Οδηγός Cinema

Αμερικανικό Ειδύλλιο

Μετρημένος ως σκηνοθέτης και ανεπαρκέστατος ως πρωταγωνιστής, ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ διασκευάζει άνευρα ένα εμβληματικό μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ.

Αμερικανικό Ειδύλλιο

Προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου, οι Σίμουρ και Ντόουν Λίβοβ ζουν την ιδανική οικογενειακή ζωή, η οποία θα καταρρεύσει όταν, στα ταραγμένα ’60s, η έφηβη πολιτική ακτιβίστρια κόρη τους εμπλακεί σε μια φονική βομβιστική επίθεση. Μετρημένος ως σκηνοθέτης και ανεπαρκέστατος ως πρωταγωνιστής, ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ διασκευάζει άνευρα ένα εμβληματικό μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ.

Αμερικανικό Ειδύλλιο - εικόνα 1

Αποτελώντας μαζί με τα «Παντρεύτηκα έναν κομμουνιστή» και «Το ανθρώπινο στίγμα» τη «δεύτερη τριλογία του Ζούκερμαν», το βραβευμένο με Πούλιτζερ «Αμερικανικό ειδύλλιο» θεωρείται το κορυφαίο μυθιστόρημα στην πλούσια καριέρα του Φίλιπ Ροθ. Με φόντο το Νιού­αρκ των δεκαετιών ’60-’70 εξερευνά και αυτό τη σύγχρονη αμερικανική ταυτότητα, έχοντας ως αφηγητή το alter ego του συγγρα­φέα Νέιθαν Ζούκερμαν και ως πρωταγωνιστή τον Σίμουρ Λίβοβ, έναν all American hero της διπλανής πόρτας.

Εβραϊκής καταγωγής, ο όμορφος και αθλητικός Σίμουρ επιστρέφει ως ήρωας του πολέμου στο Νιούαρκ, τη γενέτειρά του, για να παντρευτεί την πρώην Μις Νιου Τζέρσεϊ Ντόουν και να αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής βιοτεχνίας γαντιών. Μόνο που η εποχή της αϊζενχαουερικής αθωότητας αποτελεί πλέον παρελθόν και στα ταραγμένα ’60s η νέα Αμερική ξεσηκώνεται αυθάδικα και βίαια απέναντι στην παλιά. Η έφηβη κόρη των Λίβοβ Μέρι γίνεται πολιτική ακτιβίστρια, εμπλέκεται σε μια φονική βομβιστική ενέργεια και καταζητείται για χρόνια από το FBI, βυθίζοντας τους Σίμουρ και Ντόουν στην απόγνωση και τη σταδιακή αποξένωση μεταξύ τους.

Αμερικανικό Ειδύλλιο - εικόνα 2

Ταινία που επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά πως ένα πρώτης τάξης λογοτεχνικό υλικό δεν εγγυάται μια ανάλογης κλάσης μεταφορά στην οθόνη, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιούαν ΜακΓκρέγκορ είναι μια φροντισμένη παραγωγή που προσπαθεί να «ξεφυλλίσει» με εικόνες το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ροθ. Χωρίς την απαιτούμενη ένταση, με απλοϊκές ευκολίες εκεί όπου το σενάριο του τηλεοπτικού Τζον Ρομάνο δυσκολεύεται να βρει κινηματογραφικές λύσεις και με έναν μοιραία ανεπαρκή Μακ­Γκρέγκορ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, απαγγέλλει καλά και καθαρά τα λόγια του βιβλίου, αλλά δεν νιώθει σχεδόν τίποτε απ’ όλα όσα πικρά και συγκινητικά μεταφέρουν.

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: TANWEER.

Περισσότερες πληροφορίες

Αμερικανικό Ειδύλλιο

American Pastoral
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 108 '
  • Γιούαν ΜακΓκρέγκορ

Εβραϊκής καταγωγής, ο όμορφος και αθλητικός Σίμουρ επιστρέφει ως ήρωας πολέμου στο Νιούαρκ, τη γενέτειρά του, για να παντρευτεί την πρώην Μις Νιου Τζέρσεϊ Ντόουν και να αναλάβει τη διεύθυνση της οικογενειακής βιοτεχνίας γαντιών. Την οικογενειακή ευτυχία τους συμπληρώνει η κόρη τους Μέρι, η οποία θα μετατραπεί σε έφηβη πολιτική ακτιβίστρια και θα την καταστρέψει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Νίτραμ

Βραβείο αντρικής ερμηνείας στις Κάνες για ένα ψυχολογικό θρίλερ υπόγειας έντασης και καλοσχεδιασμένου σασπένς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
19/05/2022

Τα Κορδόνια

Ανατομία των περίπλοκων, αντιφατικών οικογενειακών δεσμών και συμβιβασμών, η οποία δεν μπορεί να συντάξει σωστά τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και ιδέες της.

Το Κοστούμι

Δραματικό θρίλερ δωματίου και διαδοχικών ανατροπών από τον οσκαρικό σεναριογράφο του "Παιχνιδιού της Μίμησης".

Νύχτα της Φωτιάς

Χρυσή Αθηνά στις Νύχτες Πρεμιέρας για μια λυρική και ταυτόχρονα σκληρά ρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία χειρίζεται με ευαίσθητη ειλικρίνεια τις ηρωίδες, τα συναισθήματα και τα κοινωνικοπολιτικά της σχόλια.

Άνοιξη σε Μια Μικρή Πόλη

Χαμένο για χρόνια κινέζικο δράμα ημιτονίων και καταπιεσμένων παθών, από τις σημαντικότερες στιγμές του μεταπολεμικού ασιατικού σινεμά.

Κώδικας: Εκδίκηση

Ένας έμπειρος σκηνοθέτης ταινιών δράσης ("Επιχείρηση Χρυσά Μάτια", "Casino Royale") κάνει ό,τι μπορεί για να δώσει νεύρο σε μια άνιση περιπέτεια εκδίκησης, η οποία, όταν αρχίζει να συνδέει τα κομμάτια της πλοκής, δεν έχει πια την παραμικρή πρωτότυπη ιδέα.

Έναρξη του φεστιβάλ Κανών με ζόμπι και Ζελένσκι

Μετά από μια πλήρη ακύρωση και μια χρονιά διστακτικής επανεκκίνησης, η μεγαλύτερη σινε-γιορτή σήκωσε αυλαία με ρεκόρ προσέλευσης, χαλαρή σινεφίλ διάθεση και έναν απρόσμενο καλεσμένο.