Τρέξε!

3

Ένα εμπνευσμένο αντιρατσιστικό horror movie που αποδεικνύεται σεναριακά και κινηματογραφικά θαρραλέο… τουλάχιστον μέχρι το γκροτέσκο φινάλε της.

Τρέξε!

Ο Αφρο-αμερικανός Κρις συνοδεύει τη λευκή κοπέλα του Ρόουζ σε ένα σαββατοκύριακο γνωριμίας με τους γονείς της, στο πατρικό τους σπίτι. Το ταξίδι αναψυχής δεν θ’ αργήσει να μετατραπεί σε εφιάλτη σε ένα εμπνευσμένο αντιρατσιστικό horror movie που αποδεικνύεται σεναριακά και κινηματογραφικά θαρραλέο… τουλάχιστον μέχρι το γκροτέσκο φινάλε της.

Τρέξε! - εικόνα 1

Όλα ξεκίνησαν ως πλάκα με τον Τραμπ. Ένας εκκεντρικός, φαφλατάς, σεξιστής, ρατσιστής, λαϊκιστής ακροδεξιός με ανεκδιήγητο τσουλούφι διεκδικούσε την προεδρία μετά τον λαοφιλή Μπάρακ Ομπάμα. Τα γελάκια κατέληξαν σε έναν εκλογικό θρίαμβο, ο οποίος μοιάζει με σενάριο τρόμου που γίνεται πραγματικότητα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο «Τρέξε», ένα πνευματώδες, σαρδόνιο φιλμ που προσεγγίζει το φυλετικό ζήτημα με όρους horror movie. Από την αρχή ο πρωτοεμφανιζόμενος στο σινεμά Τζόρνταν Πιλ, που είναι γνωστός στην Αμερική για την κωμική σειρά «Key & Peele», κάνει σαφές ότι θέλει να εξερευνήσει στην οθόνη –με αρκετή δόση χιούμορ βέβαια– το κατά πόσον ο κινηματογραφικός τρόμος συναντά την εφιαλτική πραγματικότητα...

Αφορμή γι’ αυτήν την κωμικοτραγική εξερεύνηση είναι το ταξίδι γνωριμίας του Αφροαμερικανού Κρις με την οικογένεια της λευκής κοπέλας του Ρόουζ. Ένα συνηθισμένο σαββατοκύριακο με τα πεθερικά αρχίζει να αποκτά σταδιακά τα χαρακτηριστικά θρίλερ στο χλιδάτο σκηνικό μιας πολυτελούς έπαυλης. Οι προοδευτικοί γονείς της Ρόουζ προσπαθούν, ακόμη και με τη μέθοδο της ύπνωσης, να μανιπουλάρουν τον ασυνήθιστο επισκέπτη τους, ενώ το «ψυχρό» προσωπικό που αποτελείται από Αφροαμερικανούς δεν συμμερίζεται τη φιλικότητα του Κρις απέναντί τους. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ετήσια οικογενειακή συνάθροιση, όπου το λευκό σόι θα «επεξεργαστεί» τον ασυνήθιστο επισκέπτη.

Τρέξε! - εικόνα 2

Ενώ η εσκεμμένα παραπλανητική πρώτη σεκάνς του φιλμ μοιάζει να κοπιάρει τα τρομο-κλισέ –ένας μασκοφόρος ροπαλοφόρος τσουβαλιάζει το θύμα του σε ένα πορτμπαγκάζ–, τα πράγματα αλλάζουν στη συνέχεια. Ο Τζόρνταν Πιλ δείχνει να είναι βαθύς γνώστης των κανόνων του είδους, καταφέρνοντας με χαρακτηριστική άνεση να τους αναστρέψει, να τους «πειράξει» κι εντέλει να τους νοηματοδοτήσει πολιτικά/πολιτισμικά. Οι λιακάδες στο κτήμα των Άρμιταζ λούζουν με εκτυφλωτικό φως το ρατσιστικό εφιάλτη, την ίδια στιγμή που οι παύσεις και τα απλανή, άνευ πεταρίσματος μάτια των υπηρετών (όταν το αφύσικο γίνεται σκιαχτικό) φτιάχνουν ένα αλλόκοτο και κινηματογραφικά ασυνήθιστο σκηνικό.

