Sieranevada

3

Σεναριακή ακρίβεια κι ερμηνευτικός αυτοσχεδιασμός συνδυάζονται σε ένα κωμικό δράμα δωματίου της ρεαλιστικής ρουμανικής σχολής.

Sieranevada

Σεναριακή ακρίβεια κι ερμηνευτικός αυτοσχεδιασμός συνδυάζονται σε ένα κωμικό δράμα δωματίου της ρεαλιστικής ρουμανικής σχολής.

Sieranevada - εικόνα 1

Προτού ακόμη ο Κριστιάν Μουντζίου τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες το 2007 για το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», ο Κρίστι Πουίου ήταν αυτός που πρώτος άνοιξε την πόρτα στον κόσμο για το ρουμανικό σινεμά, καθώς κέρδισε το βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο ίδιο φεστιβάλ με την ντοκιμαντερίστικη, πικρόχολα αστεία «Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου» (2005). Έπειτα από μία δεκαετία η ματιά του πάνω στη χαοτική πραγματικότητα της χώρας του παραμένει εξίσου διεισδυτική, λιγότερο φρέσκια και πρωτότυπη όμως, καθώς μια σειρά από ταινίες που ακτινογραφούν την καθημερινότητά της έχουν πλέον πλημμυρίσει τα διεθνή φεστιβάλ.

Αυτό δεν σημαίνει πως ο 49χρονος Πουίου έχει πάψει να είναι ένας οξυδερκής κινηματογραφιστής, που κατορθώνει να στριμώξει ένα σωρό χαρακτήρες, σεναριακές ιδέες και κοινωνικοπολιτικές παρατηρήσεις σε ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών. Όπως αυτό του Εμίλ, πατριάρχη μιας οικογένειας της οποίας τα μέλη και οι συγγενείς συγκεντρώνονται εκεί για να τελέσουν το μνημόσυνό του. Ανάμεσά τους και ο γιος του Λάρι, για­τρός και κεντρική φιγούρα ενός τρίωρου κωμικού δράματος δωματίου το οποίο μετατρέπει μια σειρά από κοινότοπες συζητήσεις σε ­γοητευτικό αφηγηματικό δαίδαλο.

Sieranevada - εικόνα 2

Από την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του «Charlie Hebdo» μέχρι θεωρίες συνωμοσίας για την 11η Σεπτεμβρίου, αποκαλύψεις για ενδοοικογενειακή βία, τσακωμούς για το πρώην κομουνιστικό καθεστώς, τη μοναρχία και τη θρησκεία, τρεις γενιές αποκαλύπτουν τον εγκλωβισμό τους σε έναν κύκλο ψευδαισθήσεων και ματαιώσεων. Ακόμη όμως κι αν οι τόνοι υψώνονται, ο Πουίου δεν ξεπέφτει ποτέ στο διδακτισμό και στην αναμασημένη κοινωνιολογία. Το υποδόριο χιούμορ σπάει τη σοβαροφάνεια, η σεναριακή ακρίβεια και ο ερμηνευτικός αυτοσχεδιασμός συνδυάζονται με τρόπο που δεν αφήνει αυτήν τη «φέτα ζωής» να ξεπέσει στο φτηνό νατουραλισμό, ενώ η ενορχηστρωμένη μέχρι λεπτομέρειας σκηνο­θεσία δημιουργεί ανάμεσα σε δωμάτια, πόρτες, διαδρόμους και τη διαρκή μετατόπιση των ανθρώπων μια κλειστοφοβική αίσθηση λαβυρίνθου που εντείνει την όλη –ψυχολογική και ιδεολογική– σύγχυση. Αυτήν ενός αποκλεισμένου, μπερδεμένου, αντιφατικού κι εν συγχύσει αθώου μικρόκοσμου.

Ρουμανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 173΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Sieranevada

3
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 173 '
  • Κρίστι Πούιου

Συγγενείς και φίλοι συγκεντρώνονται σε ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας για το μνημόσυνο του πατριάρχη της οικογένειας. Ανάμεσά τους και ο γιος του Λάρι.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Όλες οι ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε στη σωστή σειρά

Με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς "Mr. Scorsese" επιλέγουμε τις καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του Αμερικανικού σκηνοθέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς & ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
19/10/2025

Οι πολυβραβευμένες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά αυτήν την εβδομάδα

Χρυσοί Φοίνικες, Όσκαρ και τίτλοι που σάρωσαν διεθνή φεστιβάλ μαζί με πολλά ακόμα διακριμένα φιλμ που παίζονται στις σκοτεινές αίθουσες.

Ο Άντρες Βέγιελ έκανε ένα ντοκιμαντέρ για το ναζισμό, το σινεμά και το σκότος της Λένι Ρίφενσταλ

Μία από τις πιο ξεχωριστές ταινίες της χρονιάς ρίχνει φως στην αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μιας δημιουργού που άλλαξε το ρου της κινηματογραφικής ιστορίας.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους να παρακολουθήσουν τις ελληνικές σπουδαστικές ταινίες του φετινού προγράμματος στον κινηματογράφο Ίριδα.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα τα σινεμά (16-22/10)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

"Αρκουδότρυπα και "Βουγονία" ένα βήμα πριν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου

Οι δύο ταινίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που οδηγεί στην 38η απονομή των δαφνών της.

10 ταινίες με πρωταγωνιστές αξιαγάπητα κατοικίδια

Ο κινηματογράφος μέσα από τις ζωές των κατοικίδιων μας είναι πιο συναρπαστικός, διασκεδαστικός και πολύχρωμος.