Babai: Ο Μπαμπάς μου

3

Ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ταραγμένης σχέσης πατέρα - γιου με φόντο ένα ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα.

Babai: Ο Μπαμπάς μου

Ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ταραγμένης σχέσης πατέρα - γιου με φόντο ένα ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα.

Babai: Ο Μπαμπάς μου - εικόνα 1

Η πρώτη ταινία του σπουδασμένου στην Κολονία Κοσοβάρου Βισάρ Μορίνα –η ακριβότερη μέχρι τώρα κινηματογραφική παραγωγή της πατρίδας του– είναι ακόμη ένα σχόλιο πάνω στην (προ-εμφυλιακή εδώ) γιουγκοσλαβική πραγματικότητα. Στο ελεγχόμενο από τους Σέρβους Κόσοβο των αρχών της δεκαετίας του ’90, λοιπόν, ο Γκεζίμ και ο δεκάχρονος γιος του Νόρι ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Γκεζίμ επιχειρεί να μεταναστεύσει στην Γερμανία, αλλά ο Νόρι κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει. Τελικά ο Γκεζίμ αφήνει τον γιο του στην οικογένεια του μεγαλύτερου αδερφού του και φεύγει μόνος του για τον ευρωπαϊκό Βορρά. Ο Νορί δεν θα το βάλει κάτω όμως και, αποφασισμένος να τον ακολουθήσει πάση θυσία, θα ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι προς το άγνωστο.

Η ζωή αρχικά στο Κόσοβο, κατόπιν στο δρόμο και τελικά στη Γερμανία: ο φακός του Μορίνα ακολουθεί το πεισμωμένο βλέμμα του σιωπηλού Νόρι και μέσα από ψυχολογικές συγκρούσεις ή εξωτερικές απειλές διο­γκώνει την αίσθηση ανασφάλειας που κυριαρχεί μέσα και γύρω του. Η περιπέτειά του αντανακλά αυτήν της αρχικά εφησυχασμένης και αργότερα εγκλωβισμένης στη βία πατρίδας του, ενώ το ζωντανό κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης περιγράφεται και αναλύεται πατώντας στην ταραγμένη σχέση μεταξύ πατέρα και γιου. Όλα αυτά με μια ντοκιμαντερίστικη, ειλικρινά ρεαλιστική καταγραφή φεστιβαλικής κοπής, η οποία χάρισε στην ταινία το βραβείο σκηνοθεσίας στο Κάρλοβι Βάρι.

Κόσοβο, Γερμανία. 2015. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Περισσότερες πληροφορίες

Babai: Ο Μπαμπάς μου

Babai
3
  • Κοινωνική
  • 2015
  • Διάρκεια: 104 '
  • Βίσαρ Μορίνα

Στο προ-εμφυλιακό Κόσοβο ο Γκεζίμ και ο δεκάχρονος γιος του Νόρι ζουν πουλώντας τσιγάρα στους δρόμους. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ο Γκεζίμ φεύγει για τη Γερμανία, αλλά ο Νόρι είναι αποφασισμένος να τον ακολουθήσει πάση θυσία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".