Μόνος στο Βερολίνο

2

Πιστή στο κλίμα εποχής, αλλά όχι εντελώς πειστική μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας στην οθόνη.

Μόνος στο Βερολίνο

Πιστή στο κλίμα εποχής, αλλά όχι εντελώς πειστική μεταφορά μιας αληθινής ιστορίας στην οθόνη.

Μόνος στο Βερολίνο - εικόνα 1

Το «Μόνος στο Βερολίνο», γραμμένο το 1947 από τον Γερμανό Χανς Φαλάντα, είναι ένα από τα πρώτα αντιναζιστικά μυθιστορήματα που δημοσιεύτηκαν μετά τον πόλεμο. Αφηγείται την αληθινή ιστορία των Ότο και Ελίζ Χάμπελ (Ότο και Άννα Κουάγκελ στο βιβλίο), οι οποίοι στο Βερολίνο του 1940 και μετά το θάνατο του γιου τους στο μέτωπο αποφασίζουν να αντισταθούν στο φονικό ναζιστικό καθεστώς. Αφήνουν κρυφά σε διάφορα σημεία της πόλης καρτ ποστάλ με συνθήματα κατά του Χίτλερ, γεγονός που θα φέρει τον ευσυνείδητο αστυνομικό επιθεωρητή Έσεριχ στα ίχνη τους.

Η αγγλόφωνη μεταφορά του βιβλίου τοποθετεί πίσω από την κάμερα τον Βενσάν Περέζ, Γάλλο γνωστό ηθοποιό («Σιρανό ντε Μπερζεράκ», «Βασίλισσα Μαργκό»), ο οποίος ως συν-σεναριογράφος και σκηνοθέτης αποδεικνύεται εδώ ο αδύναμος κρίκος. Πιστή στην αναπαράσταση εποχής και με έναν σιωπηλό, μα απόλυτα εκφραστικό Μπρένταν Γκλίζον, η ταινία δεν αποκτά ποτέ πραγματικό δραματικό ενδια­φέρον. «Σκονισμένη» και παλιομοδίτικη, διεκπεραιώνει απλώς μια ιστορία (διπλού) αθόρυβου ηρωισμού χωρίς ένταση, χωρίς νεύρο αλλά και δίχως να εξηγεί επαρκώς τα κίνητρα των χαρακτήρων.

Μ. Βρετανία, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 103΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μόνος στο Βερολίνο

Alone in Berlin
2
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 103 '
  • Βενσάν Περέζ

Στο Βερολίνο του 1940 και μετά το θάνατο του γιου τους στο μέτωπο ο Ότο και η Άννα Κουάγκελ αποφασίζουν να αντισταθούν στο φονικό ναζιστικό καθεστώς. Αφήνουν κρυφά σε διάφορα σημεία της πόλης καρτ ποστάλ με συνθήματα κατά του Χίτλερ, γεγονός που θα φέρει τον ευσυνείδητο αστυνομικό επιθεωρητή Έσεριχ στα ίχνη τους.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Γιατί η "Αρκουδότρυπα" είναι το must-watch του καλοκαιριού

Από τις 21/05 θα μπορείτε να δείτε το βουκολικό queer ρομάντζο των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου που βραβεύτηκε στη Βενετία και τη Θεσσαλονίκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
18/05/2026

"Top Gun": Το κινηματογραφικό φαινόμενο που κλείνει φέτος τα 40!

Με αφορμή την επετειακή προβολή του "Top Gun" και του σίκουέλ του, "Top Gun: Maverick", θυμόμαστε τους λόγους που έφτασαν τις δύο αυτές ταινίες στην κορυφή.

79ο Φεστιβάλ Καννών: Ο θρίαμβος Παβλικόφσκι, η απογοήτευση Φαραντί

Το "Fatherland" του Πάβελ Παβλικόφσκι μπήκε επικεφαλής στην κούρσα για τον Χρυσό Φοίνικα, την ώρα που το "Parallel Tales" επιβεβαίωσε πως οι διεθνείς συμπαραγωγές δεν ταιριάζουν στον Ασγκάρ Φαραντί.

Η Νικολέτα Παράσχη ακολούθησε την Ιερά Οδό, στην κυριολεξία

Σε ύφος roadmovie, το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας με τίτλο "Ιερά Οδός, 21 χλμ" μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες κι εμείς κάναμε μία χορταστική συζήτηση μαζί της.

Οι νέες ταινίες που θα δούμε στα σινεμά από την Πέμπτη 21/05

Star Wars, Αλ Πατσίνο, η Αρκουδότρυπα κι όλα όσα θα δούμε την επόμενη εβδομάδα (21-27/05)

Η Ταινιοθήκη γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με δωρεάν ξεναγήσεις

Η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου περιλαμβάνει προ-κινηματογραφικές συσκευές και βοηθητικό υλικό που σχετίζεται με την παραγωγή και προβολή ταινιών.

Road movies που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Διαβάστε για όλα τα road movies που αξίζει να δείτε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα.