Amerika Square

Σκηνοθετικός ρεαλισμός, ζωντανοί χαρακτήρες και γνωστές αλήθειες σε ένα κοινωνικό δράμα βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιο για έξι Ίριδες της Ελληνικής Ακαδημίας.

Amerika Square

Σκηνοθετικός ρεαλισμός, ζωντανοί χαρακτήρες και γνωστές αλήθειες σε ένα κοινωνικό δράμα βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιο για έξι Ίριδες της Ελληνικής Ακαδημίας.

Amerika Square - εικόνα 1

Ο μοντέρ Γιάννης Σακαρίδης έκανε πριν από τέσσερα χρόνια το επιτυχημένο σκηνοθετικό ντεμπούτο του με το «Wild Duck», ένα χαμηλότονο κι ευαίσθητο δράμα που συνέδεε τις «αθόρυβες» ιστορίες των καθημερινών χαρακτήρων με άμεσα, καυτά κοινωνικά ζητήματα. Διασκευάζοντας τώρα τη νουβέλα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» μαζί με τον συγγραφέα της Γιάννη Τσίρμπα και τον γνωστό ηθοποιό Βαγγέλη Μουρίκη, προχωρά στον ίδιο κινηματογραφικό δρόμο με πυξίδα μια ανθρωποκεντρική ιστορία με έντονες κοινωνικοπολιτικές αιχμές. Πρωταγωνιστές είναι τέσσερις εντελώς διαφορετικοί, αλλά κατά βάθος το ίδιο μοναχικοί και απελπισμένοι άνθρωποι των οποίων οι πορείες συναντιούνται με φόντο την Πλατεία Αμερικής: ο tattoo artist Μπίλι, ο παιδικός του φίλος Νάκος, ένας 40άρης ρατσιστής που εξακολουθεί να ζει με τους γονείς του, μια μπλεγμένη με τη μαφία Αφρικανή τραγουδίστρια κι ένας Σύριος πρόσφυγας ο οποίος θέλει να φύγει από τη χώρα μαζί με τη δεκάχρονη κόρη του.

Amerika Square - εικόνα 2

Καθαρός ρεαλιστής, αλλά επιδέξιος αφηγητής (με μοντέρνα άποψη στο μοντάζ) και τρυφερός απέναντι στους χαρακτήρες του, ο Σακαρίδης «φωτογραφίζει» μια πλούσια σε αντιθέσεις και συναισθήματα ρέουσα καθημερινότητα. Η σύγχρονη Αθήνα, πολύβουη, άσχημη, παθιασμένη, νευρική, ζωντανεύει μέσα στα πλάνα του, τα οποία κουβαλούν, χωρίς μεγαλοστομίες, τις αλήθειες και τις αυταπάτες ολόκληρου του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό που δυσκολεύονται να κουβαλήσουν μέχρι τέλους είναι μια συναρπαστική ιστορία η οποία θα μετέτρεπε αυτήν την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εικονογραφία σε παλλόμενο κινηματογραφικό δράμα.

Η ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων γεννά συγκλονιστικές εικόνες, το σινεμά μας όμως δυσκολεύεται να τις μετατρέψει σε ολοκληρωμένες, εξίσου επείγουσες ταινίες (στο νου έρχεται και το πρόσφατο «Park»). Έτσι μονόλογοι γεμάτοι διδακτισμό, εύκολες σεναριακές συμπτώσεις (η κατάληξη των δηλητηριασμένων καρβελιών, ο από μηχανής… γιατρός στην πολυκατοικία) και πραγματολογικές αφέλειες (στην περίπτωση του Μπίλι, τι θα απογίνουν οι μάρτυρες στο φορτηγάκι;) διασταυρώνονται με μια σύνθετη σκηνοθετική ματιά και συγκινητικές ερμηνείες σε ένα άνισο, γλυκόπικρο όσο και αμήχανο στιγμιότυπο της αθηναϊκής ζωής, βραβευμένο στη Θεσσαλονίκη και υποψήφιο για έξι Ίριδες της Ελληνικής Ακαδημίας.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 86΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Πλατεία Αμερικής

Amerika Square
2,5
  • Κοινωνική
  • 2016
  • Διάρκεια: 86 '
  • Γιάννης Σακαρίδης

Ένας tattoo artist, ένας ρατσιστής φίλος του, μια μπλεγμένη με τη μαφία Αφρικανή τραγουδίστρια, ένας Σύριος πρόσφυγας που θέλει να φύγει από τη χώρα. Οι πορείες τεσσάρων διαφορετικών ανθρώπων συναντιούνται με φόντο την Πλατεία Αμερικής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τρόμος και love story στο trailer του "Bones and All" του Λούκα Γκουαντανίνο

Εν αναμονή της πρεμιέρας της νέας ταινίας του Λούκα Γκουαντανίνο στο 79ο Φεστιβάλ της Βενετίας, παίρνουμε μια πρώτη "γεύση" με το trailer που κυκλοφόρησε.

11/08/2022

79ο Φεστιβάλ Βενετίας: Με βαριά ονόματα κι οσκαρικό αέρα

Εξασφαλίζοντας μερικές από τις πλέον αναμενόμενες πρεμιέρες της επόμενης σεζόν, η φετινή κινηματογραφική Μπιενάλε σηκώνει αυλαία στις 31/8 με το "White Noise" του Νόα Μπάουμπακ. Το "α" θα είναι εκεί με διαρκείς ανταποκρίσεις.

Το Μικρό Βιβλιοπωλείο στο Παρίσι

Ρομαντικό δράμα – συνταγή, γεμάτο γραφικούς χαρακτήρες και γλυκόπικρα συναισθήματα που θυμίζουν λογοτεχνικό μπεστ σέλερ ευρείας κατανάλωσης, βασίζονται όμως σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη Ετόρε Σκόλα.

Περιμένοντας τον Μποτζάνγκλς

Τολμηρή, μα άνιση μείξη κωμωδίας καταστάσεων, κοινωνικής σάτιρας και συγκινητικού μελοδράματος, η οποία μένει υπερβολικά πιστή στο μυθιστορηματικό πρώτο υλικό της.

Ο Αντικαταστάτης

Αστυνομικό θρίλερ με τολμηρά καταγγελτική διάθεση. Αφηγηματικά ακατέργαστο όμως, δυσκολεύεται εξ αρχής να κάνει την ίντριγκά του πραγματικά ενδιαφέρουσα.

SAS Ειδικές Δυνάμεις: Κόκκινος Συναγερμός

"Die Hard" ιδέα από τα Lidl κι από βιβλίο πολεμοχαρή Βρετανού κομάντο με σινε-διεκπεραίωση στον αυτόματο πιλότο.

Μπαραβέντο

Η πρώτη ταινία του δημιουργού τού cinema novo είναι μια εικαστικά ενδιαφέρουσα, στρατευμένη όσο και φολκλορική κοινωνική διαμαρτυρία η οποία χρωστά τη γοητεία της στην απελευθερωτική ποίηση των εικόνων της.