Όπου χρειάζεται, το χιούμορ, κυρίως μέσω του «εξ αποστάσεως παρατηρητή» Ροντ, προσφέρει τις απαραίτητες ανάσες στην αφήγηση –η οποία αρκετές φορές φλερτάρει με την υπερβολή–, ενώ ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Καλούγια κρατάει σε υψηλά επίπεδα το volume της έντασης. Όμως στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας ο Πιλ προσφέρει ένα γκροτέσκο φινάλε, που ναι μεν εγγράφεται στην ανθολογία της comic horror ανθολογίας, αλλά ταυτόχρονα υποσκελίζει την πρότερη, στιλιστικά πρωτότυπη, εγκεφαλικά υποβλητική και θεματολογικά ακριβή προσέγγιση. Για χάρη του splatter fun, στο τέλος τα εξόφθαλμα νοήματα θα πλυθούν με λουτρά αίματος, μαρκάροντας με αυτόν τον τρόπο τα όρια ενός εκ των κορυφαίων ταινιών τρόμου της δεκαετίας.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: U.I.P.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρέξε!

Get Out
3
  • Θρίλερ
  • 2017
  • Διάρκεια: 113 '
  • Τζόρνταν Πιλ

Ο Αφροαμερικανός Κρις συνοδεύει τη λευκή κοπέλα του Ρόουζ σε ένα σαββατοκύριακο γνωριμίας με τους γονείς της, στο πατρικό τους σπίτι. Το ταξίδι αναψυχής δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε εφιάλτη…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Επαγγελματίας Υπνοβάτης

Ενδιαφέρουσα ιδέα που μένει απλά υποσχόμενη, μιας και υλοποιείται με σεναριακή χοντροκοπιά, ερμηνευτική ανεπάρκεια και αφηγηματική προχειρότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
25/04/2024

Μην Ανοίγεις την Πόρτα

Η πρώτη ταινία των Unboxholics είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με υποβλητική ατμόσφαιρα, αλλά ελάχιστο ψαχνό. Δραματικά ισχνό και σκηνοθετημένο μονότονα, κορυφώνεται χωρίς την παραμικρή έκπληξη.

Οι Αντίπαλοι

Σεναριακό υπόδειγμα αθλητικού (μελο)δράματος πάνω στις απρόβλεπτες διαδρομές των ανθρώπινων επιθυμιών. "Χορογραφημένο" με ερωτική ένταση και σκηνοθετημένο με φλασάτη, βιντεοκλιπίστικη αυταρέσκεια.

Ζωντανό Πνεύμα

Δύο κόσμοι και τρεις γενιές συγκρούονται σε ένα δράμα ενηλικίωσης με στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, κωμωδίας και θρίλερ, το οποίο, όμως, ασθμαίνει για να βρει την ιδανική ισορροπία.

Ο Τελευταίος Ήρωας

Κουστουριτσική, ξέφρενη και βιτριολική σάτιρα, η οποία βγαίνει απ’ τα νερά της όταν προσπαθεί, αδίκως, να σοβαρευτεί και να περάσει "μηνύματα".

Σούπερ Μάγκι

Σίκουελ ενός διεκπεραιωτικά στημένου αυστραλέζικου animation, το οποίο καταγγέλλει απλοϊκά τους κινδύνους της υπνωτιστικά γοητευτικής νέας εικονικής πραγματικότητας.

Ο Μύλος και ο Σταυρός

Με κάδρα που παραπέμπουν σε πίνακες της φλαμανδικής και της ολλανδικής σχολής, ο Μαγιέφσκι στήνει μια οπτικά μεγαλοπρεπή αλληγορία πάνω στην τέχνη, την αληθινή ζωή και την ανθρώπινη μισαλλοδοξία.