Η Μεγάλη Επιστροφή

2,5

Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί. Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 1

Αν κι έγινε γνωστός για τα φαντασμαγορικά έπη του («Ήρωας», «Ιπτάμενα Στιλέτα»), ο Ζανγκ Γιμού αποδείχτηκε κινηματογραφικά ουσιαστικότερος όταν εστίαζε σε μικρά ανθρώπινα δράματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πρωταγωνίστρια την Γκονγκ Λι («Ju Dou», «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια», «Η Ιστορία της Κιου Τζου»). Από το 1995 όμως («Να Ζεις»), όταν οι καλλιτεχνικοί δρόμοι των δυο τους χώρισαν, ο πατριάρχης της Πέμπτης Γενιάς του κινεζικού σινεμά και η μούσα του συναντιούνται τώρα μόλις για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία («Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», 2006). Αφορμή­ η μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος της Γιαν Γκελίνγκ, της Κινέζας σπουδαίας συγγραφέως, σε βιβλίο της οποίας είχαν βασιστεί και τα «Λουλούδια του Πολέμου» (2011) του ίδιου σκηνοθέτη.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 2

Η «Μεγάλη Επιστροφή» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και συνδυάζει ιστορικό και ανθρώπινο δράμα, το ιδανικό… οσκαρικό υλικό. Κι ενώ στο φόντο υπάρχει η κρατική τρομοκρατία που εξαπολύει η μαοϊκή κυβέρνηση ενάντια στους «αναθεωρητές» διανοουμένους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους το 1966, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται­ ο Λου, ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για πολιτικούς λόγους. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του πάσχει από αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει­ και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος­ να την κάνει να θυμηθεί. Στην προσπάθειά του θα τον συνδράμει και η κόρη τους Νταντάν, πρώην φανατισμένη ερυθροφρουρός, η οποία είχε στραφεί ενάντια στον πατέρα της.

Ο Γιμού θα εκμεταλλευτεί σκηνοθετικά στο έπακρον τη δυναμική αυτού του ανθρώπινου τριγώνου, ενορχηστρώνοντας μια κλειστού χώρου χορογραφία με έντονες συναισθηματικές αντιπαραθέσεις. Όλες τους όμως μοιάζουν παγιδευμένες σε ένα γυαλισμένο, αλλά τυποποιημένο στη δομή και προβλέψιμο στην ανάπτυξή του δράμα, που σιγοκαίει χωρίς να φτάσει ποτέ στο σημείο βρασμού. Κοντρολαρισμένο, υποδειγματικά ερμηνευμένο και με όσες σεναριακές ευκολίες μπορούν να κρατήσουν τη συγκίνηση σε ασφαλές πλαίσιο και να εξασφαλίσουν μια εκτός συναγωνισμού συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών.

Κίνα. 2014. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Επιστροφή

Gui Lai / Coming Home
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 109 '
  • Ζανγκ Γιμού

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι κλασικές ταινίες που βλέπουμε στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα

Αναγνωρισμένες ή cult classics, αυτές είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες επιλογές που παίζονται τώρα στις αίθουσες (1-7/1).

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
03/01/2026

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στους κινηματογράφους τον Ιανουάριο

Το ιστορικό δράμα της Κλόι Ζάο που συγκίνησε τους θεατές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Τίμοθι Σαλαμέ ως ένας θρύλος του πινγκ πονγκ και οι πιο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες του μήνα.

Ο Γιάννης Βογιατζής γιορτάζει 100 χρόνια ζωής και η Finos Film τον τιμά με ένα ξεχωριστό βίντεο

Με κινηματογραφικά στιγμιότυπα από τη ζωή του πιο γλυκού κύριου του ελληνικού κινηματογράφου γιορτάζει η Finos Film τα γενέθλιά του.

Οι νέες ταινίες που βλέπουμε στα σινεμά το ΠΣΚ

Αυτές είναι όλες οι ταινίες που θα δούμε στις κινηματογραφικές αίθουσες από την 1 έως τις 7/1.

Ο 'Καποδίστριας' και οι 10 πιο εμπορικές ελληνικές ταινίες όλων των εποχών

Από το Safe Sex μέχρι την Υπολοχαγό Νατάσσα, οι ταινίες που έσπασαν ταμεία, έκαναν εισπρακτική επιτυχία και σχημάτισαν ουρές στα ελληνικά σινεμά.

Στην "Ιδιωτική Ζωή", η Τζόντι Φόστερ μιλά άπταιστα γαλλικά

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ρεμπέκα Ζλοτόφσκι είναι ένα ενδοσκοπικό (και ανά στιγμές απρόσμενα αστείο) whodunnit, αλλά, στην πραγματικότητα, η Αμερικανίδα ηθοποιός κλέβει την παράσταση.

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (01-07/01)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.