Η Απεργία

5

Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πρωτοπόρου Σεργκέι Αϊζενστάιν κατασκευάζει την κινηματογραφική γλώσσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών και πρωτοποριακών για την εποχή πλανών.

Η Απεργία

Οι εργάτες ενός εργοστασίου συσπειρώνονται και απεργούν διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του πρωτοπόρου Σεργκέι Αϊζενστάιν κατασκευάζει την κινηματογραφική γλώσσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών και πρωτοποριακών για την εποχή πλανών.

Η Απεργία - εικόνα 1

Αφού πειραματίστηκε με την κάμερα και το μοντάζ­, ο Αϊζενστάιν σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, την «Απεργία», η οποία αποτελεί πλέον μοναδικό ντοκουμέντο κατασκευής της κινηματογραφικής γλώσσας. Το συνειρμικό μοντάζ του αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα η αφήγηση μέσω εικόνων δεν είναι κάτι άλλο παρά μια... φάρσα του εγκεφάλου (το κοντινό πλάνο μιας αλεπούς που ακολουθείται από ένα ανθρώπινο πρόσωπο ισούται με την πονηριά του τελευταίου), όπως απέδειξαν τα περίφημα πειράματα του Λεβ Κουλέσοφ. Όλοι οι προβλέψιμοι ταξικοί πρωταγωνιστές δίνουν το «παρών» στην «Απεργία», οι άπληστοι κεφαλαιοκράτες, οι εργάτες που διεκδικούν τα αιτήματά τους και η βία της εξουσίας, σε μια σειρά από εντυπωσιακά και απολύτως πρωτοποριακά για την εποχή πλάνα.

ΕΣΣΔ. 1925. Διάρκεια: 94΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Απεργία

Stachka / Strike
5
  • Σινεφίλ
  • 1925
  • Διάρκεια: 94 '
  • Σεργκέι Μ.Αιζεστάιν

Οι εργάτες ενός εργοστασίου συσπειρώνονται και απεργούν διεκδικώντας τα αιτήματά τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.