Η Πλημμύρα

3

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα. Υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ ιστορικό έπος, το οποίο συνδυάζει το πομπώδες υπερθέαμα με το λυρισμό της σοβιετικής κινηματογραφικής σχολής.

Η Πλημμύρα

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα. Υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ ιστορικό έπος, το οποίο συνδυάζει το πομπώδες υπερθέαμα με το λυρισμό της σοβιετικής κινηματογραφικής σχολής.

Η Πλημμύρα - εικόνα 1

Βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1905, ο Χένρικ Σιενκιέβιτς­ («Quo Vadis?») αποτελεί έναν από τους εθνικούς συγγραφείς της Πολωνίας, διάσημος για την ηρωική «Τριλογία» του, η οποία συνδυάζει ιστορικά και μυθοπλαστικά γεγονότα που αφορούν τους αγώνες της χώρας του για ανεξαρτησία κατά το 17ο αιώνα. Ο συμπατριώτης του Γέρζι Χόφμαν ανέλαβε την κινηματογραφική μεταφορά αυτού του εμβληματικού έπους ξεκινώντας από το τελευταίο του μέρος («Συνταγματάρχης Βολοντιόφσκι») το 1969 και ολοκληρώνοντάς το 30 χρόνια αργότερα με το πρώτο και γνωστότερο («Διά πυρός και σιδήρου»).

Η συνολική διάρκεια της κινηματογραφικής τριλογίας αγγίζει τις 11 ώρες (!), με την πεντάωρη «Πλημμύρα» (εδώ στην τρίωρη εκδοχή της) να εντυπωσιάζει με τις υπερμεγέθεις φιλοδοξίες της και να φτάνει μέχρι την υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ. Είδος σινεμά που συνδυάζει τη χολιγουντιανή μεγαλοστομία, την αϊζενσταϊνική δυναμική και το λυρισμό της σοβιετικής σχολής, αυτή η εντυπωσιακότατη υπερπαραγωγή καταφέρνει να ελέγξει τα εκφραστικά της μέσα και να μη χάσει μέσα στον αχό του φαντασμαγορικού θεάματος το ανθρώπινο στοιχείο, βασισμένο κυρίως σε μελοδραματικά πάθη και στα ηρωικά διδάγματα που αυτά κουβαλούν.

Πολωνία. 1974. Διάρκεια: 186΄. Διανομή: NEW STAR.

Περισσότερες πληροφορίες

Potop - Ο Κατακλυσμός

Potop
3
  • Δραματική
  • 1974
  • Διάρκεια: 315 '
  • Γέρζι Χόφμαν

Τα κατορθώματα και οι έρωτες του γενναίου αξιωματικού Αντρέι Κμίσιτς κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Πολωνο-λιθουανικής Κοινοπολιτείας και Σουηδών επιδρομέων στα μέσα του 17ου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
03/05/2024

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".

Το Χρώμα του Ροδιού

Ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του ποιητικού σινεμά, το οποίο δημιουργεί ένα μεθυστικών αισθήσεων και συναρπαστικών συναισθημάτων κόσμο (ο αρμένικος πολιτισμός) χάρη στη δύναμη της καθαρής εικόνας.