Η Βασίλισσα της Ερήμου

1

Αν και ο Χέρτζογκ βρίσκεται στο στοιχείο του –η σχέση ανθρώπου, Ιστορίας και φύσης–, η στείρα ακαδημαϊκή του προσέγγιση και το αφελές σενάριο σπρώχνουν αυτό το ξέπνοο βιογραφικό δράμα στα όρια του ένοχα απολαυστικού κιτς.

Η Βασίλισσα της Ερήμου

Αν και ο Χέρτζογκ βρίσκεται στο στοιχείο του –η σχέση ανθρώπου, Ιστορίας και φύσης–, η στείρα ακαδημαϊκή του προσέγγιση και το αφελές σενάριο σπρώχνουν αυτό το ξέπνοο βιογραφικό δράμα στα όρια του ένοχα απολαυστικού κιτς.

Η Βασίλισσα της Ερήμου - εικόνα 1

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος τι συναρπαστικό βρήκε ο Βέρνερ Χέρτζογκ στην προσωπικότητα της Γκέρτρουντ Μπελ, εξερευνήτριας, χαρτογράφου, αρχαιολόγου, συγγραφέως και πολιτικής συμβούλου της βρετανικής αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Το δύσκολο είναι να φανταστεί την άτολμη σκηνοθετική και αφελέστατη σεναριακή προσέγγιση της κινηματογραφικής βιογραφίας της από τον δημιουργό των «Αγκίρε» και «Φιτζκαράλντο», ο οποίος –κακώς, κάκιστα!– επιστρέφει στη μυθοπλασία έπειτα από έξι ντοκιμαντερίστικα χρόνια.

Αν και ο Χέρτζογκ βρίσκεται εδώ στο στοιχείο του –η σχέση ανθρώπου, Ιστορίας και φύσης–, αποδεικνύεται σκιά του μετριότερου εαυτού του, ανίκανος να δημιουργήσει χαρακτήρες με ελάχιστο βάθος, δράμα με στοιχειώδες ενδιαφέρον και εικόνες που δεν είναι βουτηγμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια στο καρτποσταλικό φολκλόρ (η μπανιέρα στη μέση της ερήμου, ο Ρόμπερτ Πάτινσον ως Τ.Ε. Λόρενς με το ατσαλάκωτο καρό τραπεζομάντιλο σαν μαντίλι κεφαλής…). Επιπλέον, οι τύπου «Άρλεκιν» ερωτικές περιπέτειες της πρωταγωνίστριας και η ναΐφ άποψη περί πολιτικής Ιστορίας σπρώχνουν αυτήν την τραγικά αποτυχημένη σινε­-βιογραφία στα όρια του ένοχα απολαυστικού κιτς, προσθέτοντας έτσι στο βιογραφικό της αμήχανης Νικόλ Κίντμαν ακόμη μία ερμηνεία (μετά την «Γκρέις του Μονακό») σε βουγιουκλακική σαπουνόπερα.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Βασίλισσα της Ερήμου

Queen of the Desert
1
  • Βιογραφική
  • 2015
  • Διάρκεια: 128 '
  • Βέρνερ Χέρτζογκ

Η ζωή της Γκέρτρουντ Μπελ, εξερευνήτριας, χαρτογράφου, αρχαιολόγου, συγγραφέως και πολιτικής συμβούλου της βρετανικής αυτοκρατορίας στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή των αρχών του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (25/4-1/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
26/04/2024

Ο Λοράν Καντέ ήταν ένας λαϊκός σκηνοθέτης

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Γάλλους δημιουργούς έχασε τη ζωή του σε ηλικία 63 ετών.

Η αβεβαιότητα για την Ίριδα παραμένει

Τα μέλη του ΠΟΦΠΑ καταγγέλλουν την παντελή αδιαφορία της διοίκησης του ΕΚΠΑ τόσο για το μέλλον της ιστορικής αίθουσας όσο και για τις δράσεις του Ομίλου.

Ο Ράιαν Γκόσλινγκ μάς συστήνεται ως ο "Κασκαντέρ"

Δείτε αποκλειστικά στο "α" ένα απόσπασμα από τα παρασκήνια της νέας ταινίας του διάσημου ηθοποιού.

"Stop Making Sense": Στον κόσμο ενός κεφαλιού

Τίποτα δεν έχει νόημα. Αλλά το "Stop Making Sense" έχει.

Η "Φόνισσα" υποψήφια για 16 βραβεία Ίρις

Δείτε αναλυτικά της υποψηφιότητες για την επετειακή 15η απονομή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συνεχίζονται οι προβολές του ντοκιμαντέρ "Χρήστος, το Τελευταίο Παίδι"

Η βραβευμένη ταινία της Τζούλια Αμάτι παίζεται για δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους.