Η Μεγάλη Επιστροφή

2,5

Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί. Ο Γιμού συναντά ξανά την Γκονγκ Λι σε ένα καλοφτιαγμένο, αλλά αναιμικό ιστορικοπολιτικό δράμα.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 1

Αν κι έγινε γνωστός για τα φαντασμαγορικά έπη του («Ήρωας», «Ιπτάμενα Στιλέτα»), ο Ζανγκ Γιμού αποδείχτηκε κινηματογραφικά ουσιαστικότερος όταν εστίαζε σε μικρά ανθρώπινα δράματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν πρωταγωνίστρια την Γκονγκ Λι («Ju Dou», «Σήκωσε τα Κόκκινα Φανάρια», «Η Ιστορία της Κιου Τζου»). Από το 1995 όμως («Να Ζεις»), όταν οι καλλιτεχνικοί δρόμοι των δυο τους χώρισαν, ο πατριάρχης της Πέμπτης Γενιάς του κινεζικού σινεμά και η μούσα του συναντιούνται τώρα μόλις για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία εικοσαετία («Η Κατάρα του Χρυσού Λουλουδιού», 2006). Αφορμή­ η μεταφορά στην οθόνη ενός μυθιστορήματος της Γιαν Γκελίνγκ, της Κινέζας σπουδαίας συγγραφέως, σε βιβλίο της οποίας είχαν βασιστεί και τα «Λουλούδια του Πολέμου» (2011) του ίδιου σκηνοθέτη.

Η Μεγάλη Επιστροφή - εικόνα 2

Η «Μεγάλη Επιστροφή» εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης και συνδυάζει ιστορικό και ανθρώπινο δράμα, το ιδανικό… οσκαρικό υλικό. Κι ενώ στο φόντο υπάρχει η κρατική τρομοκρατία που εξαπολύει η μαοϊκή κυβέρνηση ενάντια στους «αναθεωρητές» διανοουμένους και υψηλόβαθμους υπαλλήλους το 1966, στο κέντρο της ιστορίας βρίσκεται­ ο Λου, ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται για πολιτικούς λόγους. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του πάσχει από αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει­ και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος­ να την κάνει να θυμηθεί. Στην προσπάθειά του θα τον συνδράμει και η κόρη τους Νταντάν, πρώην φανατισμένη ερυθροφρουρός, η οποία είχε στραφεί ενάντια στον πατέρα της.

Ο Γιμού θα εκμεταλλευτεί σκηνοθετικά στο έπακρον τη δυναμική αυτού του ανθρώπινου τριγώνου, ενορχηστρώνοντας μια κλειστού χώρου χορογραφία με έντονες συναισθηματικές αντιπαραθέσεις. Όλες τους όμως μοιάζουν παγιδευμένες σε ένα γυαλισμένο, αλλά τυποποιημένο στη δομή και προβλέψιμο στην ανάπτυξή του δράμα, που σιγοκαίει χωρίς να φτάσει ποτέ στο σημείο βρασμού. Κοντρολαρισμένο, υποδειγματικά ερμηνευμένο και με όσες σεναριακές ευκολίες μπορούν να κρατήσουν τη συγκίνηση σε ασφαλές πλαίσιο και να εξασφαλίσουν μια εκτός συναγωνισμού συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κανών.

Κίνα. 2014. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: STRADA FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Μεγάλη Επιστροφή

Gui Lai / Coming Home
2,5
  • Κοινωνική
  • 2014
  • Διάρκεια: 109 '
  • Ζανγκ Γιμού

Ο Λου είναι ένας καθηγητής ο οποίος συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης. Όταν επιστρέφει στο σπίτι έπειτα από χρόνια, ανακαλύπτει πως η γυναίκα του έχει αμνησία. Κι ενώ εκείνη δεν τον αναγνωρίζει και περιμένει τον άντρα της να γυρίσει, αυτός είναι αποφασισμένος να την κάνει να θυμηθεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

"Η Βαλίτσα": Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για τη νέας ταινίας του Δημήτρη Παπαθανάση

Παίρνουμε μία πρώτη γεύση από τα γυρίσματα της κωμωδίας που φέρει την υπογραφή της σεναριογράφου Κατερίνας Μπέη ("Υπάρχω").

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΝΤΥ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
16/12/2025

Ελληνικό box office: Ουρές για τα "Κάλαντα των Χριστουγέννων"

Σημειώνοντας εντυπωσιακότατη άνοδο της τάξης του 42% το δεύτερο τετραήμερό τους, τα "Κάλαντα των Χριστουγέννων" γέμισαν και πάλι τις αίθουσες, ενώ συνεχίζουν να αρέσουν πολύ τόσο το "Ζωούπολη 2" όσο και η "Σπασμένη Φλέβα".

Father Mother Sister Brother: Όσα έγιναν στη μυστική προβολή της νέας ταινίας του Τζιμ Τζάρμους

Γνωστοί cinefile απόλαυσαν την προβολή πριν κυκλοφορήσει επίσημα στις αίθουσες από το Cinobo τα φετινά Χριστούγεννα.

Το νέο 'Avatar' και όλες οι νέες ταινίες που έρχονται αυτή την Πέμπτη στα σινεμά

Άλλο ένα ταξίδι στην Πανδώρα του Τζέιμς Κάμερον, η Σίτνεϊ Σουίνι και η Αμάντα Σέιφριντ προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

Οι 5 καλύτερες ταινίες του Ρομπ Ράινερ

Θυμόμαστε τις πιο δυνατές κινηματογραφικές στιγμές του μεγάλου σκηνοθέτη.

Αυτές είναι οι υποψήφιες για Χρυσές Σφαίρες ταινίες που μπορούμε να δούμε στη Nova

Τα κινηματογραφικά φαβορί της 83ης τελετής θα δούμε στο πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

10 περιπτώσεις στις οποίες ο Άγιος Βασίλης ήταν πραγματικά "λέρα"

Συγκεντρώσαμε σε μία λίστα μερικές από τις φορές που ο καλοσυνάτος άντρας μας έχει απογοητεύσει στη μεγάλη οθόνη.