Λόγος Καθρέφτης

2

Ντοκιμαντέρ που εξαντλεί γρήγορα την ενδιαφέρουσα οπτική του πάνω στη σχέση προσωπικού και πολιτικού, ρέποντας στη συνθηματολογία και την επανάληψη.

Λόγος Καθρέφτης

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, σε ένα ντοκιμαντέρ που εξαντλεί γρήγορα την ενδιαφέρουσα οπτική του πάνω στη σχέση προσωπικού και πολιτικού, ρέποντας στη συνθηματολογία και την επανάληψη.

Λόγος Καθρέφτης - εικόνα 1

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών για επαναπρόσληψη­: από τις δυναμικές συγκεντρώσεις και τις πορείες τους στο κέντρο της Αθήνας, που έγιναν πρώτη είδηση­, μέχρι τη σκληρή καθημερινότητα­ στο επί μήνες «στρατηγείο» τους στην Καραγεώργη Σερβίας. Ο Δια­μαντής Παπαδόπουλος κοιτάζει από τη μία τις προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστριών των κινητοποιήσεων, που μετατράπηκαν σε έμβλημα του αντι-μνημονιακού χώρου, και από την άλλη τις σχέσεις αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν σε αυτήν την πολύμηνη και ψυχοφθόρα διεκδίκηση.

Αποφεύγοντας σωστά να χρησιμοποιήσει τα πολυ­-ιδωμένα τηλεοπτικά πλάνα με τις επεμβάσεις των ΜΑΤ έξω από το υπουργείο κι εστιάζοντας στο πώς μια ομάδα γυναικών με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά βγήκε στο δρόμο για να διεκδικήσει το δικαίωμά της στην εργασία, το φιλμ αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον όταν προσπαθεί να εντοπίσει τη σχέση ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό. οι συνεντεύξεις των παιδιών των καθαριστριών είναι το δυνατότερο σημείο της αφήγησης. Βέβαια, θέλοντας αγωνιωδώς να προβάλει με κάθε τρόπο την «ανάδειξη του διεκδικητικού λόγου ως θεμελιώδους στοιχείου αφύπνισης» (όπως τονίζει το δελτίο Τύπου), πέφτει στην παγίδα της συνθηματολογίας και της επανάληψης, ενώ έχει μάλιστα ένα πρόχειρο φινάλε που σίγουρα το αδικεί.

Ελλάδα. 2015. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Λόγος Καθρέφτης

2
  • Ντοκιμαντέρ
  • 2015
  • Διάρκεια: 112 '
  • Διαμαντή Παπαδόπουλου

Το ελληνικό ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα των 595 απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στον αγώνα τους για επαναπρόσληψη, από τις δυναμικές συγκεντρώσεις και τις πορείες τους στο κέντρο της Αθήνας, που έγιναν πρώτη είδηση, μέχρι τη σκληρή καθημερινότητα στο επί μήνες κέντρο αγώνα τους στη Καραγεώργη Σερβίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Έρχονται κλασικά ιαπωνικά αριστουργήματα στα θερινά σινεμά

Ακίρα Κουροσάβα, Μίκιο Ναρούσε, Σοσέι Ιμαμούρα, Κένζι Μιζογκούτσι, Γιασουχίρο Όζου, Κον Ιτσικάουα, Κιγιόσι Κουροσάουα, Τακάσι Μίικε, Τεϊνοσουκε Κινουγκάσα, Χιρόσι Τετσιγκαχάρα & Μασάκι Κομπαγιάσι, σε ένα αφιέρωμα στους Ιαπωνικούς κινηματογραφικούς θησαυρούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (15-22/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Στο φεστιβάλ Αγών το σινεμά συναντά την αρχαιολογία

Ανακαλύψτε το πρόγραμμα της διοργάνωσης όπου η ιστορία εμπνέει τον κινηματογράφο.

77ο Φεστιβάλ Καννών: Το Megalo (χαμένο) στοίχημα του Φράνσις Κόπολα

Διπλά βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, ο σκηνοθέτης του "Νονού" παρουσιάσε στις Κάννες το κινηματογραφικό σχέδιο στο οποίο επένδυσε σαράντα χρόνια από τη ζωή του. Το "Megalopolis", όμως, αποδείχτηκε δυστυχώς μια εκκωφαντική αποτυχία.

Το "Λώξη" δεν είναι μόνο ένα ντοκιμαντέρ για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο Down

Οι σκηνοθέτες της ταινίας για την Λωξάνδρα Λούκας που έγραψε ιστορία παίζοντας στο Εθνικό Θέατρο, μιλούν στο "α" για το πολύτιμο φιλμ τους.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης για τα "Φτηνά Τσιγάρα"

"Έκλαιγα μόνος μου έξω από τις αίθουσες, εγκατέλειψα τα σχέδια μου" σχολίασε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

Η Βίκυ Καγιά και η Σοφία Κόκκαλη είναι μητέρα και κόρη στο "Πολύδροσο" του The Boy

Οι συμπρωταγωνίστριες της νέας ταινίας του Αλέξανδρου Βούλγαρη μιλούν στο "α" για τη συμμετοχή τους στο ατμοσφαιρικό δράμα που ψηλαφεί τις έννοιες της μητρότητας και της απώλειας.