Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

2

Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και μεταμοντέρνα συνταγογραφημένη διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης. Πραγματικοί πρωταγωνιστές τα ειδικά εφέ, τα τριψήφια ντεσιμπέλ και το καταιγιστικό μοντάζ, σήμα κατατεθέν του σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του… ανακαινισμένου «Sherlock Holmes».

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί. Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και προβλέψιμη μεταμοντέρνα διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης.

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού - εικόνα 1

Μετά την αποφασιστική τελευταία μάχη της ταινίας, στον επινίκιο επίλογό της ο Αρθούρος ολοκληρώνει την κατασκευή ενός γιγάντιου τραπεζιού στη μεγάλη σάλα του Κάμελοτ. Προφανώς, λοιπόν, ο θρύλος των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης θα λάμψει στο επόμενο­ κεφάλαιο της –wishful– σειράς, στην αρχή της οποίας «πρωταγωνιστής» είναι το Εξκάλιμπερ. Το μυθικό σπαθί του βασιλιά Ούθερ, το οποίο μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον αδίστακτο αδερφό του Βόρτιγκεν, σφετεριστή πλέον του θρόνου της Αγγλίας, βρίσκεται βαθιά καρφωμένο σε ένα βράχο. Ο θρύλος λέει πως μόνον ο νόμιμος διάδοχος μπορεί να το τραβήξει και ο Βόρτιγκεν το περιμένει, σε αντίθεση με τον νεαρό Αρθούρο, έναν τσαμπουκαλή μικροαπατεώνα που μεγάλωσε σε πορνείο του Λονδίνου χωρίς να ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα.

Ο μύθος της ιστορικής ενοποίησης των βρετανικών φύλων υπό τους Αγγλοσάξονες δέχεται άλλη­ μία κινηματογραφική μεταφορά από τον μεταμοντέρνα παιχνιδιάρη Γκάι Ρίτσι, τον Βρετανό σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του... ανακαινισμένου «Sherlock Holmes». Αν και ο Μέρλιν δεν κάνει ακόμη εδώ την εμφάνισή του, η παρουσία της μαγείας είναι κυρίαρχη, όπως και αυτές των ειδικών εφέ, των τριψήφιων ντεσιμπέλ και του καταιγιστικού μοντάζ, το οποίο σπιντάρει, υπονομεύει, νοστιμίζει κι ενίοτε μπουρδουκλώνει τη βιντεοκλιπίστικη αφήγηση. Οι προσθαφαιρέσεις στη γνωστή ιστορία, που την κάνουν να φέρνει στον Ρομπέν των Δασών, δεν προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και ανεξαιρέτως όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν χάρτινοι ακόμη και με τα μέτρα ενός graphic novel. Για όποιον θέλει να δει και μια χριστιανική αλληγορία (υπάρχει μέχρι και η σκηνή της Αποκαθήλωσης), μπράβο του, οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν το «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

King Arthur: Legend of the Sword
2
  • Περιπέτεια
  • 2017
  • Διάρκεια: 126 '
  • Γκάι Ρίτσι

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 11/9

Horror, arthouse δράματα και must επανεκδόσεις στο μενού των προσεχώς της επόμενης εβδομάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
07/09/2025

Η γνώμη του "α" για την ταινία του Τζιμ Τζάρμους που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι

Το "Father Mother Brother Sister" έφερε στον Αμερικανό σκηνοθέτη τη μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.

"Ας περιμένουν οι γυναίκες" (και) με live μουσική απόψε στην Τεχνόπολη

Το καλτ φιλμ του Σταύρου Τσιώλη θα προβληθεί με όλα τα τραγούδια του ερμηνευμένα επί σκηνής από την Babis Batmanidis Co(m)pany.

Ο Τζιμ Τζάρμους έκανε ανατροπή και απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία

Σχεδόν από το πουθενά ο Αμερικανός σκηνοθέτης θριάμβευσε στη Μόστρα με το "Father Mother Sister Brother".

Ταινίες με κλοπές που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Ληστείες, προδοσίες και ακραίες παρεξηγήσεις που παίζουν στις μαρκίζες των κινηματογράφων αυτές τις μέρες.

Φεστιβάλ Βενετίας: Φαβορί και αουτσάιντερ

Οι προβλέψεις της τελευταίας στιγμής για τα βραβεία λένε πως "Φωνή της Χιντ Ρατζάμπ" δεν έχει αντίπαλο, το "No Other Choice" του Παρκ Τσαν-γουκ κοιτάζει ψηλά και ο Λάνθιμος δύσκολα θα φύγει από το Λίντο με άδεια χέρια.

Οι 51 μικρού μήκους που διαγωνίζονται στις 31ες Νύχτες Πρεμιέρας

Ανακοινώθηκαν οι τίτλοι που διεκδικούν τα βραβεία του τμήματος "Ελληνικές Μικρές Ιστορίες".