Οι Εξομολογήσεις

2

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Ζήτω η Ελευθερία!» προσπαθούν αμήχανα να αμπαλάρουν με πιο δραματικά και διδακτικά χρώματα την ίδια καταγγελτική πολιτική σάτιρα.

Οι Εξομολογήσεις

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους μιας ιδιαίτερα κρίσιμης σύσκεψης των G8 είναι κι ένας Ιταλός μοναχός, ο οποίος το βράδυ της παραμονής της συναντά ιδιαιτέρως τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το επόμενο πρωί ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «Ζήτω η Ελευθερία!» προσπαθούν αμήχανα να αμπαλάρουν με πιο δραματικά και διδακτικά χρώματα την ίδια καταγγελτική πολιτική σάτιρα.

Οι Εξομολογήσεις - εικόνα 1

Χρησιμοποιώντας ένα παμπάλαιο σεναριακό τρικ –η μυστική αντικατάσταση ενός πολιτικού ηγέτη από κάποιον που του μοιάζει– κι εκμεταλλευόμενος το πολύπλευρο ερμηνευτικό ταλέντο του Τόνι­ Σερβίλο, ο Σικελός Ρομπέρτο Αντό γνώρισε πριν από τρία χρόνια διεθνή επιτυχία με την πολιτική σάτιρά του «Ζήτω η Ελευθερία!». Με στυλοβάτη τον πάντα φερέγγυο Ιταλό σταρ και διατηρώντας την ίδια ουμανιστική­, καταγγελτική αλλά και ιδεολογικά­ αόριστη ματιά του πάνω στο ­οικονομικά και κοινωνικά ταραγμένο ευρωπαϊκό παρόν, επιχειρεί ακόμη ένα πολιτικό κινηματογραφικό σχόλιο, κατεβάζοντας αυτήν τη φορά τους κωμικούς τόνους, αλλά προσθέτοντας άφθονο μυστήριο και διακριτικό σασπένς. Μια συνάντηση των G8 είναι έτοιμη να ξεκινήσει επί γερμανικού εδάφους. Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους είναι κι ένας Ιταλός μοναχός, ο οποίος το βράδυ πριν από την κρίσιμη σύσκεψη συναντά ιδιαιτέρως τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντανιέλ Ροσέ. Το επόμενο πρωί ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός κι ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι ορατών και αόρατων συμφερόντων ξεκινάει με κρίσιμο ρυθμιστή (του ευρωπαϊκού και όχι μόνο μέλλοντος) τον σιωπηλό ιερωμένο. Χρησιμοποιώντας από παραπλανητικές τακτικές μέχρι απειλές κι εκβιασμούς, όλοι θέλουν να μάθουν ποια ήταν τα τελευταία λόγια του Ροσέ, ενώ η αστυνομία προσπαθεί να διευκρινίσει­ αν πρόκειται για δολοφονία ή αυτοκτονία, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις διεθνείς αγορές.

Οι Εξομολογήσεις - εικόνα 2

Η ιστορία έχει ζουμί, αλλά οι χαρακτήρες του Αντό διαθέτουν ελάχιστο βάθος και μηδενική δραματική βαρύτητα για να το εκμεταλλευτούν. Πιόνια μιας –όχι και τόσο– περίτεχνης παρτίδας σκάκι, όλοι οι συμμετέχοντες συμπεριφέρονται εξαρχής σαν καθαρά σχήματα-φορείς απλοϊκών ιδεών και παραμένουν έτσι μέχρι το μαγικά (;) ρεαλιστικό φινάλε. Επιπλέον, ο σχεδόν βωβός ρόλος του πατέρα Σάλους δεν βοηθάει τον Σερβίλο να κατασκευάσει έναν αληθινά μυστηριώδη ήρωα που θα κρατήσει ζωντανό το αφηγηματικό ενδιαφέρον, ενώ, όπως και στο «Ζήτω η Ελευθερία!», η πολιτική άποψη του σεναριογράφου/σκηνοθέτη αποδεικνύεται ανώδυνα γενικόλογη, διδακτικά συναισθηματική και αφελώς αντικαπιταλιστική. Ιταλία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.

Περισσότερες πληροφορίες

Οι Εξομολογήσεις

Le Confessioni
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 103 '
  • Ρομπέρτο Αντό

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους μιας ιδιαίτερα κρίσιμης σύσκεψης των G8 είναι κι ένας Ιταλός μοναχός, ο οποίος το βράδυ της παραμονής της συναντά ιδιαιτέρως τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το επόμενο πρωί ο τελευταίος βρίσκεται νεκρός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες τη Μεγάλη Πέμπτη 2/5

Μια "Barbenheimer" περιπέτεια, ένας πορτοκαλί γάτος και τρόμος από τη Γαλλία προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
28/04/2024

Ουρές στις αίθουσες για το "Μην Ανοίγεις την Πόρτα"

Εντυπωσιακότατη πρεμιέρα για το θρίλερ των Unboxholics, το οποίο έκοψε 27.000 εισιτήρια την πρώτη μέρα προβολής του, ενώ έχει σημειώσει ρεκόρ προπωλήσεων.

Τι έμεινε από την τελετή απονομής του βραβείου κοινού LUX, πέρα από την υποχρέωση ψήφου στις επικείμενες Ευρωεκλογές;

Μια χούφτα αξιόλογες ταινίες με κοινωνικό πρόσημο, μια ψαλμωδία στα Εσθονικά και μια σημαία με τα αστεράκια της ΕΕ.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.