7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα

2,5

Μοντέρνο γοτθικό παραμύθι πάνω στη διαχείριση της απώλειας από τον σκηνοθέτη του «Ορφανοτροφείου».

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα

Μοντέρνο γοτθικό παραμύθι πάνω στη διαχείριση της απώλειας από τον σκηνοθέτη του «Ορφανοτροφείου».

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα - εικόνα 1

Λίγο προτού μετακομίσει στο Χόλιγουντ για να βάλει μπρος το σίκουελ του «Jurassic World», ο Καταλανός Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του γύρω από την απώλεια και τις πολύπαθες οικογενειακές σχέσεις με ένα δράμα φαντασίας βασισμένο στο νεανικό λογοτεχνικό­ μπεστ σέλερ του Πάτρικ Νες «Το τέρας έρχεται». Στο «Ορφανοτροφείο» μια μητέρα αδυνατούσε να συμβιβαστεί με το χαμό του ανήλικου γιου της, στο «The Impossible», πάλι, μια μητέρα είχε αποχωριστεί βίαια (από το τσουνάμι στις ακτές της Ταϊλάνδης) την τετραμελή οικογένειά της, ενώ τώρα μια νεαρή χωρισμένη μητέρα είναι βαριά άρρωστη με καρκίνο.

Τα «7 Λεπτά…» εστιάζουν στον 12χρονο γιο της Κόνορ, ο οποίος δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κατάσταση και νιώθει άσχημα από την παρουσία της καταπιεστικής γιαγιάς του στο σπίτι, ενώ στο σχολείο εκφοβίζεται και βασανίζεται συστηματικά από τους συμμαθητές του. Ένα βράδυ η εμφάνιση ενός τέρατος/γιγάντιου δέντρου στο παράθυρό του, που θέλει να του διηγηθεί τρεις ιστορίες, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την επώδυνη πραγματικότητα.

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα - εικόνα 2

Ο Πάτρικ Νες (υπογράφει και το σενάριο) προσπαθεί να περιγράψει την αδυναμία του ανθρώπου να αποδεχτεί τη θνητότητά του με ένα μοντέρνο παραμύθι, το οποίο ο Μπαγιόνα ντύνει με μια σκοτεινά ονειρική ατμόσφαιρα. Εκμεταλλεύεται μάλιστα με εύστοχο τρόπο τις δυνατότητες του κινουμένου σχεδίου, ταιριαστού με τις ζωγραφιές του Κόνορ. Αν και τα πράγματα δεν παίρνουν ποτέ πραγματικά εφιαλτικές διαστάσεις (παρά μόνο στην αναμενόμενη κορύφωση του φινάλε) και οι ιστορίες του τέρατος είναι πρόδηλα αλληγορικές, η ταινία προωθεί εύστοχα τη λυτρωτική δύναμη της αφήγησης και της φαντασίας – άμεσα δεμένες με ψυχαναλυτικές παραμέτρους, προσωπικά τραύματα και απωθημένες επιθυμίες.

Το ντεκόρ της βρετανικής επαρχίας ενισχύει τόσο τον καθημερινό ρεαλισμό όσο και τη γοτθική ατμόσφαιρα, μια γλυκιά ισορροπία την οποία το φιλμ χάνει προς το τελευταίο του μέρος, οπότε ξεχνά τη σκοτεινή επιρροή του Γκιγέρμο ντελ Τόρο (παραγωγός στο «Ορφανοτροφείο») και κλείνει το μάτι στο δεξιοτεχνικό συναισθηματισμό του Στίβεν Σπίλμπεργκ (παραγωγός στο «Jurassic World 2»).

Ισπανία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 108΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

7 Λεπτά Μετά τα Μεσάνυχτα

A Monster Calls
2,5
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 108 '
  • Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα

Ο 12χρονος Κόνορ δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη βαριά ασθένεια της μητέρας του, ενώ στο σχολείο εκφοβίζεται και βασανίζεται συστηματικά από τους συμμαθητές του. Ένα βράδυ η εμφάνιση ενός τέρατος/γιγάντιου δέντρου στο παράθυρό του, που θέλει να του διηγηθεί τρεις ιστορίες, θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
02/05/2024

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.

Επιτέλους όλοι πια μιλάνε για τον Νίκο Παπατάκη

Το Cinobo παρουσιάζει τη φιλμογραφία του ασύγκριτου σκηνοθέτη στην πλατφόρμα του δίνοντας πρόσβαση σε ένα πολύτιμο και εν πολλοίς υποτιμημένο έργο.

Οι 16 Ίριδες που διεκδικεί η "Φόνισσα" ήρθαν νομοτελειακά

Στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποτυπώνεται η επιτυχία της ποιοτικής διασκευής της Εύας Νάθενα.

Η σχέση του συγγραφέα Πολ Όστερ με τον κινηματογράφο

Θυμόμαστε τα βιβλία του εμβληματικού συγγραφέα που έγιναν ταινίες αλλά και τα φιλμ που ο ίδιος σκηνοθέτησε.

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στα θερινά το καλοκαίρι

Χαρτογραφούμε το τοπίο των κυκλοφοριών που πρόκειται να μας συντροφεύσουν τους επόμενους μήνες.