Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα

3

Στιβαρή, μα εντελώς ακαδημαϊκή μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Ευγένιου Ο’ Νιλ. Υποψήφια για δυο ερμηνευτικά Όσκαρ, προβάλλεται έπειτα από χρόνια στην πλήρη εκδοχή της.

Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα

Κατά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου κι ενώ ο αρχηγός της οικογένειας των Μάνον, Έζρα, πρόκειται να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με το γιο του Όριν, η κόρη του Λαβίνια ανακαλύπτει ότι η μητέρα της διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον πλοίαρχο Μπραντ, τον οποίο η ίδια έχει ερωτευτεί. Στιβαρή, μα εντελώς ακαδημαϊκή μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Ευγένιου Ο’ Νιλ. Υποψήφια για δυο ερμηνευτικά Όσκαρ, προβάλλεται έπειτα από χρόνια στην πλήρη εκδοχή της.

Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα - εικόνα 1

Κατά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου κι ενώ ο αρχηγός της οικογένειας­ των Μάνον, ο Έζρα, επιστρέφει στο σπίτι του μαζί με τον γιο του Όριν, η κόρη του Λαβίνια ανακαλύπτει ότι η μητέρα της (μια επιβλητική Κατίνα Παξινού) διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον άντρα τον οποίο έχει ερωτευτεί και η ίδια. Πρόκειται για μια στιβαρή, μα εντελώς ακαδημαϊκή μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού του Ευγένιου Ο’Νιλ, το οποίο μεταγράφει την αισχύλεια «Ορέστεια» στη μετεμφυλιακή Αμερική. Μία από τις τρεις όλες κι όλες σκηνοθετικές προσπάθειες του σπουδαίου σεναριογράφου Ντάντλεϊ Νίκολς (μόνιμος συνεργάτης του Τζον Φορντ), που αν και ήταν υποψήφια για δύο ερμηνευτικά Όσκαρ (Ρόζαλιντ Ράσελ και Μάικλ Ρεντγκρέιβ), αποτέλεσε τεράστια εμπορική αποτυχία. Μονταρίστηκε ξανά σε δίωρη εκδοχή, έπεσε στην αφάνεια κι έπειτα από χρόνια προβάλλεται τώρα στην πλήρη εκδοχή της.

Α/Μ. ΗΠΑ. 1947. Διάρκεια: 159΄. Διανομή: BIBLIOTHEQUE.

Περισσότερες πληροφορίες

Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα

Mourning Becomes Electra
3
  • Δραματική
  • 1947
  • Διάρκεια: 172 '
  • Ντάντλεϊ Νίκολς

Κατά τη λήξη του αμερικανικού εμφυλίου κι ενώ ο αρχηγός της οικογένειας Μάνον, Έζρα, πρόκειται να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με το γιο του Όριν, η κόρη του Λαβίνια ανακαλύπτει ότι η μητέρα της διατηρεί εξωσυζυγική σχέση με τον πλοίαρχο Μπραντ, τον οποίο η ίδια είχε ερωτευτεί.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Πολύδροσο

Ένα υπόκωφης έντασης και ανεπιτήδευτης ποίησης φιλμ, το οποίο συγκινεί, εξαντλεί, ωστόσο, τις κινηματογραφικές εκπλήξεις του, καθώς εγκλωβίζεται στη φόρμα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
16/05/2024

Βασιλιάδες του Κόσμου

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για ένα σκληρό δράμα νεορεαλιστικής ειλικρίνειας, χρωματισμένο με πινελιές ονειρικής φαντασίας.

Η Άκρη του Νήματος

Τυποποιημένο crime thriller που δεν πρωτοτυπεί πουθενά.

Η Πόλη της Ασφάλτου

Ένα σενάριο "Πολ Σρέιντερ από τα Lidl" συρρικνώνει αυτή την υπαρξιακή περιπέτεια/ιστορία ενηλικίωσης σε μια απλοϊκή αμερικανιά με κοινωνικές αιχμές.

Boy Kills World

Ο "John Wick" δείχνει το δρόμο σε μια μελλοντολογική περιπέτεια της σειράς, γεμάτη καταιγιστική, χορογραφημένη βία και σαχλό (αυτο)σαρκαστικό χιούμορ.

Searching for Rodakis

Απλή όσο και επιμορφωτική εξιστόρηση μιας συγκινητικής διαδρομής στο πρόσφατο ελληνοτουρκικό παρελθόν.

Στην Παγίδα του Νόμου

Ένα απολαυστικό ποτ-πουρί σινεφιλικών αναφορών, από τις ταινίες απόδρασης μέχρι το γουέστερν, πλαισιώνει αισθητικά μια ιδιοσυγκρασιακή κωμωδία αντισυμβατικών χαρακτήρων.