Personal Shopper: Η Βοηθός

1,5

Επιδέξιος ως αφηγητής μα υπερβολικά φιλόδοξος ως auteur, ο Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη», «Τα Σύννεφα του Σιλς Μαρία») σπρώχνει στα όριά του ένα εγκεφαλικό κι επιτηδευμένο scary movie, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Personal Shopper: Η Βοηθός

Η Μορίν είναι μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα, όπως κι εκείνος, να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό. Επιδέξιος ως αφηγητής μα υπερβολικά φιλόδοξος ως auteur, ο Ασαγιάς σπρώχνει στα όριά του ένα εγκεφαλικό κι επιτηδευμένο scary movie, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών.

Personal Shopper: Η Βοηθός - εικόνα 1

Απρόβλεπτος και ακατάτακτος ως κινηματογραφικός δημιουργός, ο Ολιβιέ Ασαγιάς («Carlos», «Μετά το Μάη») χάρισε με τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία» ένα απροσδόκητο Σεζάρ ερμηνείας στην Κρίστεν Στιούαρτ, την οποία τώρα μεταμορφώνει σε Μορίν, μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική­ βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα­ τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα –όπως κι εκείνος– να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει­ μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό.

Επιδέξιος ως αφηγητής, ο Ασα­γιάς κέρδισε βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κανών για ένα πολανσκικό θρίλερ που φλερτάρει επικίνδυνα με την παρωδία. Εγκεφαλικό και γεμάτο επιτήδευση γαλλικής κοπής, σπρώχνει στα όριά της μια ιστορία που χρησιμοποιεί τη διάτρητη πλοκή για να κλείσει το μάτι σε κοινωνικές (η ανθρώπινη επικοινωνία, η γλώσσα και τα σύνορα), φιλοσοφικές (η αλήθεια και το ψέμα), ψυχαναλυτικές και σινεφίλ αναφορές, ένα πομπώδες καλλιτεχνικό scary movie που μόνον οι σκηνοθετικές αρετές του το διασώζουν από την εκκωφαντική γελοιότητα.

Γαλλία, Γερμανία. 2016. Διάρκεια: 105΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Personal Shopper: Η Βοηθός

Personal Shopper
1,5
  • Σινεφίλ
  • 2016
  • Διάρκεια: 105 '
  • Ολιβιέ Ασαγιάς

Η Μορίν είναι μια Αμερικανίδα που δουλεύει στο Παρίσι ως προσωπική βοηθός αγορών ενός τοπ μόντελ. Έχοντας χάσει πρόσφατα τον δίδυμο αδερφό της και διατηρώντας την ικανότητα, όπως κι εκείνος, να επικοινωνεί με τα πνεύματα, προσπαθεί να μιλήσει μαζί του τη στιγμή που κάποιος άγνωστος της στέλνει μηνύματα στο κινητό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Η Αυτοκρατορία του Φωτός

Γλυκόπικρα στρογγυλεμένο δράμα με σινεφίλ ευαισθησίες. Οσκαρικά υποψήφια φωτογραφία, ερμηνευτικό ρεσιτάλ της Ολίβια Κόλμαν, τα απλά και βασικά από τον σεναριογράφο – σκηνοθέτη Σαμ Μέντες ("American Beauty").

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/02/2023

Μέρες Ξηρασίας

Πολιτική καταγγελία σκηνοθετημένη με σφρίγος σαν αποπνικτικό ψυχολογικό θρίλερ. Πλήθος φεστιβαλικών συμμετοχών και βραβείων, από τις Κάνες ως την Θεσσαλονίκη.

Καθαρτήριο

Σπονδυλωτό κοινωνικό δράμα με στοιχεία μαύρου χιούμορ. Έντονα αλληγορικό όσο και παντελώς άνισο, δυσκολεύεται να ενοποιήσει τη σκηνοθετική στιβαρότητα με τη σεναριακή αφέλεια.

Στον Ανοιχτό Δρόμο

Ο συννεφιασμένος ρεαλισμός της Κέλι Ρέιχαρντ, ο πίνακας του Άντριου Γουέιεθ "Christina’s world" και το απέραντο αμερικανικό τοπίο εμπνέουν ένα αργό, μελαγχολικό και υπνωτιστικό χρονικό θηλυκής ενηλικίωσης.

Δυο Φίλοι και Ένας Ασβούλης

Από τη μια μεριά μια απλοϊκά περιπετειώδες και αστεία ιστορία, κι από την άλλη μερικές… σουρεαλιστικές αφηγηματικές παρεμβάσεις προσφέρουν ένα στοιχειωδώς ενδιαφέροντα καρτουνίστικο συνδυασμό διανθισμένο με μουσική και τραγούδια.

"Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας" στη Μικρή Σκηνή της Στέγης

Δύο προβολές της ταινίας "Χτίστες, νοικοκυρές και η οικοδόμηση της σύγχρονης Αθήνας", που γύρισε τον κόσμο, θα φιλοξενηθούν στην Μικρή Σκηνή της Στέγης.

"Gods and Monsters": Το νέο σούπερ κινηματογραφικό κεφάλαιο της DC

Οι Τζέιμς Γκαν και Πίτερ Σάφραν ανακοίνωσαν τις ταινίες και τις σειρές με τις οποίες εγκαινιάζεται η επόμενη φάση του υπερηρωικού σύμπαντος της εταιρίας.