Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

2

Άνιση, κατά στιγμές αμήχανη και κατά άλλες συγκινητική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Βρετανού Τζόναθαν Κόου, με έναν εξαιρετικό Ζαν-Πιέρ Μπακρί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

Άνιση, κατά στιγμές αμήχανη και κατά άλλες συγκινητική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Βρετανού Τζόναθαν Κόου, με έναν εξαιρετικό Ζαν-Πιέρ Μπακρί στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ - εικόνα 1

Πολυδιαβασμένος και πολυβραβευμένος λογοτέχνης, ο Βρετανός Τζόναθαν Κόου («Τι ωραίο πλιά­τσικο», «Το σπίτι του ύπνου», «Σαν τη βροχή πριν πέσει») έχει δει μόλις δύο από τα έντεκα μυθιστορήματά του να μεταφέρονται στο σινεμά. Ο κύριος λόγος είναι πως το ιδιαίτερο, ευφάνταστο και σατιρικό χιού­μορ του λειτουργεί απόλυτα στο χαρτί και πολύ λιγότερο στη μεγάλη οθόνη, όπου το λεκτικό παιχνίδι πρέπει να μετατραπεί σε οπτική δράση. Τρανή απόδειξη η απόπειρα του Μισέλ ­Λεκλέρκ (Σεζάρ σεναρίου για το «Πες μου τ’ Όνομά σου») να διασκευάσει κινηματογραφικά τον «Ιδιωτικό βίο του Μάξουελ Σιμ», ένα μελαγχολικά αστείο, αλλά σαφώς έλασσον μυθιστόρημα του Κόου που εκδόθηκε το 2010. Σε αυτό κυριαρχεί το θέμα της σύγχρονης κοινωνικής αλλοτρίωσης και της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας, προβλήματα που βασανίζουν τον loser Φρανσουά (και όχι Μάξουελ, όπως στο βιβλίο και… στον ελληνικό τίτλο της ταινίας!) Σιμ.

Χωρισμένος από τη γυναίκα του, χωρίς φίλους και αποξενωμένος από τον πατέρα και την έφηβη κόρη του, ο κ. Σιμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του. Μέχρι που δέχεται μια επαγγελματική πρόταση ως πλασιέ μιας «επαναστατικής» σειράς από οδοντόβουρτσες και ξεκινά ένα μακρύ οδικό ταξίδι στη γαλλική επαρχία. Αποτελούμενη από ημι-αυτόνομα σκετσάκια, η διαδρομή του αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση, σαφώς λιγότερο χιουμοριστική από εκείνη του λογοτεχνικού alter ego του.

Ο Λεκλέρκ δυσκολεύεται να «μεταφράσει» το βρετανικό φλέγμα του Κόου και, πατώντας σε μια ιστορία με μικρή μυθοπλαστική συνοχή –την οποία αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο τα περιττά φλας μπακ–, αγκομαχά για να ολοκληρώσει συγκροτημένα την καθυστερημένη πορεία του ανασφαλούς Σιμ προς την αυτογνωσία. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς άνισο, με μερικά εύστοχα ευρήματα (οι διάλογοι με την Εμανουέλ, τη φωνή του GPS του αυτοκινήτου) και πολύ περισσότερες αμήχανες σκηνές (η εναρκτήρια στο αεροπλάνο, εκείνη με την κόρη του), πολλές από τις οποίες διασώζει η στιβαρή, θλιμμένης εξωστρέφειας ερμηνεία του υποψηφίου για Σεζάρ Ζαν-Πιέρ Μπακρί («Η Ζωή Είναι Ένα Τραγούδι», «Περί Ορέξεως…»).

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Ιδιωτικός Βίος του Μάξουελ Σιμ

La Vie Très Privée de Monsieur Sim
2
  • Κομεντί
  • 2015
  • Διάρκεια: 102 '
  • Μισέλ Λεκλέρ

Χωρισμένος από τη γυναίκα του, χωρίς φίλους και αποξενωμένος από τον πατέρα και την κόρη του, ο κ. Σιμ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον στη ζωή του. Μέχρι που δέχεται μια επαγγελματική πρόταση ως πλασιέ οδοντόβουρτσας και ξεκινά ένα μακρύ οδικό ταξίδι στη γαλλική επαρχία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Οι ταινίες που ανυπομονούμε να δούμε στις αίθουσες τον Μάιο

Ο καινούριος Λάνθιμος, η "Furiosa" Άνια Τέιλορ-Τζόι και η κινηματογραφική εμφάνιση - έκπληξη της Βίκυς Καγιά προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΙΑΝΝΗς ΚΑΝΤΕΑ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟς
04/05/2024

Οι καλύτερες ταινίες που παίζουν τώρα στα σινεμά (1/5-8/5)

Μια λίστα με τις ιδανικότερες προτάσεις για κινηματογραφική έξοδο αυτήν την εβδομάδα.

Έρχεται το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου

Ανακαλύψτε τις πρώτες ταινίες που ανακοίνωσε η πληθωρική διοργάνωση.

Ο "Κασκαντέρ" και ο ακαταμάχητα κωμικός Ράιαν Γκόσλινγκ

Μετά την τρομερή επιτυχία της "Barbie", ο χολιγουντιανός σταρ επιστρέφει σε ένα ρόλο που μας θυμίζει τη μοναδική ικανότητά του να παραδίδει κωμικές ερμηνείες που συνδυάζουν τις κοφτερές ατάκες, τον αυτοσαρκασμό και την κανονικοποίηση της εύθραυστης αρρενωπότητας.

Ο Κασκαντέρ

Χιούμορ και δράση συνδυάζονται σε ένα κωμικό νεονουάρ με ξέφρενη παρωδιακή διάθεση. Άκρως κινηματογραφόφιλο και μεταμοντέρνα ευρηματικό, όσο και χαοτικά ανοικονόμητο.

Στον Ιστό του Τρόμου

Καλοκουρδισμένο, κλειστοφοβικό θρίλερ γεμάτο σασπένς, ένταση και ανατριχίλες, στο οποίο υπάρχει χώρος και μια ευθεία κοινωνικοπολιτική αλληγορία.

Γκάρφιλντ: Γάτος με Πέταλα

Το reboot των αστείων κατορθωμάτων του πιο cool σινε-γάτου ξεκινάει σαν ατακαριστή, μπριόζα κωμωδία καταστάσεων, για να εξελιχθεί σε μια ευρηματικότατη, αγωνιώδη και ξεκαρδιστική "Επικίνδυνη Αποστολή".