Η Μεγάλη Επιστροφή

2,5

Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί. Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 1

Αν κι έγινε γνωστός για τα φαντασμαγορικά έπη του («Ήρωας», «Ιπτάμενα Στιλέτα»), ο Ζανγκ Γιμού αποδείχτηκε κινηματογραφικά ουσιαστικότερος όταν εστίαζε σε μικρά ανθρώπινα δράματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πρωταγωνίστρια την Γκονγκ Λι («Ju Dou», «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια», «Η Ιστορία της Κιου Τζου»). Από το 1995 όμως («Να Ζεις»), όταν οι καλλιτεχνικοί δρόμοι των δυο τους χώρισαν, ο πατριάρχης της Πέμπτης Γενιάς του κινεζικού σινεμά και η μούσα του συναντιούνται τώρα μόλις για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία («Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», 2006). Αφορμή­ η μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος της Γιαν Γκελίνγκ, της Κινέζας σπουδαίας συγγραφέως, σε βιβλίο της οποίας είχαν βασιστεί και τα «Λουλούδια του Πολέμου» (2011) του ίδιου σκηνοθέτη.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 2

Η «Μεγάλη Επιστροφή» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και συνδυάζει ιστορικό και ανθρώπινο δράμα, το ιδανικό… οσκαρικό υλικό. Κι ενώ στο φόντο υπάρχει η κρατική τρομοκρατία που εξαπολύει η μαοϊκή κυβέρνηση ενάντια στους «αναθεωρητές» διανοουμένους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους το 1966, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται­ ο Λου, ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για πολιτικούς λόγους. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του πάσχει από αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει­ και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος­ να την κάνει να θυμηθεί. Στην προσπάθειά του θα τον συνδράμει και η κόρη τους Νταντάν, πρώην φανατισμένη ερυθροφρουρός, η οποία είχε στραφεί ενάντια στον πατέρα της.

Ο Γιμού θα εκμεταλλευτεί σκηνοθετικά στο έπακρον τη δυναμική αυτού του ανθρώπινου τριγώνου, ενορχηστρώνοντας μια κλειστού χώρου χορογραφία με έντονες συναισθηματικές αντιπαραθέσεις. Όλες τους όμως μοιάζουν παγιδευμένες σε ένα γυαλισμένο, αλλά τυποποιημένο στη δομή και προβλέψιμο στην ανάπτυξή του δράμα, που σιγοκαίει χωρίς να φτάσει ποτέ στο σημείο βρασμού. Κοντρολαρισμένο, υποδειγματικά ερμηνευμένο και με όσες σεναριακές ευκολίες μπορούν να κρατήσουν τη συγκίνηση σε ασφαλές πλαίσιο και να εξασφαλίσουν μια εκτός συναγωνισμού συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών.

Κίνα. 2014. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Επιστροφή

Gui Lai / Coming Home
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 109 '
  • Ζανγκ Γιμού

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Σινεμά από το πρωί και στο Studio της Πλατείας Αμερικής

Άλλη μια αίθουσα του κέντρου έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που σύντομα θα ξεκινούν το πρόγραμμα προβολών τους από νωρίς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
15/10/2025

"Καποδίστριας" εναντίον όλων: Δείτε το τρέιλερ της ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή

Μια πρώτη γεύση από την πολυσυζητημένη παραγωγή που βασίζεται στη ζωή του σημαντικού Έλληνα πολιτικού.

Η μπίρα που φέρνει κοντά τους σινεφίλ στις Νύχτες Πρεμιέρας

Η μπίρα που συνοδεύει κάθε κινηματογραφική στιγμή βρέθηκε και φέτος στο πλευρό των σινεφίλ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", στηρίζοντας το Βραβείο Κοινού Fischer.

Το Cinéclub του Γαλλικού Ινστιτούτου δίνει 'Λευκή κάρτα' στον Γιώργο Ζώη

Μέσα από τη "Λευκή Κάρτα", ένας καταξιωμένος δημιουργός επιλέγει τρεις αγαπημένες του ταινίες, προσκαλώντας το κοινό να ανακαλύψει ή να ξαναδεί αριστουργήματα του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου.

"Γελοίοι Έρωτες": Ο Δημήτρης Κατσιμίρης επιστρέφει με μια σπονδυλωτή κωμικοτραγική ματιά στον έρωτα

Ο έρωτας συναντά το παράλογο στο νέο σπονδυλωτό έργο του Δημήτρη Κατσιμίρη, όπου το γέλιο και ο πόνος συνυπάρχουν σε έξι καθηλωτικές ιστορίες.

Ο Κιάνου Ριβς γίνεται άγγελος και έχει 'Τύχη Βουνό'

Μια πολλά υποσχόμενη κωμωδία με Keanu Reeves, Seth Rogen και Aziz Ansari έρχεται στους κινηματογράφους αυτή την Πέμπτη.

Ελληνικό box office: Η Έμα πήρε τ' όπλο της

Το παγωμένο θρίλερ "Στα Βάθη του Χειμώνα" με την Έμα Τόμσον ξεκίνησε δυναμικά, αλλά ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και το "Μια Μάχη Μετά την Άλλη" παρέμειναν άνετα στην κορυφή του top-10 για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.