Belgica

Μουσική, ατμόσφαιρα και ρεαλισμός από τη μία, κοινότοπη πλοκή και μια χούφτα χαρακτήρες που δεν μπορούν να ξεφύγουν εντελώς από τη σχηματοποίηση από την άλλη, σε μια μπιτάτη, αλλά μάλλον ρηχή ιστορία ανόδου, πτώσης και αδερφικού ανταγωνισμού.

Belgica

Ο Τζο είναι ο ιδιοκτήτης του μπαρ «Belgica» και μικρός αδερφός του Φρανκ, ενός οικογενειάρχη με μποέμικες ανησυχίες. Οι δυο τους συνεργάζονται και γίνονται το χρυσό δίδυμο της νυχτερινής ζωής της πόλης, ένα success story που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ… Μουσική, ατμόσφαιρα και ρεαλισμός από τη μία, κοινότοπη πλοκή και μια χούφτα χαρακτήρες που δεν μπορούν να ξεφύγουν εντελώς από τη σχηματοποίηση από την άλλη, σε μια μπιτάτη, αλλά μάλλον ρηχή ιστορία ανόδου, πτώσης και αδερφικού ανταγωνισμού.

Belgica - εικόνα 1

Μετά τα υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ «Ραγισμένα Όνειρα» ο Βέλγος Φέλιξ βαν Γκρόνινγκεν επανέρχεται σε μια ιστορία επώδυνης συμβίωσης μετά μουσικής­. Αυτήν του Τζο, ιδιοκτήτη του μπαρ «Belgica», και του μεγαλύτερου αδερφού του Φρανκ, ενός οικογενειάρχη με μποέμικες ανησυχίες. Έπειτα από πρόταση του δεύτερου οι δυο τους θα συνεργαστούν με επιτυχία και θα γίνουν το χρυσό δίδυμο της νυχτερινής ζωής της πόλης, σε ένα success story που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ και το οποίο ο Σκορσέζε θα είχε τη δυνατότητα να απογειώσει, σπρώχνοντάς το στα –κινηματογραφικά και δραματικά– άκρα.

Ο Βαν Γκρόνινγκεν, εξαιρετικός στη δημιουργία μπιτάτης ατμόσφαιρας κι ενός «τσαλακωμένου» ρεαλισμού (ο πατέρας του διατηρούσε κλαμπ στη Γάνδη), μένει προσκολλημένος σε μια κοινότοπη πλοκή και μια χούφτα χαρακτήρες που δεν μπορούν να ξεφύγουν εντελώς από τη σχηματοποίηση. Υπάρχουν δουλεμένες λεπτομέρειες (το κλειστό μάτι του Τζο), ένα ψαγμένο σάουντρακ (από psychobilly μέχρι disco) και μπιτάτος ρυθμός, αλλά το «αδελφοκτόνο» δράμα δεν φτάνει ποτέ εις βάθος και απλώς χαϊδεύει σκοτεινές, επώδυνες αλήθειες.

Βέλγιο, Γαλλία. 2016. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Περισσότερες πληροφορίες

Belgica

2,5
  • Δραματική
  • 2016
  • Διάρκεια: 127 '
  • Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκεν

Ο Τζο είναι ο ιδιοκτήτης του μπαρ «Belgica» και μικρός αδερφός του Φρανκ, ενός οικογενειάρχη με μποέμικες ανησυχίες. Οι δυο τους συνεργάζονται και γίνονται το χρυσό δίδυμο της νυχτερινής ζωής της πόλης, ένα success story που δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Τα "Μαγνητικά Πεδία" είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα 95α Όσκαρ

Το ρομαντικό road movie του Γιώργου Γούση επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
27/09/2022

To 5o Balkan Can Kino Συμπόσιο Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

Προβολες ταινιών, μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων, συζητήσεων και εργαστηρίων, σε παρουσιάσεις νέων καινοτόμων οπτικοακουστικών έργων που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη δική μας ταυτότητα, θέση και σχέση με την αποαποικιοποίηση.

Τα "Minions" προσπαθούν να διασκεδάσουν τη φθινοπωρινή μελαγχολία των κινηματογραφικών αιθουσών

Στην έκτη εβδομάδα του, το σίκουελ του πασίγνωστου animation επανήλθε στην κορυφή του ελληνικού box office, μπροστά από το άνοιγμα του θρίλερ "Μην Ανησυχείς Αγάπη μου".

Τα καλύτερα έρχονται για το Animasyros

Παρακολουθήσαμε το διεθνές φεστιβάλ animation με έδρα την Ερμούπολη αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.

"Αnimation Storytelling Workshop" ή αλλιώς, τα πάντα για να φτιάξεις το τέλειο animation

Ένα εντατικό εκπαιδευτικό σεμινάριο που προσφέρει όλα τα απαιτούμενα εργαλεία για την εξέλιξη των επαγγελματιών του animation.

Τα βραβεία του 15ου Animasyros 2022

Δείτε όλους τους νικητές του διεθνούς φεστιβάλ animation της Σύρου.

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 29/9

Μια επική περιπέτεια και τέσσερις ακόμα τίτλοι προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.