Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά

2,5

Ο Μπάρτον βρίσκεται στο παραμυθένιο στοιχείο του και σκηνοθετεί με κέφι, αλλά δεν έχει υλικό παρά για… μισή ταινία. Έτσι πολλές και υποσχόμενες ιδέες καταλήγουν σε ένα ατελείωτο κυνηγητό με κοινότοπη κορύφωση.

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά

Μετά το μυστηριώδη θάνατο του αγαπημένου του παππού ο Τζέικ αποφασίζει να ακολουθήσει τις τελευταίες συμβουλές του και να αναζητήσει ένα ορφανοτροφείο για ασυνήθιστα παιδιά στην Ουαλία. Ο Μπάρτον βρίσκεται στο παραμυθένιο στοιχείο του και σκηνοθετεί με κέφι, αλλά δεν έχει υλικό παρά για… μισή ταινία. Έτσι πολλές και υποσχόμενες ιδέες καταλήγουν σε ένα ατελείωτο κυνηγητό με κοινότοπη κορύφωση.

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά - εικόνα 1

Με τη διασκευή του «Μις Πέρεγκριν…», ενός πρωτότυπου μυθιστορήματος του Αμερικανού Ράνσομ Ριγκς του 2011, ο Τιμ Μπάρτον αφήνει πίσω του το αδέξιο βιογραφικό δράμα «Μεγάλα Μάτια», μακράν την πλέον ανέμπνευστη ταινία του, κι επιστρέφει στο κινηματογραφικό σπίτι του. Έναν παραμυθένιο κόσμο όπου το αλλόκοτο, το ρομαντικό, το τρυφερό και το τρομακτικό συνυπάρχουν σε γοητευτική αρμονία. Εκκεντρικός συνδυασμός μυθοπλαστικής αφήγησης και vintage φωτογραφιών, το βιβλίο διηγείται τις περιπέτειες του νεαρού Τζέικ­, ο οποίος μετά το μυστηριώδη θάνατο του αγαπημένου του παππού αποφασίζει να ακολουθήσει τις τελευταίες συμβουλές του και να αναζητήσει ένα ορφανοτροφείο για ασυνήθιστα παιδιά στην Ουαλία. Μαζί με τον πατέρα του ταξιδεύει από τη Φλόριντα μέχρι τις βρετανικές ακτές, όταν όμως φτάνει εκεί διαπιστώνει πως το οίκημα της Μις Πέρεγκριν είναι κατεστραμμένο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά - εικόνα 2

Ο Τζέικ δεν θα αργήσει να βρεθεί με ένα μαγικό τρόπο στο 1943 και να γίνει μέρος μιας άλλης, εναλλακτικής πραγματικότητας, έχοντας στο πλευρό του έναν κεφάτο, αναγεννημένο Μπάρτον που χειρίζεται ζογκλερικά το χιούμορ, το συναίσθημα, το σασπένς και τη φαντασία. Ταυτόχρονα μια δια­κριτική αλληγορία πάνω στην ατομική και συλλογική μνήμη αλλά και τη σχέση ενός ανιστόρητου παρόντος (που δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο του παππού) με ένα κλεισμένο στο χρονοντούλαπό του παρελθόν (η Ιστορία ως τετελεσμένο, «παγωμένο» γεγονός), τα οποία αναπόφευκτα θα συναντηθούν με απρόοπτες συνέπειες.

Εκεί η «Μις Πέρεγκριν…» μοιάζει να βραχυκυκλώνει, να αδυνατεί να σπρώξει την πλοκή σε κάτι πραγματικά αγωνιώδες, σκοτεινό ή θεαματικό, οδηγώντας τις υποσχόμενες ιδέες της σε μια κοινότοπη και αδικαιολόγητα αργόσυρτη κορύφωση. Η οποία θα αποδεικνυόταν πραγματικά αυτοκαταστροφική αν απουσίαζε το αυτοσαρκαστικό και σινεφίλ χιούμορ του Μπάρτον, που μας κλείνει διαρκώς το μάτι με αναφορές από τον «Λαβύρινθο του Πάνα» και το «Ορφανοτροφείο» μέχρι τα «Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες» και «Τιτανικός»!

ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: ODEON.

Περισσότερες πληροφορίες

Μις Πέρεγκριν: Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
2,5
  • Φαντασίας
  • 2016
  • Διάρκεια: 127 '
  • Τιμ Μπάρτον

Μετά το μυστηριώδη θάνατο του αγαπημένου του παππού ο Τζέικ αποφασίζει να ακολουθήσει τις τελευταίες συμβουλές του και να αναζητήσει ένα ορφανοτροφείο για ασυνήθιστα παιδιά στην Ουαλία. Όταν όμως φτάνει εκεί, διαπιστώνει πως το οίκημα είναι κατεστραμμένο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.

Αγγελική Παπούλια πώς βρέθηκες στη Σλοβενία για τον "Τελευταίο Ήρωα";

Η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός μιλά στο "α" για τη συμμετοχή της στη σπιρτόζικη δραμεντί όπου υποδύεται μια εκπρόσωπο πολυεθνικής που αναστατώνει μια μικρή φτωχή κοινωνία.