Τα Σημάδια του Ουρανού

3

Ένα χρονικό παρατήρησης που αναζητά τη γραμμένη στους ανέμους ιστορία ενός τόπου, βραβευμένο από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα Σημάδια του Ουρανού

Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Λεωνίδας ο βοσκός, η αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια του ουρανού που προβλέπουν τον καιρό ορίζουν τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες. Ένα χρονικό παρατήρησης που αναζητά τη γραμμένη στους ανέμους ιστορία ενός τόπου, βραβευμένο από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα Σημάδια του Ουρανού - εικόνα 1

Συχνά ένα ντοκιμαντέρ κερδίζει σε κινηματογραφική αξία από το πρωτότυπο, παράξενο ή εξαιρετικά επείγον θέμα του και μόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις που φτάνουν ακόμη και στη μεγάλη οθόνη, άλλωστε, κάτι τέτοιο αφορούν, μια λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσα ιστορία, που σχεδόν πάντα διεκπεραιώνεται με αφηγηματικά στεγνό, επεξηγηματικό τρόπο. Τα βραβευμένα από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου, ωστόσο, αποτελούν μια ευχάριστη εξαίρεση.

Χρονικό παρατήρησης με κινηματογραφικό βλέμμα κι εσωτερικό ρυθμό, που ορίζεται από τις ίδιες τις ανάσες του χώρου και των ηρώων του, το φιλμ ακολουθεί τον καπετάν Κωνσταντή, τον Λεωνίδα τον βοσκό, την αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια που προβλέπουν τον καιρό, καθορίζοντας έτσι τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες. Απλοί άνθρωποι του βουνού, της θάλασσας και της ίδιας ελληνικής παράδοσης μιλούν ο ένας στον άλλον και σπανίως στην κάμερα, περιγράφοντας απλά και ξάστερα τον αέναο κύκλο ζωής και θανάτου που εξελίσσεται δίπλα τους, τη γραμμένη στα σύννεφα, στα άστρα και στους ανέμους μοίρα τους, ενώ η άγρια ομορφιά του αδιάφορου για όλα αυτά τοπίου που τους περιβάλλει γίνεται ακόμη ένα –κινηματογραφικό και φιλοσοφικό– σχόλιο.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Σημάδια του Ουρανού

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 70 '
  • Μάρω Αναστοπούλου

Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Λεωνίδας ο βοσκός, η αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια του ουρανού που προβλέπουν τον καιρό ορίζουν τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Την ίδρυση Κρατικής Σχολής Τεχνικών Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού

Το ΑΠΘ αναλαμβάνει την ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών για το σχεδιασμό του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
23/04/2024

Οι ανησυχίες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τον ενιαίο φορέα

Βρεθήκαμε στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΚ όπου ακούστηκαν οι βάσιμες επιφυλάξεις των μελών για το νομοσχέδια που αλλάζει το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο.

Ελληνικό box office: Το "Panda" συνεχίζει να... δέρνει

Ενώ ούτε εμφύλιοι πόλεμοι ούτε τρομακτικά βαμπίρ μπορούν να τα βάλουν με τον ανίκητο Πο, τα animation είναι το μοναδικό είδος ταινιών που συνεχίζει να κινητοποιεί το αδρανές εδώ κι ένα μήνα κινηματογραφικό κοινό.

History Projected "Ιστορία και αρχείο": Κινηματογραφικοί διάλογοι ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Δείτε το 2ο επεισόδιο που περιλαμβάνει δυο ταινίες για το πολυφωνικό, αναγκαίο παρόν κάθε αρχειακής κατασκευής.

Horrorant Film Festival 2024: Φόβος και τρόμος στο Ελιζέ

Με 58 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και ξεχωριστούς καλεσμένες η horror διοργάνωση επιστρέφει ξανά στο παραδοσιακό σπίτι της.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Όλες οι ταινίες που θα δούμε στα σινεμά το καλοκαίρι του 2024

Ανακαλύψτε τους τίτλους που πρόκειται να βρεθούν στις μαρκίζες των θερινών κινηματογράφων τους επόμενους μήνες.