Η Πεντάμορφη και το Τέρας

2,5

Η live-action διασκευή της ομώνυμης animation ταινίας του 1991 εγγυάται τη μαγεία της Disney σε συνδυασμό με τη γλυκιά μελαγχολία μιας άλλης εποχής κινουμένων σχεδίων.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Η live-action διασκευή της ομώνυμης animation ταινίας του 1991 εγγυάται τη μαγεία της Disney σε συνδυασμό με τη γλυκιά μελαγχολία μιας άλλης εποχής κινουμένων σχεδίων.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας - εικόνα 1

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας», η ταινία κινουμένων σχεδίων δηλαδή του 1991, αποτελεί ένα από τα υπερόπλα της Disney, καθώς εκτός από την εμπορική της επιτυχία διέπρεψε και καλλιτεχνικά, με αποκορύφωμα την πρώτη υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ταινίας που κέρδισε ποτέ animation. Στο πλαίσιο μιας επανεκκίνησης ή κατά κάποιον τρόπο αναπαλαίωσης της φιλμογραφίας της, τα τελευταία χρόνια η ιστορική εταιρία επανακυκλοφορεί σε 3D παλιές της ταινίες ή γυρίζει live action ριμέικ, όπως εν προκειμένω. Η νέα –με ηθοποιούς– ταινία δεν αποκλίνει διόλου από την αφηγηματική και σκηνοθετική γραμμή του πρωτοτύπου. Διατηρείται το μιούζικαλ στοιχείο με τα γνωστά τραγούδια μέχρι και τα κουστούμια.

Ο οσκαρούχος και γνώστης των κινηματογραφικών μιούζικαλ σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον («Dreamgirls») κατορθώνει να δημιουργήσει εξαρχής τη μαγική ατμόσφαιρα που είναι συνώνυμη με το σύμπαν της Disney, δίχως αχρείαστες σεναριακές εξάρσεις. Οι προσθήκες χιουμοριστικών στιγμών, που προέρχονται κυρίως από τον ηθοποιό Τζος Γκαντ, όπως και κάποιων νέων τραγουδιών, είναι μετρημένες και λειτουργούν αρμονικά με το προϋπάρχον υλικό.

Η Πεντάμορφη και το Τέρας - εικόνα 2

Το βάρος πέφτει στην πρωταγωνίστρια Έμα Γουότσον, η οποία όμως μοιάζει να ερμηνεύει βεβιασμένα τον ρόλο της Μπελ, με τη συνολική της απόδοση να υπερκαλύπτεται από αυτήν των συναδέλφων της. Ο Νταν Στίβενς στον ρόλο του Τέρατος φαίνεται να είναι στο στοιχείο του, δεδομένης της προϋπηρεσίας του στην έπαυλη του «Downton Abbey». Την παράσταση όμως κλέβουν με διαφορά οι Ίαν ΜακΚέλεν και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στους ρόλους των «άψυχων» Κόγκσουορθ και Λου­μιέρ αντίστοιχα.

Όσοι μεγάλωσαν με την αρχική ταινία σίγουρα θα νιώσουν συγκίνηση βλέποντας μερικές από τις χαρακτηριστικές στιγμές της να παίρνουν ζωή. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, παρότι δεν απογοητεύει, εξαιτίας της σχεδόν απόλυτης ομοιότητάς του με τα κινούμενα σχέδια χάνει την αίσθηση της έκπληξης και της προσμονής. Όσο για την «ακαταλληλότητα» της ταινίας εξαιτίας του πρώτου ανοιχτά γκέι χαρακτήρα, είναι πρόβλημα που μόνο έναν κοντόφθαλμο θεατή θα απασχολούσε, και όχι κάποιον­ που πραγματικά παρακολουθεί την ταινία.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 129΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Beauty and the Beast
2,5
  • Φαντασίας
  • 2017
  • Διάρκεια: 123 '
  • Μπιλ Κόντον

Κινηματογραφική μεταφορά του παραμυθιού της όμορφης Μπελ που προσπαθεί να λύσει τα μάγια του καταραμένου Τέρατος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι Άλλοι

Ατμοσφαιρικό θρίλερ μυστηρίου με αριστοτεχνική σκηνοθεσία, η οποία υποβάλλει μια συναρπαστική αίσθηση αόρατης απειλής. Απόλυτα σοκαριστική η ευρηματική ανατροπή του φινάλε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
11/06/2026

S.O.S. Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα

Αξεπέραστη μαύρη σάτιρα του Ψυχρού Πολέμου με τέσσερις βασικές οσκαρικές υποψηφιότητες και τον απίστευτο Πίτερ Σέλερς σε ξεκαρδιστικό τριπλό ρόλο.

Blow-Up

Ο πιο μοντέρνος, ευρηματικός, σέξι, cool και πολυεπίπεδος κινηματογραφικός στοχασμός πάνω στο σύγχρονο lifestyle και την αδιέξοδη σχέση του με την αλήθεια που το περιβάλλει. Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες και σημείο αναφοράς της ποπ κουλτούρας.

Σεξ, Ψέματα και Βιντεοταινίες

Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες για μια ολόφρεσκη κινηματογραφική πρόταση η οποία ακτινογράφησε αποκαλυπτικά μια ολόκληρη γενιά και μας σύστησε το "νέο ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο".

O Χάρβεϊ Καϊτέλ έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει "Το Βλέμμα του Οδυσσέα"

Η επίσημη έναρξη του φετινού 16ου Athens Open Air Film Festival γίνεται με την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, παρουσία του διάσημου ηθοποιού Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Έρχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κιμώλου

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται για 8η χρονιά στην Κίμωλο ανακοίνωσε τις ημερομηνίες και την αφίσα της φετινής διοργάνωσης.

Η Ελλάδα τιμώμενη χώρα για την διοργάνωση του Marché du Film το 2027

Η επιχειρηματική πλατφόρμα του Φεστιβάλ Καννών επέλεξε την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα για την επόμενη διοργάνωσή της μετά την εντυπωσιακή πρόοδο της χώρας στον οπτικοακουστικό τομέα.