όπου η φυλή των Γιακέλ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να απορρίπτει το μοντέρνο τρόπο ζωής και να υπακούει στην πανάρχαια παράδοση του Κάστομ: ένας συνδυασμός μύθων, νόμων, κοινωνικών δομών, εθίμων και τελετουργιών. Οι Αυστραλοί ντοκιμαντερίστες Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλι Ντιν έμειναν για καιρό ανάμεσα σε αυτούς τους ιθαγενείς που δεν είχαν δει ποτέ στη ζωή τους κάμερα και αποφάσισαν να αποτυπώσουν την καθημερινότητά τους, ό,τι πιο μακρινό στον όρο «παγκοσμιοποίηση» μπορεί να συναντήσει κάποιος στον πλανήτη σήμερα, μέσα από μια αληθινή ιστορία του 1987. Απόλυτα συνδεδεμένη με τους Γιακέλ και διαχρονική όσο το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Όταν οι γειτονικοί Ιμεντίν τραυματίζουν βαριά τον σαμάνο των Γιακέλ, ο φύλαρχος των τελευταίων αποφασίζει πως η διαρκής διαμάχη μεταξύ των δύο φυλών πρέπει να σταματήσει και να γίνουν εκατέρωθεν βήματα συμβιβασμού. Η συμφωνία ειρήνης επιτυγχάνεται και η νεαρή Γουάγουα, όπως ορίζει το Κάστομ, επιλέγεται ως η νύφη των Γιακέλ που θα δοθεί στους Ιμεντίν για την επισφράγισή της. Όμως εκείνη και ο Νταΐν, ο εγγονός του φυλάρχου, είναι ερωτευμένοι. Παρότι η αθέτηση της υπόσχεσης σημαίνει πόλεμο, οι δύο νέοι αποφασίζουν, με κίνδυνο της ζωής τους, να φύγουν μακριά, καθώς τόσο οι Ιμεντίν όσο και οι Γιακέλ είναι υποχρεωμένοι να τους καταδιώξουν.

Tanna - εικόνα 2

Οι Μπάτλερ και Ντιν έπεισαν τους ίδιους τους Γιακέλ, διατηρώντας μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς το όνομα και την ιδιότητά τους, να γίνουν συμμέτοχοι στη μυθοπλαστική αναπαράσταση μιας­ ιστορίας ρομαντικού έρωτα, που ήρθε αντιμέτωπος με τον απαράβατο νόμο, κατά έναν τρόπο νικώντας τον και κατά έναν άλλον χάνοντας κατά κράτος. Το μαγευτικό, παρθένο τοπίο ενισχύει τη δια­χρονικότητα του μύθου και αποτυπώνει μεγαλοπρεπώς τη δύναμη του φυσικού ενστίκτου, ενώ τα πανέμορφα, κατά στιγμές καρτποσταλικά πλάνα με φόντο το ενεργό ηφαίστειο Γιαχούλ κάνουν τον Σαίξπηρ και τους εραστές της Βερόνας πρωταγωνιστές ενός συγκινητικού εθνογραφικού ντοκιμαντέρ.

Ακολουθώντας τα βήματα του βωβού «Ταμπού» του Φ.Β. Μουρνάου και του πιο πρόσφατου «10 Βάρκες» του Ρολφ ντε Χέερ, οι Αυστραλοί σκηνοθέτες αναζητούν με το φακό τους τον τρόπο με τον οποίο η παράδοση μιλάει­ στο σήμερα και στον δυτικό θεατή, περιγράφουν τη σύγκρουσή της με τα νέα ήθη κι έθιμα, αναρωτιούνται για την ηθική και πολιτική της διάσταση («αντισταθήκαμε στην αποικιοκρατία, στο χριστιανισμό, τη δύναμη του χρήματος») και ανταμείβονται με μια υποψηφιότητα ξενόγλωσσου Όσκαρ και δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (καλύτερη ταινία και φωτογραφία στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής).

Αυστραλία. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Tanna

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 104 '
  • Μάρτιν Μπάτλερ

Σε ένα απομακρυσμένο νησί του Ειρηνικού η Γουάγουα και ο Νταΐν, εγγονός του φυλάρχου των ιθαγενών Γιακέλ, είναι ερωτευμένοι. Όταν οι Γιακέλ τάζουν στην παραδοσιακά εχθρική φυλή των Ιμεντίν τη Γουάγουα για νύφη, οι δύο νέοι αποφασίζουν να το σκάσουν, παραβιάζοντας τον ιερό νόμο του Κάστομ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.