Sing Street

2,5

Τα προβλήματα της εφηβείας, η μετανάστευση, ο καθολικισμός και η ενδοοικογενειακή βία μπερδεύονται απροσδόκητα στην οθόνη με τις μελωδίες των Cure, Clash, A-Ha, Duran Duran, Spandau Ballet, The Jam και άλλων πολλών μουσικών θρύλων της εποχής.

Sing Street

Στο Δουβλίνο των ’80s ο Κόνορ αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του. Έξω από αυτό θα γνωρίσει τη Ράφινα, μια όμορφη κοπέλα που ονειρεύεται να μεταναστεύσει στο Λονδίνο για να γίνει μοντέλο. Για να την προσεγγίσει, ο Κόνορ θα φτιάξει ένα μαθητικό συγκρότημα, σε ένα γοητευτικό, μινόρε παραμύθι ενηλικίωσης με άτυπο πρωταγωνιστή το... πεντάγραμμο. Τα προβλήματα της εφηβείας, η μετανάστευση, ο καθολικισμός και η ενδοοικογενειακή βία μπερδεύονται απροσδόκητα στην οθόνη με τις μελωδίες των Cure, Clash, A-Ha, Duran Duran, Spandau Ballet, The Jam και άλλων πολλών μουσικών θρύλων της εποχής.

Sing Street - εικόνα 1

Ο Τζον Κάρνεϊ του «Μια Φορά» παρουσιάζει μια νοσταλγική ματιά στην Ιρλανδία των ’80s, έχοντας για άλλη μία φορά άτυπο πρωταγωνιστή του το... πεντάγραμμο. Ανήλικος ήρωάς του είναι ο Κόνορ, που προσπαθεί να βρει το δρόμο του μέσα στο γλυκό χάος της εφηβείας. Οι γονείς του βρίσκονται λίγο πριν από το χωρισμό, ενώ η κακή οικονομική κατάστασή τους τον αναγκάζει να πάει σε ένα καινούργιο καθολικό σχολείο. Έξω από αυτό θα γνωρίσει τη Ράφινα, μια όμορφη κοπέλα που ονειρεύεται να μεταναστεύσει στο Λονδίνο για να γίνει μοντέλο. Με σκοπό να την προσεγγίσει, ο Κόνορ θα φτιάξει ένα συγκρότημα μαζί με τους λιγότερο δημοφιλείς συμμαθητές του. Ο αδερφός του Μπρένταν λειτουργεί σαν μέντοράς του, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να βρει το δικό του προσανατολισμό μέσα στην ακμαία μουσική σκηνή της εποχής. Ο Κάρνεϊ επιλέγει να παρουσιάσει την ημι-αυτοβιογραφική ιστορία του ως γλυκόπικρο παραμύθι, αντικατοπτρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραμορφωτική οπτική που έχει για τα πράγματα ο ανήλικος πρωταγωνιστής του.

Sing Street - εικόνα 2

Το «Sing Street» αντιμετωπίζει με μια αθωότητα –που κάποιες φορές φλερτάρει με την απλοϊκότητα– τις σφοδρές αντιφάσεις της πρώτης νεότητας. Από την αναποφασιστικότητα (κάθε­ εβδομάδα και με νέο λουκ στο σχολείο), την ανάγκη έκφρασης του μπερδεμένου εσωτερικού κόσμου, το ακαταλαβίστικο κι εχθρικό ενήλικο περιβάλλον και την εξερεύνηση της ταυτότητας μέχρι το πρωτόγνωρο πάθος για έρωτα, η εφηβεία είναι μια ορμητική δύναμη που δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Ο Κάρνεϊ επιλέγει μάλιστα να σκιαγραφήσει γύρω από τον αποπροσανατολισμένο ήρωά του το κοινωνικό ψηφιδωτό μιας χώρας αλλά και μιας εκρηκτικής εποχής. Η μετανάστευση –αγιάτρευτη πληγή της ιρλανδικής Ιστορίας–, ο καθολικισμός και η ενδοοικογενειακή βία μπερδεύονται απροσδόκητα στην οθόνη με τις μελωδίες των Cure, Clash, A-Ha, Duran Duran, Spandau Ballet, The Jam και άλλων πολλών μουσικών θρύλων της εποχής. Εξαιρετικό το σάουντρακ του Γκάρι Κλαρκ κι ένα δυνατό φινάλε, που κλείνει ιδανικά αυτό το μινόρε παραμύθι ενηλικίωσης.

Ιρλανδία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2016. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.

Περισσότερες πληροφορίες

Sing Street

3
  • Δραματική κομεντί
  • 2016
  • Διάρκεια: 106 '
  • Τζον Κάρνεϊ

Στο Δουβλίνο των ’80s ο Κόνορ αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του. Έξω από το αυτό θα γνωρίσει τη Ράφινα, μια όμορφη κοπέλα που ονειρεύεται να μεταναστεύσει στο Λονδίνο για να γίνει μοντέλο. Για να την προσεγγίσει, ο Κόνορ θα φτιάξει ένα μαθητικό συγκρότημα μαζί με τους λιγότερο δημοφιλείς συμμαθητές του. Ο αδερφός του Μπρένταν λειτουργεί σαν μέντοράς του, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να βρει το δικό του προσανατολισμό μέσα στην ακμαία μουσική σκηνή της εποχής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Εμφύλιος Πόλεμος

Πολιτική περιπέτεια γυρισμένη με ρεαλισμό, προβλέψιμα απλοϊκή στην εξέλιξή της και μονοδιάστατη στην παραβολή της για τη σύγχρονη αμερικανική πραγματικότητα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΜΗΤΣΗς
18/04/2024

Η Αρπαγή

Δομημένη σαν ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία εμμονής αποκαλύπτει τη συντριπτική δύναμη των κοινωνικών ρόλων σ’ έναν κόσμο ψυχολογικής ανασφάλειας κι έλλειψης επικοινωνίας.

Το Περασμένο Καλοκαίρι

Αρκετά πιστό ριμέικ της δανέζικης "Βασίλισσας της Καρδιάς". Ενός τολμηρότερου ερωτικού δράματος, το οποίο διέθετε ένα διαφορετικό, αιχμηρό φινάλε.

Αμπιγκέιλ

Το μυστήριο συναντά το horror και το απενοχοποιημένο φαν, σε ένα διασκεδαστικό μιξ αναφορών και χαβαλέ, μέχρις ότου χαθεί ο έλεγχος και κυριαρχήσει η σαχλαμάρα.

Σπίθα στη Θάλασσα

Συγκινητικό δράμα επώδυνης ενηλικίωσης, το οποίο δεν ανοίγεται στα βαθιά σεναριακά, αντλώντας συναισθηματική δύναμη από τους τρισδιάστατους χαρακτήρες του.

Μη μου Λες Ψέματα

Συναισθηματική, στέρεα, όσο και εύπεπτη δραμεντί πάνω στα αληθινά ψέματα, τα οποία ξεκινούν από τη ζωή και γίνονται συναρπαστικές λογοτεχνικές και κινηματογραφικές ιστορίες.

Ένα Φλιτζάνι Καφέ και Καινούργια Παπούτσια

Υπαρξιακά αδιέξοδα πασχίζουν να αναδειχθούν μέσα από μια μελοδραματική συνθήκη, ο μινιμαλιστικός χειρισμός της οποίας καταντά φτωχός και μονοδιάστατος.