Τα Σημάδια του Ουρανού

Ένα χρονικό παρατήρησης που αναζητά τη γραμμένη στους ανέμους ιστορία ενός τόπου, βραβευμένο από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα Σημάδια του Ουρανού

Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Λεωνίδας ο βοσκός, η αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια του ουρανού που προβλέπουν τον καιρό ορίζουν τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες. Ένα χρονικό παρατήρησης που αναζητά τη γραμμένη στους ανέμους ιστορία ενός τόπου, βραβευμένο από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Τα Σημάδια του Ουρανού - εικόνα 1

Συχνά ένα ντοκιμαντέρ κερδίζει σε κινηματογραφική αξία από το πρωτότυπο, παράξενο ή εξαιρετικά επείγον θέμα του και μόνο. Οι περισσότερες περιπτώσεις που φτάνουν ακόμη και στη μεγάλη οθόνη, άλλωστε, κάτι τέτοιο αφορούν, μια λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσα ιστορία, που σχεδόν πάντα διεκπεραιώνεται με αφηγηματικά στεγνό, επεξηγηματικό τρόπο. Τα βραβευμένα από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Σημάδια του Ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου, ωστόσο, αποτελούν μια ευχάριστη εξαίρεση.

Χρονικό παρατήρησης με κινηματογραφικό βλέμμα κι εσωτερικό ρυθμό, που ορίζεται από τις ίδιες τις ανάσες του χώρου και των ηρώων του, το φιλμ ακολουθεί τον καπετάν Κωνσταντή, τον Λεωνίδα τον βοσκό, την αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια που προβλέπουν τον καιρό, καθορίζοντας έτσι τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες. Απλοί άνθρωποι του βουνού, της θάλασσας και της ίδιας ελληνικής παράδοσης μιλούν ο ένας στον άλλον και σπανίως στην κάμερα, περιγράφοντας απλά και ξάστερα τον αέναο κύκλο ζωής και θανάτου που εξελίσσεται δίπλα τους, τη γραμμένη στα σύννεφα, στα άστρα και στους ανέμους μοίρα τους, ενώ η άγρια ομορφιά του αδιάφορου για όλα αυτά τοπίου που τους περιβάλλει γίνεται ακόμη ένα –κινηματογραφικό και φιλοσοφικό– σχόλιο.

Ελλάδα. 2016. Διάρκεια: 70΄.

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Σημάδια του Ουρανού

3
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2016
  • Διάρκεια: 70 '
  • Μάρω Αναστοπούλου

Ο καπετάν Κωνσταντής, ο Λεωνίδας ο βοσκός, η αμοργιανή καθημερινότητα και τα σημάδια του ουρανού που προβλέπουν τον καιρό ορίζουν τη ζωή του νησιού εδώ κι αιώνες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Bullet Train

Καταιγιστική χορογραφία βίας, χαβαλέ και σινεφιλίας της σχολής "John Wick". Κατά περίπτωση διασκεδαστική, αλλά μπουκωμένη με αφηγηματικά τρικ που από ένα σημείο και μετά απλώς επαναλαμβάνονται αυτάρεσκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
04/08/2022

Επίσημη Συμμετοχή

Μια πικρή σάτιρα του ναρκισσισμού που διέπει τον καλλιτεχνικό κόσμο, η οποία παρά το ακτινοβόλο χάρισμα των απολαυστικών πρωταγωνιστών της μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, δείχνοντας αναποφάσιστη ως προς τις προθέσεις της.

Atlantic City

Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες για μια τρυφερά πικρή ελεγεία πάνω στο τέλος μιας (αμερικανικής) εποχής.

Διακοπές με την Οικογένεια

Ο πετυχημένος stand-up κωμικός Τζο Κόι εμπνέεται από την αληθινή ζωή του για μια ελάχιστα αστεία, αφόρητα κοινότοπη και ξέχειλη από κλισέ φάρσα.

Το Μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού

Μια από τις εμβληματικές ταινίες του τσεχοσλοβακικού νέου κύματος, βραβευμένη με ξενόγλωσσο Όσκαρ.

Ένα γαλλικό βιογραφικό δράμα στην κορυφή του ελληνικού box office

Ο Ιούλιος αποχαιρέτισε τα θερινά σινεμά με χλιαρές εντυπώσεις και το "Άιφελ" ως εμπορικότερη ταινία του τετραημέρου.

Έρχεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Animation Animasyros

Με πλούσια θεματική, εκπαιδευτικά εργαστήρια, προβολές και πληθώρα καλεσμένων που έχουν διακριθεί στη βιομηχανία του animation, η φετινή διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς.